Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Η στρατηγική της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας

Το αφήγημα της ανάγκης ισχυρής αυτοδυναμίας, οι κατηγορίες προς Ανδρουλάκη και το προσκλητήριο σε… δεξιόστροφους ψηφοφόρους. Η απάντηση σε Τσίπρα για τη Ροδόπη.

ΝΔ: Η στρατηγική της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας

Με συνεχείς περιοδείες εντός και εκτός Αττικής, τηλεοπτικές συνεντεύξεις και προώθηση του θετικού αφηγήματος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κορυφώνει την προεκλογική του δραστηριότητα ενόψει των κρίσιμων εκλογών της προσεχούς Κυριακής. Κοινή συνισταμένη όλων των δράσεών του, η ανάγκη ισχυρής αυτοδυναμίας του κόμματός του, προκειμένου, όπως έχει διαμηνύσει, να «τρέξει» πιο γρήγορα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη χθεσινή διακαναλική του συνέντευξη, χαρακτήρισε μονόδρομο τη συγκεκριμένη εξέλιξη, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, τον μοναδικό δυνάμει κυβερνητικό εταίρο. Έδειξε ξανά ως υπεύθυνο τον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του που αποκλείει κάθε είδους συμπόρευση με τη ΝΔ.

«Η ίδια η δυναμική των κομμάτων θεωρώ ότι καθιστά τη σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ με αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή πρακτικά μονόδρομο. Έχω αποκλείσει κατηγορηματικά -το επαναλαμβάνω και σήμερα- οποιαδήποτε δυνατότητα ή δική μου πρόθεση συνεργασίας με κόμματα ή κομματίδια τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, εάν δεν είχαμε αυτοδυναμία, το μόνο κόμμα με το οποίο θα έμπαινα σε συζητήσεις θα ήταν το ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μάς κλείνει κατάμουτρα την πόρτα, θεωρώ ότι μία επιλογή υπάρχει την επόμενη μέρα, την 26η Ιουνίου, και αυτή είναι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, απευθυνόμενος στους πολίτες, τόνισε εκ νέου πως «στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Ψηφίζουμε για το μέλλον μας, ψηφίζουμε για το ποιος και ποιοι θα πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της πατρίδας και θα λύσουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση».

Κίνδυνος χαλαρότητας

Σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα περιοδεύσει σε Πάτρα, Αμφιλοχία, Φιλιππιάδα και Ιωάννινα, με τον αέρα της αυτοδυναμίας που δείχνουν τη γαλάζια παράταξη και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος πάντως ο κ. Μητσοτάκης, μέχρι και την τελευταία στιγμή, θα υπογραμμίζει τον κίνδυνο χαλαρότητας της ψήφου που ελλοχεύει εξαιτίας και της διαφαινόμενης μεγάλης διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό τονίζει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να προσέλθουν άπαντες στις κάλπες, «για να τελειώσει η δουλειά που ξεκίνησε στις 21 Μαΐου».  

Με τη ρητορική του, ο πρόεδρος της ΝΔ απευθύνεται και στους ψηφοφόρους των μικρότερων δεξιών κομμάτων, τους οποίους επιχειρεί να προσεγγίσει -έστω την ύστατη ώρα- στο όνομα του «υπεύθυνου πατριωτισμού». Όπως ανέφερε, «απευθυνόμαστε σε όσους δεν έχουν κομματικές παρωπίδες και όχι μόνο σε οπαδούς συγκεκριμένων κομμάτων. Γι’ αυτό και δεν εμπλέκουμε την πίστη, η οποία ενώνει, με την πολιτική, που μπορεί να διχάζει. Κάτι που, δυστυχώς, επιχειρούν κάποιοι διάττοντες αστέρες, που καπηλεύονται την Ορθοδοξία, παρά τα αντίθετα νηφάλια μηνύματα του Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου. Ή ορισμένοι άλλοι έμποροι της εθνικής συνείδησης, που όμως ήταν απόντες, όταν εμείς δίναμε μάχες "επί του πεδίου" όσο και στα δύσκολα διπλωματικά μέτωπα».

Στη ΝΔ δεν σκοπεύουν να υποβαθμίσουν και το θέμα των δύο μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και της στήριξης που καταγγέλλεται ότι είχαν από το τουρκικό προξενείο. Με αφορμή εξάλλου την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη δική του διακαναλική συνέντευξη, ότι η αναφορά της ΕΥΠ μιλούσε και για σχέσεις και του γαλάζιου υποψήφιου βουλευτή Ροδόπης Μουσταφά Κατραντζή με το τουρκικό προξενείο, στελέχη της ΝΔ κάνουν λόγο για προσπάθεια συμψηφισμού εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Οι ψευδομουφτείες και οι ιμάμηδες δεν έστειλαν sms για τον Κατραντζή, αλλά για τους Φερχάτ και Ζεϊμπέκ. Οι βραχίονες του προξενείου δεν προώθησαν -και μάλιστα απροκάλυπτα- άλλους μειονοτικούς υποψήφιους πλην των δύο του ΣΥΡΙΖΑ που προαναφέραμε. Οι συγκεκριμένοι θα είναι στη Βουλή και το ερώτημα είναι τι θα εκπροσωπούν, από τη στιγμή μάλιστα που αρνούνται να τοποθετηθούν ύστερα από τόσες μέρες. Ας αφήσουν λοιπόν τις προσπάθειες συμψηφισμού κι ας μας πουν γιατί παρά τις καταγγελίες οι δύο αρνούνται να τοποθετηθούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v