Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Πρεμιέρα για οκτώ κόμματα και… πέντε νέους πολιτικούς αρχηγούς

Εξαντλητική τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα και η εναλλαγή στο βήμα. Βράδυ Σαββάτου η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Βουλή: Πρεμιέρα για οκτώ κόμματα και… πέντε νέους πολιτικούς αρχηγούς

Την πρώτη, δυνατή, γεύση της οκτακομματικής Βουλής θα δώσει η τριήμερη συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Και μόνο η παρουσία επτά πολιτικών αρχηγών στο βήμα (συν του πρωθυπουργού) αλλά και της πληθώρας των υπουργών, παραπέμπει σε εξαντλητική συζήτηση, χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί για το κλίμα που θα επικρατήσει.

Το επιπλέον ενδιαφέρον θα το προσδώσει… το ντεμπούτο που θα κάνουν στη νέα Βουλή πέντε πολιτικοί αρχηγοί, ένας μεταβατικός και τέσσερις κανονικοί: Ο Σωκράτης Φάμελλος, ως μεταβατικός πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που πλέον είναι βουλευτής, ο Βασίλης Στίγκας των Σπαρτιατών, ο Δημήτρης Νατσιός του κόμματος ΝΙΚΗ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τώρα θα μιλά από τα κοινοβουλευτικά έδρανα έχοντας απέναντί της το Προεδρείο.

Για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρωτόγνωρη και επώδυνη η «πρώτη φορά» αντιπαράθεση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στο βήμα.

Ο κ. Φάμελλος θα επιχειρήσει δυναμική πλην υπεύθυνη ομιλία, προκειμένου να πείσει εχθρούς και φίλους ότι παρά τα αλλεπάλληλα σοκ, το κόμμα έχει θέσεις και μπορεί να σταθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό θα είναι το στίγμα όλων των παρεμβάσεων της ομάδας, κυρίως των τριών νέων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, Νίκου Παππά (για ανάπτυξη-οικονομία), Νάσου Ηλιόπουλου (για εργασιακά-κοινωνικό κράτος), Θεοδώρας Τζάκρη (για εξωτερική πολιτική), καθώς και του νέου Γραμματέα της Κ.Ο. Διονύση Καλαματιανού.

Κατά τις πληροφορίες, η πρωτοφανής (και επικίνδυνη) συγκατοίκηση με τους Σπαρτιάτες θα συνεχιστεί, καθώς η νέα διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα είναι πως θα βρεθεί λύση από Δευτέρα.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αυξημένο ρόλο θα έχουν οι δύο νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Μιχάλης Κατρίνης (οικονομία-ανάπτυξη) και Δημήτρης Μάντζος (δικαιοσύνη-κοινωνικό κράτος).
Τα φώτα θα πέσουν στον κ. Ανδρουλάκη, καθώς θα ανέβει για πρώτη φορά στο βήμα της Βουλής ως πολιτικός αρχηγός και νεοεκλεγμένος βουλευτής.

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς η ίδια έχει προειδοποιήσει ότι θα κάνει χρήση του προνομίου που της δίνει η ιδιότητα της πρώην Προέδρου της Βουλής, ως προς τις παρεμβάσεις και τον χρόνο ομιλίας. Μένει να φανεί, επίσης, εάν θα «εξαντλήσει» κάθε άρθρο και…παράγραφο του Κανονισμού της Βουλής, θέτοντας διαδικαστικά θέματα.

Εξαντλητική τριήμερη συνεδρίαση

Το χρονοδιάγραμμα της τριήμερης συζήτησης έχει ως εξής:

  • Το απόγευμα, 5 μ.μ., ο κ. Μητσοτάκης θα αναγνώσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησής του. Θα ακολουθήσει κύκλος οκτώ βουλευτικών ομιλιών (ένας από κάθε κόμμα). Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι υπόλοιποι επτά πολιτικοί αρχηγοί. Η διαδικασία αυτή είναι καινούργια.
  • Αύριο η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. με ομιλίες βουλευτών και υπουργών που θα εναλλάσσονται στο βήμα.
  • Το Σάββατο η συζήτηση θα ξεκινήσει πάλι στις 9 π.μ., με βουλευτικές και υπουργικές ομιλίες, μέχρι τις 4 μ.μ. που θα παίρνουν σταδιακά τον λόγο, πάλι, οι πολιτικοί αρχηγοί. Τελευταίος αναμένεται να μιλήσει για το «κλείσιμο» ο πρωθυπουργός.

Θα ακολουθήσει ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ολοκληρωθεί περί τις 10 μ.μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v