Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταφέρεται στη Βουλή η πολιτική κόντρα για τις πυρκαγιές

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα, «θα γίνει με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού» απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μείζον θέμα το ρατσιστικό πογκρόμ με «συλλήψεις» μεταναστών. Αιχμηρή δήλωση της Κ. Σακελλαροπούλου.

Μεταφέρεται στη Βουλή η πολιτική κόντρα για τις πυρκαγιές

Στη Βουλή έρχεται το θέμα των πυρκαγιών, που κατέκαψαν (και) φέτος εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, κατέστρεψαν περιουσίες και αφάνισαν ζωές.

Η συζήτηση θα γίνει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αλλά από την επόμενη εβδομάδα, που θα επαναλειτουργήσει η Βουλή μετά τη μηνιαίας διάρκειας διακοπή των εργασιών της λόγω θέρους.

Το σχετικό αίτημα υπέβαλε χθες το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως «με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων» και «θα έρθει η ώρα του απολογισμού».

Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κατατέθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ως αντικείμενο ορίστηκε «η πρόληψη και η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ο σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας και η ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης».

Όπως σημειώθηκε σχετικά στο κείμενο, «η ανεπάρκεια και η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές έχει ως αποτέλεσμα η χώρα, από άκρη σε άκρη, να βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες συνθήκες που επιβάλλουν την άμεση συστράτευση των δυνάμεων και την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού».

Η κυβέρνηση πάντως, μέσω διαρροών κυρίως, αφήνει να εννοηθεί ότι για το μπαράζ των πυρκαγιών ευθύνεται, πέραν των ισχυρών ανέμων και του παρατεταμένου καύσωνα, οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, με υπονοούμενα για δράση παράνομων μεταναστών. Κυρίως στον Έβρο, δεδομένης της εθνικής ιδιαιτερότητας της περιοχής και της λειτουργίας της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή.

Το εν λόγω σενάριο, ωστόσο, δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι ξέσπασαν, σχεδόν ταυτόχρονα, πυρκαγιές και στην απέναντι πλευρά, την τουρκική, όπου έκλεισαν τα Δαρδανέλια και εκκενώθηκαν εννέα χωριά.

Αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή κατέθεσε σήμερα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ρατσιστικό πογκρόμ με «συλλήψεις» και «κάψ' τους»

Η παράμετρος των μεταναστών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πυροδότησε ρατσιστικά πογκρόμ στην περιοχή. Με αποκορύφωμα την ενέργεια Αλβανού που ζει μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος «συνέλαβε» μετανάστες, τους έκλεισε στο τρέιλερ του αυτοκινήτου του και τους περιέφερε ως υπαίτιους για τις πυρκαγιές, ενώ στο βίντεο που ανέβασε στα social media εισέπραττε ρατσιστικές παροτρύνσεις του τύπου «κάψ' τους».

Ο Αλβανός εντέλει συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρουν το θέμα στη Βουλή, ζητώντας εισαγγελική έρευνα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, αναφερόμενος στον τραγικό θάνατο που βρήκαν στις πυρκαγιές του Έβρου 18 (τουλάχιστον) μετανάστες, επισήμανε ότι «η τραγωδία αυτή επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης». Φράση που, από μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης, ερμηνεύτηκε ως εναρκτήριο λάκτισμα για το πογκρόμ στην περιοχή.

Κ. Σακελλαροπούλου: Να μη γίνει νέα κανονικότητα

Σ' αυτό το πλαίσιο, προκάλεσε αίσθηση η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με αφορμή τον θάνατο των μεταναστών. Αφού έκανε αναφορά «στην τρομερή είδηση της απανθράκωσης πολλών συνανθρώπων μας στο δάσος της Δαδιάς», συνέχισε: «Συγκλονισμένοι από την τραγωδία, πενθούμε για τον χαμό τους, για τις δυσαναπλήρωτες απώλειες των συμπολιτών μας, για την καταστροφή της φύσης, θλιβόμαστε για την αδυναμία μας να την αποτρέψουμε», σημειώνει ακόμη η κυρία Σακελλαροπούλου, που χαρακτηρίζει χρέος όλων μας να αναλάβουμε επειγόντως αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, «ώστε η ζοφερή αυτή πραγματικότητα να μη γίνει η νέα κανονικότητα».

Το σημείο αιχμής είναι η αναφορά στην «αδυναμία μας να την αποτρέψουμε», που εμπεριέχει κριτική για την κρατική πρόληψη-πυρόσβεση.

Π. Χρηστίδης: Προστασία χωρίς διακρίσεις

Σχετική δήλωση έκανε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής (και τομεάρχης Μετανάστευσης) Παύλος Χρηστίδης. «Η απώλεια 18 συνανθρώπων μας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις, στις τραγικές πυρκαγιές του Εβρου, υπενθυμίζει ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, χωρίς διακρίσεις. Άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Άνθρωποι ευάλωτοι, όπως θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς. Μπροστά σε αυτή τη μεγάλη ανθρώπινη και οικολογική καταστροφή, μικρή σημασία έχει εάν οι ψυχές αυτές έφτασαν παράτυπα στη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v