Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα Μητσοτάκη στη συνάντηση με Ελ Σίσι στο Κάιρο

Τι θα συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον Φατάχ Ελ Σίσι κατά την σημερινή επίσκεψή του στην Αίγυπτο. Η ενεργειακή συνεργασία και οι σχέσεις Καϊρου και Άγκυρας.

Η ατζέντα Μητσοτάκη στη συνάντηση με Ελ Σίσι στο Κάιρο

Να πιάσει το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει πριν από τις διπλές εθνικές εκλογές, όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο, θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέπτεται σήμερα επισήμως την βορειοαφρικανική χώρα.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθως θα επισκεφτεί το Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν. Κύριος στόχος του ταξιδιού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι η επισκόπηση των διμερών σχέσεων, τη στιγμή που Αθήνα και Κάιρο αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και κομβικούς παίκτες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Τη δική του σημασία -σε γεωπολιτικό επίπεδο- έχει το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αναβαθμιστεί και οι διπλωματικές σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας, οι οποίες μάλιστα προχώρησαν σε εκατέρωθεν διορισμό πρεσβευτών τους, όπως ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουλίου. Εξέλιξη που αναπόφευκτα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ελληνικής πλευράς, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη να έχει ήδη τοποθετηθεί επί τούτου: «Ανεξαρτήτως των όποιων συναντήσεων ή την ανάπτυξη ήπιων διπλωματικών σχέσεων μπορεί να υπάρξουν, παραμένει η Ελλάδα κύριος, κομβικός στρατηγικός παίκτης για τις σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ», σημείωσε πρόσφατα.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 8 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας «κλείδωσε» ουσιαστικά το σημερινό ραντεβού, ενώ προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τη βοήθεια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στην Αίγυπτο για την αποστολή 3 πυροσβεστικών ελικοπτέρων για να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Ευχαριστώ Αίγυπτο!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Αθήνα και Κάιρο, όπως αναφέρουν στην κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν παράλληλα αρκετές κοινές περιφερειακές προκλήσεις. Υπό το πρίσμα αυτό, Μητσοτάκης και Ελ Σίσι αναμένεται να συζητήσουν τις δυνατότητες εμβάθυνσης της οικονομικής και εμπορικής διμερούς συνεργασίας, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, την ενεργειακή συνεργασία και τις μεταναστευτικές πιέσεις που απορρέουν από κρίσεις στην υποσαχάρια Αφρική και την αστάθεια στη Λιβύη.

Σημειώνεται πως η τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο έγινε τον Ιούνιο 2021, όταν συναντήθηκε με τον Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι στο Κάιρο, ενώ στη συνέχεια είχε επαφές με μέλη της ελληνικής κοινότητας τόσο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όσο και στην Αλεξάνδρεια.

Παραπομπή σε δίκη

Στο μεταξύ, με προβληματισμό παρακολουθούν στην κυβέρνηση τις εξελίξεις με τον έγκλειστο στις αλβανικές φυλακές, Δήμαρχο Χειμάρας, Φρέντη Μπελέρη. Η παραπομπή του σε δίκη, μετά από τρίμηνη προφυλάκιση που συνεχίζεται, του στερεί το πολιτικό του δικαίωμα να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ουσιαστικά, η παραπομπή του, επισημαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, «προεξοφλεί την έκβαση της διαδικασίας, παραβιάζοντας το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας που η Αλβανία, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα».

Η ελληνική κυβέρνηση και σε ανώτατο επίπεδο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «από την πρώτη στιγμή όχι μόνο έχουν διεθνοποιήσει το ζήτημα, αλλά το συνέδεσαν με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

Ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει με σαφήνεια ότι η στήριξη της Ελλάδας στην πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε. είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία του κράτους δικαίου στη χώρα και η υπόθεση Μπελέρη, υπογραμμίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι μία τρανταχτή περίπτωση κατάφωρης παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Δημήτρη Πτωχού για τη θέση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, στο Δημαρχείο Μεσσήνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v