Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτιές άναψε η δήλωση Φλωρίδη για το ακαταδίωκτο στους τραπεζίτες

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για αλλαγή του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε… η κυβέρνηση της ΝΔ. Για «προσωπική άποψη του υπουργού» μιλούν κυβερνητικές πηγές. Σκληρή ανακοίνωση από ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτιές άναψε η δήλωση Φλωρίδη για το ακαταδίωκτο στους τραπεζίτες

Μία φράση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών, την οποία εσφαλμένα απέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ είχε θεσμοθετηθεί τον Νοέμβριο του 2019 από την κυβέρνηση της ΝΔ, ανάβει φωτιές στο Μαξίμου και κινητοποιεί την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειδικώτερα, ο κ.Φλωρίδης, απαντώντας στο ερώτημα του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, τι εννοεί με τη φράση (που είχε πει νωρίτερα) ότι “η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη αλλά όχι ανεξέλεγκτη”, τόνισε:

“Υπάρχουν ζητήματα στον Ποινικό Κώδικα, τα οποία πρέπει να τα επαναρυθμίσουμε. Η απιστία, δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση. Δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία, πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Αυτό εσείς το κάνατε στον Κώδικα του 2019.

Επίσης στα ζητήματα της απάτης πρέπει να έχουμε δίωξη αυτεπάγγελτα. Αυτά θα τα επαναφέρω. Πρέπει να αποκαθάρουμε τον Ποινικό Κώδικα από διατάξεις οι οποίες είναι περίεργες. Προστατεύουν συγκεκριμένους. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε. Έχει πολύ δουλειά εκεί να κάνουμε. Ο ελληνικός λαός δικαίως διαμαρτύρεται διότι σου λέει ότι εγώ με το παραμικρό οδηγούμαι σε ένα δικαστήριο ενώ κάποιοι άλλοι πως καταφέρνουν και τη γλυτώνουν; Κι' επειδή αναφερθήκατε στις Τράπεζες κύριε Φάμελλε υπήρχε ένα άρθρο στον Ποινικό Κώδικα που καθιστούσε αδίκημα την τοκογλυφία των τραπεζών. Αυτό περιέργως εξαφανίστηκε στην αναθεώρηση του 2019. Δεν υπάρχει άρθρο για την τοκογλυφία των τραπεζών από τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ και μιλάτε για την προστασία των δανειοληπτών”.

Η απάντηση του υπουργού προκάλεσε αμηχανία στα κυβερνητικά έδρανα και προς στιγμή φάνηκε ότι θα υπήρχε διορθωτική παρέμβαση, η οποία όμως δεν έγινε.

Αντ΄αυτής, κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν ότι: “Η συγκεκριμένη εισήγηση αποτελεί διαχρονική θέση του Υπουργού, που δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο”.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο υπουργός της ΝΔ αδειάζει τη ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Ο νεόφερτος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά τη συζήτηση στη Βουλή άδειασε τη διάταξη της ΝΔ στον ποινικό κώδικα η οποία κατοχύρωσε το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών.

Απέδωσε την νομοθετική πρωτοβουλία στον… ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας απλώς πως όποιος κάνει τα πάντα για μια υπουργική καρέκλα κάποια στιγμή εκτίθεται.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν παρά να αδειάσουν τον νέο τους υπουργό ή, καλύτερα, να αποδεχτούν τις μεθοδεύσεις τους που παραδέχτηκε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση”.

Μάλιστα μετά την κυβερνητική διαρροή ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με δεύτερη δήλωση

«Πρώτη φορά στην ιστορία διαβάζουμε ότι υπουργός κυβέρνησης σε προγραμματικές δηλώσεις εκφράζει προσωπικές του απόψεις!», καταγγέλλει.

Αυτά διαρρέει από χθες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου για τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη, ο οποίος χθες «άδειασε» καθαρά την διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη υπέρ του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών.

Μένει να φανεί, αν θα μετανιώσει η ΝΔ τόσο σύντομα για την επιλογή της για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ή αν θα υιοθετήσει τις απόψεις του. Αν κάνει το δεύτερο, εμείς θα το υποστηρίξουμε με χαρά», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v