Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει κίνδυνο «θρακοποίησης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Ο μεγάλος κίνδυνος «θρακοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων» με εμπλοκή της ΕΥΠ. «Η ΝΔ δεν ορρωδεί προ ουδενός», οργή για τον χαρακτηρισμό «εθνική εξαίρεση». Δυσφορία για τις ίσες αποστάσεις από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει κίνδυνο «θρακοποίησης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων

O ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση τα προγράμματα των κομμάτων, ωστόσο εξακολουθεί να σκοντάφτει στην τακτική της ΝΔ να διατηρεί σε πρώτο πλάνο τη Ροδόπη.

Κλιμακώνοντας αυτή την τακτική, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση» ενώ ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε χθες να κάνουν δήλωση οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή ότι «είναι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες που σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Ως προς το δεύτερο, αρμόδιες πηγές του κόμματος μιλούν για «ντροπιαστικό αίτημα», που παραπέμπει «στις αλήστου μνήμης δηλώσεις εθνικοφροσύνης», θέτοντας τα ερωτήματα:

  • Όλοι οι βουλευτές, άρα και οι μουσουλμάνοι που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων, ορκίζονται στο Σύνταγμα. Αυτό έπραξαν, άλλωστε, και πριν από δύο εβδομάδες στην ορκωμοσία της Βουλής που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. «Εφόσον ορκίζονται στο Σύνταγμα, ποιος ο λόγος να κάνουν ξεχωριστή δήλωση νομιμοφροσύνης που ζητάει ο κ. Μητσοτάκης; Λέει κάτι διαφορετικό το Σύνταγμα που χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων;» εξηγούν.
  • Γιατί το αίτημα απευθύνεται μόνο στους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στους άλλους δύο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής -που με το δίκιο τους θα αρνηθούν κι αυτοί να κάνουν δήλωση; Εν προκειμένω, υπενθυμίζεται ότι μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο η ΝΔ απαίτησε από τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποπέμψει τον βουλευτή του κόμματος Μπουρχάν Μπαράν, με το επιχείρημα ότι είχε δηλώσει δημοσίως μέλος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το εν λόγω αίτημα είχε διατυπωθεί λίγες εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, γεγονός που αποδεικνύει «την αδίστακτη εργαλειοποίηση των μειονοτικών βουλευτών από τη ΝΔ, όταν βρίσκεται σε ζόρια».

Επικίνδυνη «θρακοποίηση»

Πέραν τούτων, από τον ΣΥΡΙΖΑ εγείρεται ο μεγάλος κίνδυνος «θρακοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων», πόσο μάλλον που ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι θα ζητήσει άμεσα (σ.σ. μετά την επανεκλογή του) συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Τι θα πει στον Τούρκο πρόεδρο; Ότι το τουρκικό προξενείο ορίζει ποιοι μουσουλμάνοι υποψήφιοι θα εκλεγούν; Και πώς θα αιτιολογήσει τη μη αποπομπή του Τούρκου πρόξενου εφόσον -όπως λέει η ΝΔ- χειραγώγησε την ψήφο Ελλήνων πολιτών;», λένε. Το χειρότερο, όπως εξηγούν, είναι να αναδειχθεί από το πουθενά «θέμα Θράκης» και να πάρουν άλλη, επικίνδυνη διάσταση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις -εξού και ο όρος «θρακοποίηση».

Εκτιμούν μάλιστα ότι η Πειραιώς «δεν ορρωδεί προς ουδενός», όχι μόνο για να γίνει μπλε και η Ροδόπη αλλά για να αποσπάσει εθνικοπατριωτικές ψήφους, καθώς απειλείται «όχι η αυτοδυναμία της αλλά η παντοδυναμία της» στις εκλογές της 25ης Ιουνίου από τα προς τα δεξιά κόμματα.

ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ προ των ευθυνών τους

Ως προς την «εθνική εξαίρεση», η Κουμουνδούρου μιλά για επαναφορά του γνωστού μετεμφυλιοπολεμικού διαχωρισμού σε «εθνικόφρονες και μιάσματα», που θέτει προ των ευθυνών τους όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Για τον λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει την έντονη δυσφορία του (έως οργή, σε περιπτώσεις) για την ουσιαστική σιωπή τόσο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και του ΚΚΕ, επί της ουσίας του θέματος.

«Ακούμε με έκπληξη τον κ. Ανδρουλάκη (σ.σ. και χθες) να τηρεί με ευλάβεια τις ίσες αποστάσεις ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σ' αυτό το θέμα, παρότι θα έπρεπε να ήταν πιο ευαισθητοποιημένος λόγω της εμπλοκής της ΕΥΠ από την οποία ο ίδιος παρακολουθήθηκε αποδεδειγμένα», τονίζουν με νόημα.

Παραπέμπουν, δε, στη στάση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος στήριξε τις κατηγορίες της ΝΔ χωρίς να υπάρξει η παραμικρή διαφοροποίηση, γραπτή ή μέσω πηγών, από τη Χ. Τρικούπη.

Τα «ψεύδη Σκέρτσου»

Όπως γνωστοποίησε χθες η Κουμουνδούρου, μέσω αρμόδιων πηγών, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου «απεστάλη από το Γραφείο του προέδρου της ΝΔ δελτίο της ΕΥΠ προς το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επιλεκτικές πληροφορίες για όλους τους μειονοτικούς υποψήφιους βουλευτές στη Θράκη». Το οποίο, όπως εξήγησαν, δεν έλαβαν υπόψη διότι γνωρίζουν «πολύ καλά πώς λειτουργεί η ΕΥΠ».

Διέψευσαν κατηγορηματικά δε, ότι «ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση ή προφορική επικοινωνία με τον κ. Γεραπετρίτη ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της ΝΔ και το γραφείο του Προέδρου για τη Θράκη, πριν από τις εκλογές, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο κ. Σκέρτσος».

Με την ηχηρή επισήμανση: «Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Σαρμά, εμείς δεν πρόκειται ποτέ να εργαλειοποιήσουμε την ΕΥΠ διαρρέοντας πληροφορίες που έχουν κοπεί και ραφτεί στα μέτρα μας όπως κάνει η ΝΔ για ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν το κάναμε την περίοδο 2015-2019 ως κυβέρνηση και δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι σήμερα, με πληροφορίες για τις εκτεταμένες προεκλογικές επαφές στελεχών της ΝΔ με το τουρκικό προξενείο και τον ψευδομουφτή. Η αντιμετώπιση της τουρκικής επιρροής στη Θράκη δεν γίνεται επαναλαμβάνοντας τις ΚΥΠατζίδικες πρακτικές του παρελθόντος και ζητώντας πιστοποιητικά φρονημάτων και δηλώσεις μεταμέλειας, αλλά θωρακίζοντας την ισονομία και ισοπολιτεία στην περιοχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v