Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγήκαν «τα μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Στ. Κασσελάκη

Για «μεσσίες» έκανε λόγο ο Ν. Φίλης και η νέα εσωκομματική ομάδα «ΠΡΩΤ.Α. ΣΥΡΙΖΑ». Βολές του 35χρονου υποψηφίου για τους «επαγγελματίες πολιτικούς». Στον αέρα το debate.

Βγήκαν «τα μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Στ. Κασσελάκη

Δύο ημέρες πριν από το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα επικυρωθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος και θα παρουσιάσουν οι ίδιοι τις θέσεις τους, «βγήκαν τα μαχαίρια» στελεχών κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Την αρχή έκανε ο Νίκος Φίλης, καταλογίζοντας στον 35χρονο διεκδικητή της προεδρίας ότι εμφανίζεται σαν «Μεσσίας», χωρίς να προέρχεται από τα κινήματα και τις συλλογικές διαδικασίες.

«Δεν έχουμε ανάγκη από μεσσίες. Δυστυχώς, διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, έχουμε το μοντέλο των πολιτικών του Instagram. Των πολιτικών που γίνονται ξαφνικά γνωστοί από τα πάνω, δεν έχουν σχέση με την κοινωνία, διατυπώνουν τις απόψεις τους όχι πάντα με σαφήνεια, είναι περιηγητές κομμάτων», δήλωσε (στο Action24).

Για να προσθέσει: «Έχουμε ανάγκη σήμερα από πολιτικούς οι οποίοι θα προκύπτουν από την κοινωνία, από τα κινήματα, από τις συλλογικές διαδικασίες, θα έχουν σχέσεις με τα πολικά κόμματα όχι υποταγής αλλά κριτικής».

Το βράδυ εμφανίσθηκε άλλη μία ομάδα στελεχών στο εσωτερικό του κόμματος, με τον τίτλο «ΠΡΩΤ.Α. ΣΥΡΙΖΑ» (ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ), που έχει αναφορές στην έτερη ομάδα «Ομπρέλα», η οποία, με τη σειρά της, έχει κορμό τους «53». Χωρίς να αναφέρονται ονομαστικά στον κ. Κασσελάκη, σημειώνουν ότι έχει χαρακτηριστικά «μεταδημοκρατίας» και «μεσσιανισμού», ενώ χαρακτηρίζουν την τακτική του προϊόν «των χειρότερων μεθόδων της αμερικάνικης πολιτικής επικοινωνίας».
Σημειώνεται ότι το κείμενο δεν φέρει υπογραφές των συντακτών του.

Σε άλλο ύφος Αχτσιόγλου-Παππάς

Σε σαφώς ηπιότερους τόνους κινήθηκαν οι άλλοι υποψήφιοι, με την Έφη Αχτσιόγλου να δίνει τον τόνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση (στον Alpha) για την εξέλιξη στην προεδρική εκλογή. «Πρόκειται για μια ανοιχτή διαδικασία -αυτό λέει το καταστατικό μας και αυτό έχουμε αποφασίσει- και όταν λέμε ανοιχτή το εννοούμε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένας άνθρωπος, ο οποίος φέρει τα χαρακτηριστικά του και την πρότασή του -την πολιτική και τη λειτουργική- να κατέλθει και να τη θέσει στην κρίση των μελών, των φίλων και των ανθρώπων που θα έρθουν να εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και να ψηφίσουν».

Ο Νίκος Παππάς, μέσα από πολλές παρεμβάσεις του, διέψευσε εμμέσως πλην σαφώς δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει συναντηθεί πρόσφατα με τον κ. Κασσελάκη. «Καμία εμπλοκή δεν έχουμε. Ο κάθε υποψήφιος έχει την ατζέντα του. Το μείζον ζήτημα είναι να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα, την οποία προσδιορίσαμε το 2019, που λέει ότι είμαστε η παράταξη που συσπειρώνει πολίτες από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Η παράταξη που είναι το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη».

Χωρίς debate

Για άλλη μία φορά, δε, έθεσε το αίτημά του για debate ανάμεσα στους πέντε υποψηφίους: «Έχουν ακουστεί διαφορετικές απόψεις. Είναι θεμιτό, είναι καλοδεχούμενο και πρέπει να γίνει ενώπιον του λαού αυτή η συζήτηση. Το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κρύψουμε τις πολιτικές μας διαφορές κάτω από το χαλί, διότι αν το κάνουμε αυτό, θα δώσουμε την εικόνα ότι απλώς πάμε να κάνουμε μια εσωτερική διευθέτηση θέσεων εντός του κόμματός μας».

Κατά τις πληροφορίες πάντως, δεν φαίνεται να γίνεται debate, με το οποίο διαφώνησε ανοικτά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλούμενος την κοινωνική και πολιτική συγκυρία (όπως τις πυρκαγιές). Αυτό που ισχύει, μέχρι στιγμής, είναι μία δημόσια συζήτηση με τους πέντε υποψηφίους, η οποία θα διοργανωθεί από την Νομαρχιακή Οργάνωση του Πειραιά.

Στ. Κασσελάκης: Απάντηση στους «επαγγελματίες πολιτικούς»

Από την πλευρά του, ο κ. Κασσελάκης συνέχισε την τακτική του να απαντά αμέσως και δημοσίως στις κατηγορίες που δέχεται. Όπως στην κριτική ότι απάντησε «δεν ξέρω» σε μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε προχθές το βράδυ, στη διάρκεια της ωριαίας τηλεοπτικής συνέντευξής του στο Kontra. «Είναι τραγικό για έναν πολιτικό να λέει ‘δεν ξέρω κάτι, θα επανέλθω!’», δήλωσε ειρωνικά σε ανάρτησή του στα social media.

Για να προσθέσει στον ίδιο τόνο: «Κατ' αρχάς δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Εγώ προέρχομαι από την εργασία και την κοινωνική ζωή. Όλοι αυτοί που είναι επαγγελματίες πολιτικοί και που ξέρουν τα πάντα, για ποιο λόγο μάς έχουν κάνει μία χώρα όπου έχουμε πανάκριβο ρεύμα, τρένα να συγκρούονται μεταξύ τους, έχουμε την πιο μεγάλη φωτιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Εγώ έθεσα προτάσεις οι οποίες με εκφράζουν σαν αρχή. Και τις έβαλα μπροστά, φανερά, στον κόσμο για διαβούλευση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v