Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μεταναστευτικό επαναφέρει ψηλά στην ατζέντα η ΝΔ

Το τραγικό ναυάγιο, η δημόσια συζήτηση και η κριτική στον Αλέξη Τσίπρα. Επενδύει στη σύγκριση της κατάστασης του 2019 με αυτή του 2023. Η ματαίωση της τηλεμαχίας.

Το μεταναστευτικό επαναφέρει ψηλά στην ατζέντα η ΝΔ

Η ανείπωτη τραγωδία που συνέβη στα ανοιχτά της Πύλου με το ναυάγιο και τα εκατοντάδες θύματα επανέφερε εκ των πραγμάτων στον δημόσιο διάλογο το πρόβλημα του μεταναστευτικού.  

Η Νέα Δημοκρατία το θεωρεί προνομιακό της πεδίο και θέτει διαρκώς στην κοινή γνώμη τη σύγκριση της κατάστασης που παρέλαβε το 2019 με τη σημερινή εικόνα.

Στην παρούσα συγκυρία ουσιαστικά βρίσκει και πάλι την ευκαιρία να υπενθυμίσει τα πεπραγμένα της κατά την προηγούμενη τετραετία, που είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, και να τα θέσει υπόψη των ψηφοφόρων ενόψει της κάλπης της άλλης Κυριακής.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή νέα διακομματική συζήτηση για την τύχη της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών -και πριν αυτή ματαιωθεί-, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε να προστεθεί στις ήδη συμφωνηθείσες θεματικές ενότητες και αυτή του μεταναστευτικού. Η εκτίμηση που υπάρχει στην Πειραιώς είναι ότι μόνο οφέλη θα μπορούσαν να προκύψουν από μια τέτοια εξέλιξη.

Ανεξάρτητα πάντως από το γεγονός ότι αυτή δεν προχώρησε, πρόθεση στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι να αναδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία την «αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική» που εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και την ανάγκη ύπαρξης συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής, που θα απαντά ουσιαστικά στα δίκτυα των διακινητών.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, τα τελευταία τέσσερα χρόνια «φύλαξε αποτελεσματικά τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της, αποθαρρύνοντας τους διακινητές και μειώνοντας τις ροές από τα τουρκικά παράλια. Ταυτόχρονα, με την ενίσχυση των μέσων και την αύξηση των περιπολικών του Λιμενικού Σώματος κατάφερε να πραγματοποιεί αποτελεσματικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να σώζει χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα». Το 2015, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «στις εποχές των ανοιχτών συνόρων, το 75% των παράτυπων μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη είχαν περάσει από τα ελληνικά σύνορα, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό είναι κάτω του 10%». Τονίζουν δε ότι μόνο πέρυσι, το Λιμενικό έσωσε παραπάνω από 2.500 ανθρώπους στη θάλασσα.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση μια νέας αποτελεσματικής πανευρωπαϊκής πολιτικής, με έμφαση στη φύλαξη και προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών στις χώρες πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστευτικών ροών», αναφέρουν στη ΝΔ και υπενθυμίζουν τη συμφωνία επί της αρχής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που προέκυψε στο Συμβούλιο Υπουργών Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα ασκούν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη  Τσίπρα, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του από την Καλαμάτα, εγκαλώντας τον ως «εμπειρογνώμονα - ανακριτή» ναυτικών δυστυχημάτων και κατηγορώντας τον για συκοφάντηση της χώρας με «ευθύνες που δεν αναλογούν στο Λιμενικό Σώμα».

Ευθύνες και ερωτήματα

Όσον αφορά το διαφαινόμενο οριστικό ναυάγιο διεξαγωγής της τηλεμαχίας, σύμφωνα με την Πειραιώς, η ΝΔ προσήλθε στη διακομματική επιτροπή για τις εκλογές με τρεις προτάσεις:

  • Πρώτον, να αναβληθεί το προγραμματισμένο για χθες debate λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους.
  • Δεύτερον, να πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία το Σάββατο, αφού ολοκληρωθεί το τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ  όλοι (πλην Ελληνικής Λύσης) συμφωνούσαν ότι δεν μπορεί να γίνει debate την τελευταία εβδομάδα, εξαιτίας των τελικών μεγάλων προεκλογικών εκδηλώσεων «που δεν μπορούσαν να αναβληθούν». 
  • Τρίτον, να προστεθεί στη θεματολογία ενότητα για το μεταναστευτικό.

Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε το Σάββατο, καθώς την Κυριακή έχει προγραμματίσει τη διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και σειρά κομματικών εκδηλώσεων που είχαν μεταφερθεί λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το  ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, σύμφωνα με την Πειραιώς, πρότειναν τη διεξαγωγή του debate την Κυριακή γιατί είχαν εκδηλώσεις το Σάββατο, ενώ η Ελληνική Λύση μπορούσε και Σάββατο και Κυριακή. Τελικά δεν βρέθηκε λύση, καθώς κανείς δεν μπορούσε να αναβάλει τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει.

Η Πειραιώς αποποιείται των ευθυνών που προσπαθούν να της αποδώσουν τα υπόλοιπα κόμματα για τη ματαίωση της τηλεμαχίας και θέτει δύο ερωτήματα:

  1. Ποιες ήταν οι τόσο σοβαρές εκδηλώσεις που είχαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και δεν μπορούσαν με τίποτα να αναβληθούν, ώστε να πραγματοποιηθεί το debate; «Αν έδιναν προτεραιότητα στο debate, όπως λένε εκ των υστέρων, δεν θα έπρεπε να συζητήσουν την αναβολή άλλων εκδηλώσεων για κάτι που υποτίθεται ότι ήθελαν τόσο πολύ; Αυτό που κάνουν, είναι να προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες αλλού, για κάτι που ουσιαστικά δεν ήθελαν», τονίζουν στη ΝΔ.
  2. Η ΝΔ, όπως λένε στο κόμμα, «ήταν εκείνη που πήρε τον λόγο πρώτη και πρότεινε το Σάββατο. Μία από τις δύο διαθέσιμες ημέρες δηλαδή. Μια αποδοχή αρκούσε ώστε να γίνει το debate. Aν δεν θέλαμε να γίνει, δεν θα προτείναμε ημερομηνία. Τα υπόλοιπα είναι μικροκομματικά παιχνίδια», σημειώνουν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v