Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Εγγυόμαστε τη δημόσια ασφάλεια παρά το φιάσκο με τους χούλιγκαν

Η επικοινωνιακή διαχείριση μετά τις μη παραιτήσεις υπουργού και ανώτατων αξιωματούχων για το φονικό στη Ν. Φιλαδέλφεια. Θέμα δημόσιας ασφάλειας και αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης θέτουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Κυβέρνηση: Εγγυόμαστε τη δημόσια ασφάλεια παρά το φιάσκο με τους χούλιγκαν

Την εικόνα ενός διάτρητου συστήματος στη δημόσια ασφάλεια, μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, προσπαθεί να διαχειριστεί το κυβερνητικό επιτελείο.

Δεδομένης της απόφασης να μην παραιτηθεί ούτε ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη ούτε ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, η επικοινωνιακή προσπάθεια συνίσταται στη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί το τρίπτυχο “νόμος-τάξη-δημόσια ασφάλεια” που αποτέλεσε το βασικό μότο της ΝΔ από την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση. Και ότι τα όσα αδιανόητα προηγήθηκαν του τραγικού επεισοδίου έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ ήταν μία “παρένθεση ανικανότητας” που θα αντιμετωπισθεί.

Αλλά και τα μετά τη δολοφονία του 29χρονου στοιχεία δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο αυτή η ανικανότητα ήταν “παρένθεση”. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι πρώτα ξεπλύθηκε… με μάνικα το σημείο της δολοφονικής επίθεσης και μετά (από τέσσερις ώρες) πήγε η σήμανση για να συλλέξει υλικό, στηλιτεύτηκε ως ένδειξη “μπάχαλου” που επικρατεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ που διενεργείται από αντιστράτηγο της Αστυνομίας, θα υπάρξουν κι άλλες απομακρύνσεις αξιωματικών, αλλά “όχι σε πολύ υψηλά κλιμάκια”.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος στάθηκε ιδιαίτερα χθες στην επισήμανση πως τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, “δεν είχαμε ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα”. Το συμπέρασμα που προκύπτει από τη δήλωσή του είναι πως το υπουργείο δεν ευθύνεται για την αποτυχία της αστυνομίας στην κρίσιμη φάση της αποτροπής των γεγονότων.

Το αμέσως επόμενο ερώτημα, επομένως, είναι εάν όλα αυτά τα έγγραφα και οι προειδοποιήσεις ξένων αρμοδίων αρχών (ακόμα και για τις πινακίδες των αυτοκινήτων που μετέφεραν τους Κροάτες χούλιγκαν) είχαν έλθει σε γνώση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ ή εάν ουδείς από τα χαμηλότερα κλιμάκια αντελήφθη την κρισιμότητά τους και, απλώς, τα άφησε στο συρτάρι.

“Εάν έχει συμβεί το δεύτερο, τότε το ξήλωμα πρέπει να πάρει μεγάλη έκταση, γίναμε ρεζίλι διεθνώς”, είναι η ανεπίσημη φράση κυβερνητικών παραγόντων τις τελευταίες ώρες.

Διαβεβαιώνουν πάντως πως δεν συμβαίνει η πρώτη εκδοχή και γι' αυτό δεν τίθεται θέμα παραίτησης της ηγεσίας της ΕΛΑΣ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιο είναι το άλλοθι της αδράνειας;

Η αντιπολίτευση παρέμεινε και χθες στο αίτημα να παραιτηθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

“Είναι αδιανόητο να παραμένει στη θέση του ο Γιάννης Οικονόμου”, δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, δίνοντας τη διάσταση του θέματος: “Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον οπαδισμό, για τον χουλιγκανισμό, τις ναζιστικές καταβολές των Κροατών χούλιγκανς και να αναλύουμε αυτό το πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, αλλά στο συγκεκριμένο η συζήτηση είναι μία: Γιατί, αφού υπήρχε ενημέρωση, η κυβέρνηση αδράνησε; Ποιο είναι το άλλοθι αυτής της αδράνειας;»

Την παράμετρο "δύο μέτρα-δύο σταθμά” ανέδειξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, δηλαδή την ασφάλεια των συνόρων στην περίπτωση της προσφυγικής κρίσης σε σύγκριση με την πλήρη αδιαφορία για την είσοδο στη χώρα εκατό και πλέον ακροδεξιών χούλιγκανς παρότι υπήρχαν επίσημες οδηγίες από την Interpol.

”Πέρυσι, η ελληνική αστυνομία υποδέχθηκε τους συμβασιούχους εποχικούς δασοπυροσβέστες με δακρυγόνα, αύρα και ΜΑΤ, ενώ φέτος άφησε τους ακροδεξιούς οπαδούς να φτάνουν ανενόχλητοι με οπλισμό έως το κέντρο της Αθήνας. Δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις, αλλά αυτό ήταν κάτι τραγικό και απαράδεκτο. Υπάρχει ξεκάθαρα πολιτική ευθύνη, εφόσον η κυβέρνηση ορίζει τις προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας. Η κυβέρνηση πρέπει ισότιμα και καθολικά να υπερασπίζεται την ζωή των πολιτών και το περιβάλλον. Και δεν το κάνει”, δήλωσε.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Γενικό έλλειμα ασφάλειας

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, επισημαίνοντας το έλλειμμα ασφάλειας που βιώνουν οι πολίτες: «Ανάλογο έλλειμμα ασφάλειας μπορεί να επικαλεστεί κανείς και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. στον Έβρο με τα αυτοκίνητα των διακινητών που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα, επικρατεί ένα γενικό έλλειμα ασφάλειας, ενώ η κυβέρνηση εκλέχθηκε έχοντας ως πρόταγμα την επαναφορά της ασφάλειας”, είπε.

Ενώ ήταν κάθετος για τις ευθύνες του υπουργού κ. Οικονόμου: “Είναι εύκολο να ρίχνουμε την ευθύνη στους επιχειρησιακούς, αλλά δεν όφειλε να ενημερωθεί; Δεν όφειλε να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα; Εισέβαλαν Κροάτες, ακροδεξιοί χούλιγκαν στη χώρα, διέσχισαν τη μισή Ελλάδα, αφαίρεσαν ζωή Έλληνα πολίτη και δεν υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη;”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v