Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ε. Αχτσιόγλου σε ρόλο αφέτη για τη «μετά Τσίπρα εποχή»

Το μεσημέρι ανακοινώνει την υποψηφιότητά της για την προεδρία, με πολιτικό στίγμα και διατασική στήριξη. Ακολουθούν Ευ. Τσακαλώτος και Ν. Παππάς, αναμονή από Π. Πολάκη και Δ. Τεμπονέρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ε. Αχτσιόγλου σε ρόλο αφέτη για τη «μετά Τσίπρα εποχή»

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν σε γρήγορους ρυθμούς πλέον και, όπως αναμενόταν, το επόμενο πενθήμερο οι εσωκομματικές θερμοκρασίες θα συναγωνίζονται τον καύσωνα.

  • Η Έφη Αχτσιόγλου ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι (12:30) την υποψηφιότητά της για την προεδρία του κόμματος.
  • Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται έτοιμος να κάνει το δικό του αντίστοιχο βήμα την Παρασκευή.
  • Ο Νίκος Παππάς θα επιλέξει το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο, για να γνωστοποιήσει τη συμμετοχή του στην κούρσα διαδοχής.

Στις τρεις υποψηφιότητες δεν αποκλείεται να προστεθεί και τέταρτη, του Παύλου Πολάκη, ο οποίος, κατά τις πληροφορίες, θα πάρει την οριστική απόφαση ανάλογα με τη συζήτηση και το κλίμα που θα επικρατήσει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το ίδιο και ο Διονύσης Τεμπονέρας (σ.σ. εάν γίνει αποδεκτή η έστω μικρή μετάθεση της προεδρικής εκλογής για τα τέλη Σεπτεμβρίου).

Πολιτικό στίγμα - διατασική στήριξη

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Αχτσιόγλου θα λειτουργήσει σήμερα ως αφέτης που θα σημάνει την εκκίνηση στον αγώνα δρόμου για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τις πληροφορίες, θα ανακοινώσει μόνη της την υποψηφιότητά της, χωρίς δηλαδή να περιβάλλεται από στελέχη. Η δήλωσή της θα δώσει πολιτικό στίγμα («αριστερή, προοδευτική, ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης») και όχι ολοκληρωμένη πλατφόρμα, την οποία θα παρουσιάσει στην Κεντρική Επιτροπή.

Θεωρείται βέβαιο ότι στη συνέχεια θα υπάρξει και δημοσίως διατασική στήριξη στο πρόσωπό της, καθώς το προηγούμενο δεκαήμερο η ίδια είχε επαφές με στελέχη από όλες τις τάσεις, όπως με τον Νίκο Βούτση (από την “ομπρέλα”), τους Γιάννη Δραγασάκη, Κώστα Ζαχαριάδη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (από τους πρώην “προεδρικούς), τον Θανάση Θεοχαρόπουλο (προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ), τον Νίκο Φαραντούρη κ.α. Πέραν, φυσικά, των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Νάσου Ηλιόπουλου, από την ομάδα των οποίων (“έξι συν έξι” λέγεται) προέρχεται και η ίδια.

Κεντρικό ρόλο στη στήριξη της υποψηφιότητάς της θα έχει ο Αλέξης Χαρίτσης (θεωρούνται «δίδυμο») και ο Γαβριήλ Σακελαρίδης. Ο τελευταίος, με τη δήλωση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και τη δραστηριοποίησή του στο πλευρό της κ. Αχτσιόγλου, εάν βεβαίως εκλεγεί πρόεδρος, κλείνει την οκταετή απουσία του από τα κομματικά δρώμενα.

Τον κ. Τσακαλώτο θα στηρίξει η συντριπτική πλειοψηφία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης “ομπρέλα”. Ο προεκλογικός του λόγος δεν θα είναι «πολεμικός» απέναντι στην κ. Αχτσιόγλου και, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες, θα τη στηρίξει και δημοσίως στον δεύτερο γύρο, εάν ο ίδιος μείνει εκτός.

Ο κ. Παππάς θα έχει τη στήριξη μεγάλου τμήματος της “κίνησης μελών”, της ομάδας που αποτελούσε τον πυρήνα των “προεδρικών”, αλλά και τον λεγόμενων “πασοκογενών” δια του Χρήστου Σπίρτζη.

Κάλπες… στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ

Όπως προκύπτει, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει και επισήμως σήμερα σε φάση διαδοχής Τσίπρα, με τη συναισθηματική φόρτιση και την αμηχανία που προσδίδει ο όρος να είναι κυρίαρχο στοιχείο.

Είναι ενδεικτικό ότι δεν ορίσθηκαν χθες τομεάρχες (οι συνήθεις «σκιώδεις υπουργοί») στην κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς κρίθηκε προτιμότερο αυτό να γίνει υπό την εποπτεία του νέου προέδρου, μετά την εκλογή του. Έτσι κι αλλιώς, η Βουλή θα «κατεβάσει ρολά» για ολόκληρο, σχεδόν, τον Αύγουστο, οπότε στις δεκαπέντε ημέρες που απομένουν ο καταμερισμός δουλειάς θα γίνεται επιτόπου.

Εκτός και αν η Κεντρική Επιτροπή αποφασίσει την ενδιάμεση, συμβιβαστική πρόταση του κ. Παππά να μετατεθεί η εκλογή της νέας ηγεσίας για το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε το θέμα θα επανεξετασθεί.
Αλλά και γι' αυτή την πρόταση υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, καθώς, όπως ακούγεται από κατ' αρχάς υποστηρικτές της, θα είναι πρακτικά δύσκολο και πολιτικά άστοχο να εκλέγει πρόεδρο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγες ημέρες πριν τη «μάχη» των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Εάν το χρονοδιάγραμμα παραμείνει ως έχει, ο πρώτος γύρος στις εσωκομματικές κάλπες θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου (τη… γενέθλια ημέρα του ΠΑΣΟΚ) και ο δεύτερος, μεταξύ των δύο πρώτων, στις 10 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v