Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Παράταση στις υποψηφιότητες για εκλογή προέδρου

Ποιοι βγαίνουν από το «παιχνίδι» (Δ. Τεμπονέρας) και ποιοι μπαίνουν (Ν. Παππάς). Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προετοιμάζει τις υποψηφιότητες για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους.

ΣΥΡΙΖΑ: Παράταση στις υποψηφιότητες για εκλογή προέδρου

Σε μικρή παράταση φαίνεται να οδεύει η διαδικασία των υποψηφιοτήτων για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσής τους δεν θα είναι το διήμερο 15-16 Ιουλίου αλλά λίγο αργότερα.

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αξιοποιώντας το κενό της Κουμουνδούρου, πατάει γκάζι στη δική του προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με στόχο στο αμέσως επόμενο διάστημα να παρουσιάσει τα πρώτα ονόματα υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων, απορρίπτοντας, φυσικά, το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη υποψηφίων κοινής αποδοχής.

Ειδικότερα: Η Πολιτική Γραμματεία δεν θα συνεδριάσει σήμερα για το «τρέξιμο» των διαδικασιών, όπως είχε αποφασιστεί την Κυριακή. Ο λόγος που προβάλλεται, είναι η προετοιμασία για την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή (που αρχίζει αύριο) επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, η συνεδρίαση του ηγετικού οργάνου μετατίθεται πιθανότατα για τη Δευτέρα.

Δεδομένου, δε, ότι ο χρόνος που απομένει για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων είναι πολύ μικρός, συζητείται μικρή παράταση της προθεσμίας, έως και δεκαήμερης διάρκειας.

Το κουβάρι, πάντως, των πιθανών «διαδόχων» του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται ακόμα μπερδεμένο: από τη μια, ο Διονύσης Τεμπονέρας διεμήνυσε ήδη ότι δεν θα είναι υποψήφιος αφού διαφωνεί με τον «οδικό χάρτη» που εγκρίθηκε την Κυριακή, δηλαδή πρώτα εκλογή προέδρου και μετά συνέδριο για αποσαφήνιση της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος, της γραμμής του και της τακτικής του.

Από την άλλη, μπαίνουν νέα ονόματα στη συζήτηση, όπως του Νίκου Παππά (ως υποψήφιος της «κίνησης μελών» που αποτελεί τον πυρήνα των πάλαι ποτέ «προεδρικών» στελεχών), με τον Παύλο Πολάκη να σκέφτεται εξίσου σοβαρά να διεκδικήσει το αξίωμα.

Το όνομα της Ρένας Δούρου εξακολουθεί να συζητείται, πλην όμως το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι θέτει ερώτημα στο εγχείρημα. Η ίδια, μάλιστα, σε μία κίνηση που χαρακτηρίζεται «γενναία», ενημέρωσε επισήμως το δικαστήριο ότι παραιτείται της βουλευτικής ασυλίας της προκειμένου να μη διακοπεί η δίκη, κάτι που θα προκαλούσε περαιτέρω καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης (σ.σ. στην αρχή της δικαστικής διαδικασίας η κ. Δούρου δεν ήταν βουλευτής, εξελέγη όμως στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου).

«Δυνατό» όνομα παραμένει αυτό της Έφης Αχτσιόγλου, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί η πρόθεση του Αλέξη Χαρίτση.

Οι συζητήσεις για τις εξελίξεις ήταν κυρίαρχες χθες στη Βουλή μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Τσίπρας είχε γίνει αποδέκτης πολλών αιτημάτων για συναντήσεις, στο γραφείο που διατηρεί στο κτήριο ως πρώην πρωθυπουργός.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Πυρετός» για τα αυτοδιοικητικά χρίσματα

Την ίδια στιγμή, στη Χ. Τρικούπη γινόταν η πρώτη σύσκεψη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς ορίσθηκε η επιτροπή προετοιμασίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: επικεφαλής ανέλαβε ο Κώστας Σκανδαλίδης (σ.σ. δεν επανεξελέγη βουλευτής) και εξίσου έμπειρα, ως προς τα αυτοδιοικητικά, στελέχη, όπως ο Πάρης Κουκουλόπουλος, ο Νίκος Σαλαγιάννης (επί σειρά πολλών ετών ταμίας του κόμματος), ο Μανώλης Όθωνας, η Κατερίνα Μπατζελή και πρώην ή εν ενεργεία δήμαρχοι.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει και σήμερα, καθώς φιλοδοξεί να παρουσιάσει το συντομότερο δυνατό ονόματα υποψηφίων για τις 13 περιφέρειες της χώρας και για τους μεγάλους δήμους. Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλειστεί, ενώ στόχος του κόμματος είναι να εμφανιστεί το πράσινο χρώμα σε όσο γίνεται περισσότερα σημεία του χάρτη.

Βάσει νόμου, οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες πρέπει να καταθέσουν επισήμως τις υποψηφιότητές τους μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Κάποιες πληροφορίες θέλουν τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (και μέχρι τις εκλογές εκπρόσωπο του κόμματος) Δημήτρη Μάντζο να διεκδικεί τον δήμο Αθηναίων. Αντί επιβεβαίωσης ή διάψευσης, διοχετεύεται η απάντηση «είναι νωρίς ακόμα», η οποία επιτρέπει τη συντήρηση της σχετικής συζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v