Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Κατάργηση με νόμο στα εμπόδια για την ψήφο Ελλήνων του Εξωτερικού

Αν την πρόταση την ψηφίσουν, όπως πριν από τρία χρόνια, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, τότε συγκεντρώνονται 202 ψήφοι, συνεπώς θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Μητσοτάκης: Κατάργηση με νόμο στα εμπόδια για την ψήφο Ελλήνων του Εξωτερικού

Το «γάντι» στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κλείνοντας τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό ότι κατατίθεται άμεσα ρύθμιση που αίρει τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων. «Μια ακόμα άμεση πρωτοβουλία της κυβέρνησης γίνεται για όλους μας ένα στοίχημα συνέπειας. Στις αρχές της εβδομάδος αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση ένα νόμο με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας απ’ όπου κατοικούν. Ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια τελικά υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων και ελπίζω το σχέδιο νόμου να εγκριθεί από 300 βουλευτές», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, αν την πρόταση την ψηφίσουν, όπως πριν από τρία χρόνια, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, τότε συγκεντρώνονται 202 ψήφοι, συνεπώς θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ήπιο κλίμα που επικράτησε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου τις τρεις αυτές μέρες, αν και -όπως είπε- «ο λόγος της αντιπολίτευσης συνολικά δεν είχε ούτε πειστικά επιχειρήματα ούτε θετικές παρατηρήσεις για την κυβερνητική πολιτική. Από τη ΝΔ κατατέθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε μεγάλη λεπτομέρεια, για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό της χώρας».

Ωστόσο, όπως είπε, η απάντηση σε αυτό ήταν «επανάληψη συνθημάτων που ήδη είχαν εξαντληθεί προεκλογικά. Όμως οι εκλογές έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει περάσει πια σε μια άλλη εποχή, των μεγάλων αλλαγών. Μακάρι αυτές να συνοδεύονται και από μεγάλες συναινέσεις. Σε κάθε περίπτωση η εντολή που πήραμε είναι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των αλλαγών».

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτός «είπε ότι ουσιαστικά συμφωνεί με τον ορισμό για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, δηλαδή τη γρήγορη σύγκλιση με Ευρώπη. Από τη στιγμή που συμφωνούμε για το στόχο, να δούμε ποιους δείκτες να βλέπουμε για να πετύχουμε το στόχο μας αυτόν. Όπως στην Οικονομία, που είναι ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης, ήδη κάνουμε τα πρώτα βήματα γι’ αυτή τη σύγκλιση. Ή για την πράσινη μετάβαση, όπου υπήρξαν ενδείξεις προόδου και σύγκλισης. Αλλά και για το κράτος δικαίου, για τα θέματα του οποίου τελικός κριτής της προόδου μιας ευρωπαϊκής χώρας είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την έκθεσή της. Παρά τις δυσκολίες, έχει γίνει σημαντική πρόοδος». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση Ανδρουλάκη για την ανάγκη κατασκευής 150.000 κοινωνικών κατοικιών. Όμως αυτές, όπως είπε, «κοστίζουν τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ. Είναι σοβαρές αυτές οι κουβέντες; Εδώ δεν είναι Ευρωβουλή και θα υποστείτε τη βάσανο της ανταλλαγής των επιχειρημάτων. Δεν θα διστάσουμε να υιοθετήσουμε προτάσεις ώριμες, επεξεργασμένες, κοστολογημένε και όχι φωτοβολίδες του αέρα».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Σωκράτη Φάμελο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Σήμερα μας είπατε ακριβώς τα ίδια που λέγατε και πριν από τρεις μήνες. Ακρίβεια Μητσοτάκη, ρεκόρ θανάτων στην πανδημία, εμφυλιακό κράτος της ΕΡΕ. Σας διέφυγε κάτι, ότι έγιναν εκλογές και πήγατε στο 17% γι’ αυτόν τον λόγο. Καταλαβαίνω τη σύγχυση και αναζήτηση προσανατολισμού. αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο που δεν υπήρχε και το φτιάξατε στο μυαλό σας. Ο ελληνικός λαός έβλεπε κάτι άλλο και μας επιβράβευσε».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρώτος εγώ είπα ότι υπάρχουν πολλά δύσκολα μέτωπα και μάχες που πρέπει να κερδίσουμε. Αλλά μίλησα και για μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Για όλα αυτά πειστικά σχόλια δεν άκουσα, ελπίζω τα κόμματα να βρουν τον βηματισμό τους για ποιο ουσιαστική συζήτηση. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε το δρόμο που μας έδειξαν οι πολίτες».

Επανέλαβε δε τους βασικούς κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, όπως η ανάγκη η χώρα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. «Είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα γίνει εντός του 2023», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v