Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τελικά «χτυπήματα» από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ πριν την καθοριστική κάλπη

Α. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει μία κατακερματισμένη, ανίσχυρη αντιπολίτευση». Ν. Ανδρουλάκης: «Στρατηγικός στόχος μας η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». 

Τα τελικά «χτυπήματα» από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ πριν την καθοριστική κάλπη

Λίγο πριν από την τελευταία στροφή προς την κάλπη της Κυριακής, τα κομματικά επιτελεία δίνουν τις τελευταίες μάχες για ένα αποτέλεσμα που θα δικαιώσει, έστω και μερικώς, τους στόχους τους στη «μετά 21η Μαΐου εποχή». 

Ο Αλέξης Τσίπρας διεκδικεί ένα σαφώς καλύτερο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, άνω του 20% που έγραψε το κοντέρ της προηγούμενης αναμέτρησης, όχι τόσο για να μειώσει την απόσταση από τη ΝΔ όσο για να καταγραφεί ως η μεγαλύτερη δύναμη στον προοδευτικό χώρο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, ποντάρει σε αύξηση του 11,5% και δεν κρύβει, πλέον, την αξίωση να βρεθεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω από τις μεθεπόμενες εκλογές. 

Όπως έκανε σαφές ο κ. Τσίπρας κατά τη χθεσινή Διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, στόχος της ΝΔ είναι «όχι απλά να νικήσει αλλά να συγκροτήσει ένα ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό καθεστώς, χωρίς πολιτικές και κοινωνικές αντιστάσεις, με κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση». Προσθέτοντας μάλιστα, «ακόμα και με οκτακομματική Βουλή, που θα είναι γραφική και απαξιωμένη». 

Λίγο αργότερα, σε ομιλία του στον Κορυδαλλό, πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη είναι ο κατακερματισμός των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, «ώστε να μπορεί ad hoc να συνεννοείται και να συνεργάζεται». 

Ανέφερε δε, ότι «από κάποια κόμματα που δημιουργήθηκαν προεκλογικά, άλλα δεν είχαν ούτε την εγκυρότητα των ψηφοδελτίων τους, άλλα ακυρώθηκαν από το Τμήμα του Αρείου Πάγου και άλλα δεν ακυρώθηκαν, αλλά είχαν τρομακτική προβολή στα μέσα ενημέρωσης καθώς φτιάχτηκαν στον σωλήνα τον δοκιμαστικό του Μέγαρου Μαξίμου»

Σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε την ανάγκη ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ηγηθεί της αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα αναπτύξει πλήρως η κυβέρνηση της ΝΔ και να παλέψει «για ισχυρή κοινωνία και υγιή δημοκρατία». 

Με μεγαλύτερη σαφήνεια, ο κ. Τσίπρας εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «αρωγό» της προσπάθειας της ΝΔ για καθαρή (και δυνατή) αυτοδυναμία: «Δεν θα διαφωνήσω με τον κ. Μητσοτάκη στο ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήθελε ευθύς εξαρχής αυτοδυναμία της ΝΔ, όπως έδειξε η οξύμωρη στάση του: Πριν την 21η Μαΐου, μιλούσε για διμέτωπο αλλά έκανε μονομέτωπο σε εμάς και δεσμευόταν ότι δεν θα αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα, αν χρειαστεί. Μετά την 21η Μαΐου, είπε ότι δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ ακόμα κι αν εκλέξει 149 βουλευτές. Και οι δύο τοποθετήσεις βοηθούσαν τον κ. Μητσοτάκη. Αλλά ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται αν (το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) θα πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πώς θα κυβερνηθεί η χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ν. Ανδρουλάκης: Στρατηγικός στόχος η προοδευτική ηγεσία

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε έμφαση στην ανάδειξη του κόμματος στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ερώτηση του Αλ. Παπαχελά «υποθέτω στόχος τώρα είναι να είστε δεύτερο κόμμα, να είστε αξιωματική αντιπολίτευση. Πόσο καιρό θα πάρει αυτό λέτε;», απάντησε: «Στρατηγικός στόχος είναι αυτός που είπατε. Μελλοντικά να υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα το οποίο θα απαρτίζουν η συντηρητική και η προοδευτική παράταξη, η οποία θα εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις της σύγχρονης κεντροαριστεράς», δήλωσε σε συνέντευξη στην «Καθημερινή». 

Υποστηρίζοντας δε, ότι η αντιπολίτευση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ «οδήγησε σε μία χαμένη τετραετία» την προηγούμενη τετραετία , έτεινε «χείρα φιλίας» σε προοδευτικούς και αριστερούς ψηφοφόρους να επιλέξουν το δικό τους κόμμα για να εκφραστούν.

«Θεωρώ ότι υπάρχει ένας κόσμος προοδευτικός στην Αριστερά που έχει μία φιλοευρωπαϊκή αντίληψη για τα πράγματα, που μπορεί να ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας για να ξανακάνουμε ισχυρή τη δημοκρατική παράταξη που θα είναι ο πραγματικός αντίπαλος της συντήρησης και της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα».

Μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρξε σχόλιο-απάντηση από τη Χ. Τρικούπη για την κριτική που άσκησε ο κ. Τσίπρας στην «προ 21ης Μαΐου και μετά» τακτική του κ. Ανδρουλάκη απέναντι στη ΝΔ και στον στόχο της ισχυρής αυτοδυναμίας της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v