Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Μεταρρυθμιστική ατζέντα και οικονομία, με το βλέμμα στο… κέντρο

Όλο το  βάρος του Μεγάρου Μαξίμου στις προγραμματικές δηλώσεις. Πως απαντά στις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο παροχών και ελαφρύνσεων.

Κυβέρνηση: Μεταρρυθμιστική ατζέντα και οικονομία, με το βλέμμα στο… κέντρο

Με νωπές ακόμα τις δάφνες από τη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη του διεθνή αποστολή στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει το βάρος του στην προετοιμασία για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

Η τριήμερη συζήτηση θα ξεκινήσει την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη της Βουλής προς το νεοεκλεγέν κυβερνητικό σχήμα. Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους υπουργούς, ενόψει των σχετικών ανακοινώσεων και του προσδιορισμού των προτεραιοτήτων της επόμενης τετραετίας.

Στον απόηχο και των ραγδαίων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ παρακολουθεί με προσοχή τις διεργασίες στο χώρο του κέντρου, στο οποίο αυτή τη στιγμή είναι η απόλυτη κυρίαρχη και προφανώς σε καμία περίπτωση δεν θέλει αυτή η κυριαρχία να τεθεί σε αμφισβήτηση. «Εγώ μπορώ να μιλήσω για το δικό μας κόμμα, για τη ΝΔ, για τη μεγάλη διεύρυνση την οποία πετύχαμε και για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύω ότι αποτυπώνει αυτή τη δυνατότητά μας να συνενώσουμε προοδευτικές δυνάμεις που μπορεί να μην είχαν στο παρελθόν επιλέξει τη ΝΔ για να εκφραστούν», δήλωσε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ως απάντηση στις ζυμώσεις και τις διαδικασίες για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, στην κυβερνώσα παράταξη προτάσσουν το μεταρρυθμιστικό τους έργο και την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. «Το μόνο μας μέλημα είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να συνεχίσουμε να λύνουμε προβλήματα - γιατί τα προβλήματα παρέμειναν, δεν σβήνονται με ένα εκλογικό αποτέλεσμα - και να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες, είτε μας ψήφισαν είτε όχι», τόνισε χθες (στον ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος αποτύπωσε την έμφαση που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στο θέμα της οικονομίας.

Αύξηση μισθών

Με αφορμή και τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την ανάπτυξη κατά τα επόμενα τρία χρόνια, στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για ακόμα περισσότερο «μεγάλωμα της πίτας», με μειώσεις φόρων και σταδιακή αύξηση των μισθών στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. «Όσο αναπτύσσεται η οικονομία, όσο αυξάνεται η πίτα, όσο μεγαλώνει το ΑΕΠ, όλα αυτά θα επιστρέφουν στην κοινωνία, είτε με μειώσεις φόρων, είτε με στηρίξεις των πολιτών», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται να βγάλει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο παροχών και ελαφρύνσεων, βάσει των δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ορίζοντα τετραετίας. Ανάμεσά τους, η παράταση του market pass, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από την 1-1-2024, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη και η χορήγηση του youth pass, ύψους 150 ευρώ, για τους νέους 18 ετών. Στους άμεσους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι και η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου αντί του Υπερταμείου, προς απάντηση -όπως λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο- όσων επιμένουν ακόμα και τώρα στα περί ιδιωτικοποίησης του νερού.

«Το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας μετατρέπεται σταδιακά σε πιο παραγωγικό, πιο εξωστρεφές, πιο καινοτόμο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία,  θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη βελτίωση των εισοδημάτων όλων των Ελλήνων, πρωτίστως των χαμηλόμισθων πολιτών και προς αυτήν την κατεύθυνση θέλει να στρέψει την πολιτική της κυβέρνησής του. Όπως σημειώνουν, άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου, «το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι ένα κράτος το οποίο στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια. Και αυτή την πολιτική μόνο η ΝΔ μπορεί να την υπηρετήσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v