Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση με Μητσοτάκη ζητά η παράταξη Πατούλη

(upd) Το διαφαινόμενο διαζύγιο της ΝΔ με τον Πατούλη και η άρνηση του Γιώργου Παπανικολάου. Το πιθανό «αντάρτικο» του περιφερειάρχη και οι πρώτες αιχμές κατά του υφυπουργού. Όλο το παρασκήνιο.

Συνάντηση με Μητσοτάκη ζητά η παράταξη Πατούλη

Στη στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χαρδαλιά για τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής, αντί του Γιώργου Πατούλη φαίνεται να καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Το ζεϊμπέκικο που χόρεψε ο νυν Περιφερειάρχης σε εκδήλωση των αποδήμων στο Ζάππειο την περασμένη εβδομάδα, μαζί με άλλες αστοχίες που του καταλογίζουν το τελευταίο διάστημα, μάλλον θα του κοστίσουν το γαλάζιο χρίσμα, το οποίο μάλιστα είχε ανακοινωθεί επισήμως προ ολίγων ημερών.

Πλέον φέρεται να αποφασίστηκε να ανακληθεί και αυτό, παρά τη «συγγνώμη» του κ. Πατούλη, κύκλοι του οποίου σημειώνουν πως «δεν μπορεί για ένα λάθος να τεθούν σε κίνδυνο όσα επιτεύχθηκαν και η επόμενη μέρα της Περιφέρειας Αττικής». Η υπόθεση προέκυψε σε μια κακή περίοδο για την κυβέρνηση και συγκεκριμένα αμέσως μετά την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, επειδή βρισκόταν σε οικογενειακές διακοπές, εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη σημερινή συνάντηση των Περιφερειακών Συμβούλων της διοικούσας παράταξης προέκυψε ομόθυμη στήριξη στο πρόσωπο του Γιώργου Πατούλη και αίτημα για πραγματοποίηση άμεσης και προ πάσης ανακοίνωσης συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, δοθέντος και ότι εξακολουθεί να τελεί σε ισχύ η απόφαση του τελευταίου για παροχή στήριξης στον Γ. Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «σε εποχές δύσκολες και σε περίοδο μάχης ούτε εκτός Αθηνών μπορεί να βρίσκεσαι, όπως ο υπουργός, ούτε σε φιέστες. Πρέπει να υπάρχει ενσυναίσθηση και να τηρούμε τις αρχές και τις αξίες του κόμματος».

Στο Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο τριήμερο υπήρξαν διάφορες σκέψεις για τη διαχείριση του προβλήματος. Εντέλει φαίνεται να επικρατεί η άποψη για το διαζύγιο με τον κ. Πατούλη και αφετέρου η επιλογή του υφυπουργού Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά για τη διαδοχή του.

Πρώτη επιλογή πάντως ήταν ο νυν δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, τον οποίο -κατά πληροφορίες- επισκέφθηκε την Παρασκευή ο εξ απορρήτων σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, ενώ το Σάββατο είχε τετ α τετ με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τελικά δεν πείστηκε να μεταπηδήσει στην Περιφέρεια και, όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη θέση του Δημάρχου Γλυφάδας.

Για τις ευρωεκλογές

Επόμενη επιλογή ήταν ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος αρχικά δεν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό με την ιδέα, την ώρα που σενάρια τον ήθελαν να ετοιμάζεται να συμπεριληφθεί στην λίστα της ΝΔ για τις ευρωεκλογές του 2024. Τελικά, λένε οι πληροφορίες, πείστηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τους Σταύρο Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκο, με τους οποίους συναντήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει πιθανότατα τις επόμενες ώρες (μάλλον σήμερα), ενώ αύριο ο κ. Χαρδαλιάς αναμένεται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή αυτός βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

Σύμφωνα με κομματικά στελέχη, ο κ. Χαρδαλιάς έχει μεγάλη εμπειρία από εκλογικές μάχες και δη στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχει ανταπεξέλθει στη διαχείριση μεγάλων κρίσεων και κρίνεται ως ο πλέον κατάλληλος για να διεκδικήσει τον περιφερειακό θώκο απέναντι στον Γιώργο Πατούλη, ο οποίος -με τα παρόντα δεδομένα- φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει κανονικά την επανεκλογή του, παρά την άρση της στήριξής του από τη ΝΔ. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα ανακοινώνει διαρκώς ονόματα υποψηφίων του συνδυασμού του, κάτι που σε συνδυασμό με το παραγόμενο έργο του κατά τη θητεία που ολοκληρώνεται, εκ των πραγμάτων προαναγγέλλει μεγάλη εκλογική μάχη, την ίδια ώρα που σενάρια θέλουν να δέχεται ήδη πιέσεις για απόσυρσή του από την κούρσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με φόντο τον διαφαινόμενο «εμφύλιο», τα πρώτα εσωκομματικά χτυπήματα έχουν ήδη ξεκινήσει. Συγκεκριμένα, κομματικό στέλεχος που βλέπει θετικά την υποψηφιότητα Πατούλη υπενθυμίζει ότι ο κ. Χαρδαλιάς το 2014 συντάχθηκε με τον Γιάννη Σγουρό απέναντι στην επίσημη υποψηφιότητα της ΝΔ, τον Γιώργο Κουμουτσάκο για την Περιφέρεια Αττικής.

«Πως θα ζητήσει τώρα κομματική πειθαρχία ο άνθρωπος που τότε είχε προκαλέσει διάσπαση;», είναι το ερώτημα που θέτει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v