Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι στόχοι και οι φόβοι των προοδευτικών κομμάτων λίγο πριν τη νέα κάλπη

Το μεγάλο στοίχημα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το «χαντάκι» που υπονόησε ο Α.Τσίπρας. Οι τελευταίες μετρήσεις για το πολύπαθο εισιτήριο σε ΜεΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας «απέναντι» σε Ελληνική Λύση και «Σπαρτιάτες».

Οι στόχοι και οι φόβοι των προοδευτικών κομμάτων λίγο πριν τη νέα κάλπη

Οι στόχοι των κομμάτων που συνθέτουν τον λεγόμενο προοδευτικό-αριστερό χώρο είναι ξεκάθαροι, ενώ το βλέμμα οπαδών και παρατηρητών είναι ήδη στραμμένο στην “επόμενη μέρα”.

—- Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παλεύει για τη συγκράτηση του ποσοστού που απέσπασε στις 21 Μαΐου (20,07%) και, ιδανικά, την αύξηση του στο μέγιστο δυνατό. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να υπάρχει ο αριθμός “2” όχι μόνο ως ψυχολογικό όριο αλλά και ως ασφαλής απόσταση από τον έτερο διεκδικητή της ηγεμονίας του προοδευτικού χώρου, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Προβλέψεις για το αυριανό αποτέλεσμα δεν κάνει κανείς στην Κουμουνδούρου, καθώς “κάηκαν” στο χυλό του Μαϊου. Τις τελευταίες ώρες πάντως διακρίνεται μία πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν κατώφλι 18% έναντι ακόμα και του 16,5% των προηγούμενων ημερών (με ταβάνι το 21%).

Εννοείται ότι ο Αλέξης Τσίπρας κόβει κάθε δημόσια συζήτηση για το αν θα παραμείνει ή όχι στο τιμόνι του κόμματος την Δευτέρα, παραπέμποντας στο προφανές: στο αποτέλεσμα που θα βγάλει η αυριανή κάλπη.
“Δεν συνηθίζω να λέω ‘χοπ’ πριν πηδήξω το χαντάκι” ήταν η απάντηση που έδωσε χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι… υπάρχει χαντάκι. Κι αυτό είναι το αυριανό αποτέλεσμα.
Η δική του θέληση να παραμείνει και “να τα αλλάξει όλα εκ βάθρων” θεωρείται ειλικρινής και μένει να επιβεβαιωθεί από το εκλογικό κοντέρ.

—- Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει διπλό στόχο: αφενός να αυξήσει το προηγούμενο ποσοστό του (11,4%) και, αφετέρου, να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε “να συναντηθούν” κάπου στη μέση.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του, εάν συμβεί αυτό, τότε η θεωρούμενη ως βέβαιη καλή πορεία που θα έχει το κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου θα του επιτρέψει να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στο πολιτικό στερέωμα στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το πουλόβερ του ΣΥΡΙΖΑ θα ξηλώνεται “μέρα τη μέρα” ώστε να υπάρξουν και μετακινήσεις βουλευτών του προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής θητείας που αρχίζει μεθαύριο.

Η “υπόθεση Μάντζου” προκάλεσε ανησυχία, καθώς δεν πέρασαν απαρατήρητα τα δημοσιεύματα για δύο υποθέσεις που είχε αναλάβει ως δικηγόρος υπέρ fund και κατά δανειοληπτών, με ελβετικό φράγκο, την περίοδο που ήταν διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ.

Το μικρό διάστημα μεταξύ δημοσιευμάτων (Πέμπτη το ένα, Παρασκευή το άλλο) και εκλογών εκτιμάται ότι θα συγκρατήσει τυχόν απώλειες, ενώ η τελευταία δημοσκόπηση χθες, της Metron Analysis, το εμφανίζει να κινείται στο 11,7%.

—- Για το ΜεΡΑ25 τα πράγματα παραμένουν δύσκολα καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν να φρενάρει λίγο πριν το 3%.

Πτωτική τάση δείχνει και η “Πλεύση Ελευθερίας” που, όμως, εμφανίζεται να παίρνει, έστω και οριακά, το εισιτήριο εισόδου στη Βουλή (με περίπου 3,5%).

Με το ΚΚΕ να κρατάει το προηγούμενο ποσοστό (7,2%), αγώνα εκλογικής επιβίωσης λίγο πάνω από το 3% δίνει η Ελληνική Λύση.

Το κρίσιμο ερώτημα για τους “μικρούς”, κυρίως την “Πλεύση”, είναι εάν η λεγόμενη “αντισυστημική”, χωρίς πολιτικό πρόσημο, ψήφος, θα στραφεί στους “Σπαρτιάτες” (που στηρίζει ο Η.Κασιδιάρης), οι οποίοι στην τελευταία μέτρηση της Metron Analysis έφτασαν στο 2,8%, δηλαδή μία ανάσα από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v