Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φάμελλος: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κοινωνία, όχι στην κυβέρνηση

«Φέρτε διάταξη κατάργησης του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών, όπως είπε ο κ. Φλωρίδης, κι εμείς θα το ψηφίσουμε». Η χώρα χρειάζεται άλλο πολιτικό σχέδιο, χωρίς εξαιρέσεις για τους κολλητούς.

Φάμελλος: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κοινωνία, όχι στην κυβέρνηση

Με τα υπέρογκα τραπεζικά δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος τη διάταξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών, την οποία δεσμεύτηκε χθες ότι θα καταργήσει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

«Τι θα γίνει με τα δανεικά και αγύριστα του κόμματός σας, κ. Μητσοτάκη; Επί θητείας σας τα χρέη μεγαλώνουν συνέχεια, είναι 400 εκατ. ευρώ τώρα», είπε.

Και πρόσθεσε: «Οι τράπεζες είχαν δώσει δάνεια με "αέρα" σε μέσα ενημέρωσης, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Το ακαταδίωκτο θεσπίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ τον Νοέμβριο του 2019. Ο κ. Φλωρίδης είπε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Είναι δυνατόν ο υπουργός Δικαιοσύνης να λέει και να ξελέει; Ή η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει διάταξη για την κατάργηση του ακαταδίωκτου; Φέρτε την και θα την ψηφίσουμε αμέσως».

Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματός του ανά τομέα και κατέληξε απαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα είπε:

«Προφανώς και θα καταψηφίσουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Γνωρίζουμε ότι δεν θα τηρήσει όσα υποκριτικά λέει σήμερα στις προγραμματικές του δηλώσεις και το αποδείξαμε στη συζήτηση στη Βουλή.

Αλλά και ότι η πολιτική του δεν είναι εκσυγχρονιστική, αλλά αναχρονιστική. Δεν έχει το βλέμμα της στις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές και δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στις αβεβαιότητες του μέλλοντος.

Να το ξεκαθαρίσουμε: Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, θέλουμε η πατρίδα μας να είναι στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών και να παίζει ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο στη γειτονιά της και ευρύτερα.

Γιατί, μπροστά στις μεγάλες αβεβαιότητες, η απάντηση δεν μπορεί να είναι το ξεπούλημα δημόσιας αλλά και ιδιωτικής περιουσίας, τα ρουσφέτια και ο αυταρχισμός μιας δεξιάς 70 χρόνια πριν».

Νέο πολιτικό σχέδιο

«Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό σχέδιο, που δεν είναι η αποθέωση της ανεξέλεγκτης αγοράς και της κερδοσκοπίας που δημιουργεί φτώχεια, ανισότητες, εργαζόμενους που "κολυμπούν" και κρύβονται σε ψυγεία και ΕΚΑΒ με πυροσβέστες.

Γιατί υπάρχουν δύο δρόμοι για να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες και τις στρεβλώσεις της αγοράς. Η προστασία της εργασίας και η ρύθμιση της αγοράς. Και εσείς δεν κάνετε τίποτα από τα δύο.

Το πολιτικό αυτό σχέδιο απαιτεί ισχυρή και σύγχρονη πολιτεία με καινοτόμα εργαλεία και σχέδιο για την οικονομία, την παραγωγή, τα δημόσια αγαθά. Με ισχυρούς ανεξάρτητους και όχι κομματικούς θεσμούς, με κράτος δικαίου και ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων στη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία αλλά και σε δημόσιες και δημοτικές προνοιακές δομές.

Που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών αλλά και των δήμων και των επιχειρήσεων στο νερό και στην ενέργεια.

Με μια πλουραλιστική και όχι ολιγοπωλιακή αγορά, με υγιή ανταγωνισμό, με ρύθμιση και έλεγχο αισχροκέρδειας, αλλά και πρόσβαση ισότιμη σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Γιατί, στο δικό σας σύστημα, ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις είναι μη προνομιούχοι αν δεν συνομιλούν με βουλευτές και υπουργούς σας. Η δική μας πρόταση δεν περιλαμβάνει παραθυράκια και εξαιρέσεις για τους κολλητούς, αλλά ασφάλεια δικαίου.

Με μια πολιτεία που θα έχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με κλιματική ουδετερότητα και δίκαιη μετάβαση προς αυτή.

Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου, γιατί μόνο αυτές μπορούν να στηρίξουν τη ζωή μας και τη χώρα μας.

Ιδιαίτερα σήμερα που οφείλουμε να ορθώσουμε ένα μέτωπο απέναντι σε σκοταδιστικές, αναχρονιστικές ακόμη και νεοφασιστικές αντιλήψεις που επιχειρείται να κανονικοποιηθούν.

Για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι και θα είναι ακόμη πιο ισχυρός. Γιατί είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που εγγυάται ένα βιώσιμο σχέδιο, δεν έχει δεσμεύσεις και δεν υπηρετεί συμφέροντα, παρά μόνο τα συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Σε αυτά θα είμαστε όλοι και όλες συνεπείς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v