Οι λύσεις που ψάχνει το Μαξίμου για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκπρόσωποι των ακτοπλόων. Οι δύο συσκέψεις και τα σενάρια που εξετάζονται για να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές. Το μήνυμα που εκπέμπεται προς τις επιχειρήσεις.

Οι λύσεις που ψάχνει το Μαξίμου για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Τρόπους για να δαμάσει το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αναζητά και σκοπεύει να ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με πέρυσι, τα έξοδα των θαλάσσιων μετακινήσεων εξακολουθούν να είναι υψηλά, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις στην κοινωνία και έναν από τους πρώτους «πονοκεφάλους» της νέας τετραετίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έρχεται σε μια περίοδο έντονης δοκιμασίας των πολιτών, ειδικά στο θέμα της ακρίβειας στα τρόφιμα, με τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Ανάπτυξης να συζητούν την επέκταση της επιδοματικής πολιτικής (market pass) και άλλα μέτρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη.   

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προανήγγειλε ουσιαστικά χθες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το κόστος στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει κανένα ζήτημα στην τύχη του. Με άμεσες παρεμβάσεις όπως στο θέμα της ενέργειας. Το παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό και θα ενημερωθείτε άμεσα για νεότερα από την κυβέρνηση».

Τα νεότερα αυτά ενδεχομένως να προκύψουν τις επόμενες ώρες, καθώς έχουν δρομολογηθεί δύο σχετικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Στην πρώτη θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Σταύρος Παπασταύρου, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, υφυπουργός Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογιώργης, οι αρμόδιοι υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, οι υφυπουργοί τους και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων.

Θα ακολουθήσει, πιθανότατα το απόγευμα, νέα σύσκεψη, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των ακτοπλόων, προκειμένου να ανταλλαχθούν απόψεις και να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα.

Πλαφόν και υπερκέρδη

«Θα γίνουν μια σειρά από κινήσεις σε όλα τα επίπεδα. Οτιδήποτε κριθεί ότι πρέπει να γίνει, θα γίνει προς όφελος των πολιτών», σημειώνει κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα λάβουν συγκεκριμένη μορφή κατά τη διάρκεια των δύο συσκέψεων και θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις, όπως η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών, το πλαφόν στις τιμές ή στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων με βάση μια συγκεκριμένη ημερομηνία αναφοράς, καθώς -με μικρότερες πιθανότητες- ένα είδος επιδόματος, το οποίο όμως είναι πρακτικά δύσκολο να εφαρμοστεί, ενώ κατ’ ουσίαν θα επιδοτεί την ενδεχόμενη αισχροκέρδεια.

Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «για κάθε ζήτημα που αφορά το εισόδημα του πολίτη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι είναι παρούσα. Είτε στα ζητήματα της ενέργειας, που καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα, κατά 80% ή πολλές φορές και κατά 90%, στα κοινωνικά τιμολόγια 100%, είτε στο ζήτημα της ακρίβειας των τροφίμων που είχαμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες συνεχίζονται και θα συνεχίζονται, όσο υπάρχει ανάγκη».

Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο και στο ζήτημα του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, στέλνοντας μήνυμα στις επιχειρήσεις «να καταλάβουν ότι τα αντανακλαστικά με τα οποία ανεβάζουν τις τιμές όταν υφίσταται ανάγκη, πρέπει να είναι τα ίδια με εκείνα που χρειάζονται για την αποκλιμάκωσή τους, όταν οι συνθήκες ομαλοποιούνται». 

Την ανάγκη να δοθούν κάποιες εξηγήσεις από την ακτοπλοϊκή αγορά υπογράμμισε (στον real fm) ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος: «Εμείς είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε αδικαιολόγητη αύξηση τιμών… Όταν παρατηρούνται υπερβάσεις, θα υπάρχουν και πρόστιμα», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v