Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Στ. Κασσελάκης, σε ποιες δεξαμενές ποντάρει

Με ορμητήριο τα Χανιά, τον τόπο καταγωγής του. «Ξεκίνησαν ήδη τον βρόμικο πόλεμο. Φοβούνται», απαντά σε κατηγορίες για την επιχειρηματική του δράση. Πώς επηρεάζονται οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι.

Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Στ. Κασσελάκης, σε ποιες δεξαμενές ποντάρει

Την απόφαση του να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει επισήμως απόψε ο Στέφανος Κασσελάκης. Η εξέλιξη έγινε γνωστή από τον ίδιον με επιστολή που απέστειλε χθες στην Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του κόμματος, στην οποία έχει εγγραφεί ως μέλος.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του θα γίνει το απόγευμα, 19:15 μμ, σε ανοικτή εκδήλωση με φόντο το κρητικό σύμβολο, τους Τάφους των Βενιζέλων. Αργότερα θα δώσει την πρώτη, ως υποψήφιος, τηλεοπτική συνέντευξη, στον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο (στο Kontra).

Στο ενδιάμεσο θα κυκλοφορήσει το βίντεο που έχει επεξεργασθεί ο σκηνοθέτης Νίκος Σούλης, μέσα από το οποίο θα “συστήνεται” στο ευρύ κοινό.

“Αισθάνομαι την ανάγκη, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, η πρώτη μου δημόσια επαφή να γίνει στον τόπο καταγωγής μου και με τους ανθρώπους του τόπου μου”, αναφέρει στην επιστολή του.

Και προσθέτει: “Καλώ τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, αλλά και κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό συμπατριώτη μου από τα Χανιά, να συναντηθούμε, να γνωριστούμε καλύτερα και να συζητήσουμε τον τρόπο και τον δρόμο που πρέπει να διανύσουμε μαζί για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την Αριστερά του μέλλοντος.

Ραντεβού την Τρίτη το απόγευμα στις 7.15 μμ στους Τάφους του Βενιζέλου”.

Έχοντας προϋπολογίσει τις εναντίον του επιθέσεις, αποφάσισε να μην τις αφήνει αναπάντητες. “Ξεκίνησαν ήδη τον βρόμικο πόλεμο. Φοβούνται. Και καλά κάνουν και φοβούνται, διότι θα τους χαλάσουμε την πιάτσα. Εγώ δεν τους φοβάμαι”, έγραψε χαρακτηριστικά στα social media, αποκρούοντας κατηγορίες για την επιχειρηματική του δραστηριότητα (στον χώρο της Ναυτιλίας) στην Αμερική.

Εν αναμονή οι τέσσερις υποψήφιοι

Εν αναμονή αυτής της εξέλιξης, οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας, αναμένουν την απήχηση που θα καταγραφεί.

Οι πρώτες μετρήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες (σ.σ. με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται η έρευνα σε κομματικό κοινό αφού μόνο τα μέλη θα ψηφίσουν για πρόεδρο) δεν περιλαμβάνουν τον κ. Κασσελάκη, αφού δεν ήταν ακόμα γνωστή η πρωτοβουλία του. Έστω κι έτσι, στην μέτρηση της Interview εμφανίζεται πρώτη η κα. Αχτσιόγλου (36,7%), δεύτερος ο κ. Τσακαλώτος (13,6%) και από 11,1% λαμβάνουν οι κύριοι Παππάς και Τζουμάκας.

Το ερώτημα, συνεπώς, που επιχειρούν οι ίδιοι και οι επιτελείς τους να απαντήσουν είναι από ποια δεξαμενή θα αντλήσει ψήφους ο κ. Κασσελάκης στον πρώτο γύρο των εκλογών (10 Σεπτεμβρίου) και εάν η δυναμική του θα είναι τέτοια ώστε να χρειαστεί οπωσδήποτε δεύτερος γύρος (στις 16 Σεπτεμβρίου).

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, θεωρείται “σχεδόν απίθανο” να κόψει ψήφους από τον κ. Τσακαλώτο, αφού όσοι ακολουθούν την ομάδα “Ομπρέλα”, της οποίας ηγείται ατύπως, αντιμετωπίζουν σχεδόν εχθρικά τον 35χρονο υποψήφιο, ως “νεοφερμένο, εκτός κομματικών τειχών, αμερικανοθρεμμένο και με ασαφές ιδεολογικό στίγμα”. (σ.σ. την ώρα που θα ανακοινώνει την υποψηφιότητα του ο κ. Κασσελάκης στα Χανιά, στον διπλανό νομό, στο Ρέθυμνο, θα μιλά σε εκδήλωση ο κ. Τσακαλώτος).

Ευάλωτος θεωρείται ο κ. Παππάς, δεδομένου ότι τον κ. Κσσελάκη στηρίζει και προβάλλει ο Παύλος Πολάκης, με μεγάλη απήχηση στο λεγόμενο “τσιπρικό” κοινό, σημαντικό τμήμα του οποίου στράφηκε στο πρώην “δεξί χέρι” του Αλέξη Τσίπρα.

To ίδιο ερώτημα αφορά και τον κ. Τζουμάκα, αν και η δική του δεξαμενή γράφει “πασοκογενείς”, οι οποίοι δεν έχουν εκφραστεί ακόμα υπέρ ή κατά του νέου υποψηφίου.

Ως εκ τούτων, μένει να φανεί εάν η διατασική στήριξη που φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι δόθηκε, σε μεγάλη πλειοψηφία, στην κ. Αχτσιόγλου, διατηρηθεί σε τέτοιο βαθμό, που να μην κινδυνεύσει το άνετο προβάδισμα και να κερδίσει την κούρσα, έστω στον δεύτερο γύρο.

“Το στοίχημα για την Έφη είναι να εκφραστεί στο πρόσωπο της το ένστικτο της κομματικής/στελεχικής αυτοσυντήρησης έναντι του άγνωστου και απρόβλεπτου Κασσελάκη”, είναι μία φράση που αποδίδει τη στόχευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v