Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρω-βαλκανικό δείπνο στο Μαξίμου με πληροφορίες για συμμετοχή Ζελένσκι

Οι ηγέτες των Δ. Βαλκανίων και η ηγεσία της ΕΕ συζητούν για το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. Τι πυροδότησε πληροφορίες για έλευση του Ουκρανού προέδρου. ΣΥΡΙΖΑ: Η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στο δείπνο;

Ευρω-βαλκανικό δείπνο στο Μαξίμου με πληροφορίες για συμμετοχή Ζελένσκι

Τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και την ηγεσία της ΕΕ (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ) υποδέχεται απόψε στο Μαξίμου, σε ένα άτυπο δείπνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Μέχρι αργά το βράδυ χθες δεν είχε γίνει επισήμως γνωστό εάν θα παρευρεθεί και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολιντίμιρ Ζελένσκι. Τη σχετική φήμη πυροδότησε δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti, αλλά και ανακοίνωση της Προεδρίας του Μαυροβουνίου, στην οποία σημειώνεται: «Συνάντηση των ηγετών των χωρών της περιοχής της ΕΕ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα».

Αρμόδιες πηγές από το Μαξίμου απαντούν ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», χωρίς ωστόσο να δηλώνουν σαφώς ότι διαψεύδουν την εν λόγω φήμη. Δεν αποκλείεται δηλαδή να έχει όντως οργανωθεί συμμετοχή του κ. Ζελένσκι και να μην ανακοινώνεται για λόγους ασφαλείας.

Με τη φράση “δεν έχω να αναφέρω κάτι σ΄αυτό που με ρωτάτε”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, σήμερα τις πληροφορίες για σχεδιαζόμενη έλευση του Ουκρανού προέδρου στην Αθήνα. Η ερώτηση τέθηκε στη διάρκεια του σημερινού briefing και ενώ οι ίδιες πληροφορίες εμφανίζουν τον κ.Ζελένσκι να φτάνει στην Αθήνα το μεσημέρι για να παραυρεθεί το βράδυ στο άτυπο δείπνο στο Μαξίμου.

Πολιτικοί παρατηρητές που παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα επισημαίνουν ότι θα είναι «καλή σύμπτωση» ένα τετ α τετ του Ουκρανού προέδρου με την πρόεδρο της Κομισιόν κα Φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ. Συνδέουν μάλιστα την πρωτοβουλία της Αθήνας με την πρόσφατη ιδιωτική φιλοξενία της κ. Φον ντερ Λάιεν από τον κ. Μητσοτάκη στα Χανιά.

Ο κ. Ζελένσκι, πάντως, βρισκόταν χθες στην Ολλανδία προκειμένου να εξασφαλίσει ενίσχυση της άμυνας της χώρας του, μετά την έγκριση των ΗΠΑ για παράδοση F-16 από την Ολλανδία και τη Δανία.

Δεν προσκλήθηκε ο Ε. Ράμα

Από το δείπνο στο Μαξίμου και τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους ηγέτες, θα απουσιάζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Όπως έχουμε αναφέρει, δεν του εστάλη πρόσκληση, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Χειμάρρα με την παρατεινόμενη (επί τρίμηνο) φυλάκιση του ομογενούς εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη. Ως εκ τούτου, η πρόσκληση εστάλη στον Πρόεδρο της Αλβανίας, ο οποίος απάντησε αρνητικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η πρωτοβουλία της Αθήνας «σηματοδοτεί τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Σημειώνουν ακόμα ότι η χώρα «βρίσκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, επιθυμώντας την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση».

ΣΥΡΙΖΑ: Θα συμμετέχει ο Κύπριος πρόεδρος;

Σε μία προσεκτική ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν εμφανίζεται αντίθετος με την πιθανή έλευση του κ. Ζελένσκι, προβάλλει ωστόσο το ερώτημα γιατί η δεν κλήθηκε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κυρίως, μετά τα προκλητικά επεισόδια των τελευταίων ημερών από Τουρκοκύπριους εις βάρος ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στη «νεκρή ζώνη».

«Αν όντως αύριο (σ.σ. σήμερα) παραστεί στο δείπνο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, προκειμένου ορθώς να αναδείξει την ανάγκη τερματισμού της παράνομης ρωσικής εισβολής, τη σημασία που έχει ο απόλυτος σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου και την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στα κράτη όπου οι πάγιες αρχές αυτές παραβιάζονται, αναμένουμε ότι θα δοθούν μηνύματα και για το κυπριακό, και ότι στο δείπνο θα παρίσταται και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας -ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να υπερασπιστεί τις πάγιες θέσεις της χώρας μας μακριά από τη λογική της πιστής και δεδομένης συμμάχου των ΗΠΑ», επισημαίνει στην ανακοίνωση.

Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος Ευρωπαίος πρωθυπουργός που από τη μία καλεί την ΕΕ να προχωρήσει στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας (και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων) σε λιγότερο από δέκα χρόνια, ενώ από την άλλη αρνείται να κυρώσει ακόμα και 3 τεχνικές συμφωνίες με τη γειτονική χώρα».

Το επίσημο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα επαφών του κ. Μητσοτάκη σήμερα και αύριο έχει ως εξής:

  • 1:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Krišto,
  • 13:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu,
  • 15:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković,
  • 20:15 Άτυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Τρίτη 22 Αυγούστου

  • 9:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu,
  • 10:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Jakov Milatović,
  • 10:45 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου Albin Kurti.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γίνει γνωστό από την Παρασκευή, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση ο ηγέτης της Σλοβενίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v