Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Ως εδώ» με το επικίνδυνο παιχνίδι της ΝΔ στη Θράκη

Για «ΚΥΠατζίδικες πρακτικές» και «λογικές μαφίας» μιλά ο Α. Τσίπρας. Τι θα ζητήσει από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ι. Σαρμά. Είχε προηγηθεί επίθεση της ΝΔ (και) στον μειονοτικό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ως εδώ» με το επικίνδυνο παιχνίδι της ΝΔ στη Θράκη

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η επίθεση που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα η ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ για τους δύο μειονοτικούς βουλευτές που εξέλεξε σε Ροδόπη και Ξάνθη.

Η επίμονη κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι οφείλουν την εκλογή τους «στη στήριξη που έλαβαν από το τουρκικό Προξενείο» καθώς και η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην περιοχή, όπου ζήτησε από τους μειονοτικούς να στηρίξουν τη ΝΔ αλλιώς «θα υπάρχει πρόβλημα», έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεσπάσει

Δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε τις κατηγορίες σε πληροφορίες από την ΕΥΠ, η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε σε τρία επίπεδα:

- Κατηγόρησε τη ΝΔ για «ΚΥΠατζίδικες πρακτικές» και για επικίνδυνο παιχνίδι στην πιο ευαίσθητη, εθνικά, περιοχή, που παραπέμπει «σε άλλες εποχές».  Επίσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη (στο ΤΡΤ), πρόσθεσε:  «Αυτές τις ημέρες βλέπουμε μία αθλιότητα από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Παίζουν με ευαίσθητα εθνικά μας θέματα. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι 49 χρονών, 49 χρόνια πάντοτε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Ροδόπη επιλέγουν με τα δικά τους κριτήρια κάποιους μουσουλμάνους απ' όλα τα κόμματα. Όταν επέλεγαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν υπήρχε πρόβλημα; Τώρα που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πρόβλημα; Και είναι ντροπή για 10.000-15.000 ψήφους να δημιουργούνται εντάσεις, που πλήττουν τη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή».

- Απέδωσε ευθέως στην κ. Μπακογιάννη «λογικές μαφίας», αφού πήγε στην περιοχή και απείλησε τους κατοίκους της μειονότητας. «Λυπάμαι γι' αυτή την έκφραση, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια άλλη για να τοποθετηθώ», εξήγησε σε τηλεοπτική του παρέμβαση (στο TRT).  

- Ζήτησε (και θα έχει) νωρίς σήμερα το πρωί συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, στον οποίο θα εκθέσει την κατάσταση και θα ζητήσει παρέμβαση. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, ως παρέμβαση εννοούν μία δήλωση-σύσταση να μην εμπλέκονται τέτοια ευαίσθητα θέματα στην προεκλογική αντιπαράθεση. Επίσης, να ελεγχθεί ο διοικητής της ΕΥΠ για τις πληροφορίες που έδωσε στη ΝΔ, ώστε να εκτοξεύσει τα πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η επίθεση (και) στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λόγω… υποκλοπών

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ επιτίθεται σε κόμμα της αντιπολίτευσης για κάποιον μειονοτικό βουλευτή του, μόνο που αυτή τη φορά το κάνει με ιδιαίτερη οξύτητα λόγω των εκλογών.

Όπως υπενθυμίζουν, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο «γαλάζιο» στόχαστρο είχε βρεθεί ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μπουρχάν Μπαράν, διότι, κατά τη ΝΔ, είχε δηλώσει δημοσίως μέλος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Είχε ζητήσει μάλιστα από τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποπέμψει τον βουλευτή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Μπουρχάν είχε δεχτεί επίπληξη από το κόμμα του και το θέμα σταμάτησε εκεί. 

«Και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίπληξη στον δικό του βουλευτή Ζεϊμπέκ Χουσεΐν (βουλευτής Ξάνθης) για την αναφορά του σε ‘τουρκική μειονότητα’, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, τώρα, στη ΝΔ», τονίζουν οι ίδιες πηγές από την Κουμουνδούρου.

Να σημειωθεί ότι και ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε προχθές επικριτικά για την κ. Μπακογιάννη και την παρουσία της στη Ροδόπη. «Άκουσα σε ένα βίντεο την κ. Μπακογιάννη να μιλά σε Έλληνες πολίτες με τον παλαιοκομματικό πελατειακό λόγο του ’60, αυτόν που πρέπει να αφήσουμε πίσω, αν θέλουμε να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

Αλλά έβαλε και εναντίον «των κυρίων του ΣΥΡΙΖΑ» επειδή, όπως είπε, ανέχονται στελέχη τους να μιλούν για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη. 

Το γεγονός ότι η επίθεση της ΝΔ στον μουσουλμάνο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε εκδηλωθεί τον Σεπτέμβριο αποδόθηκε στην προσπάθεια αντιπερισπασμού του τότε κυβερνώντος κόμματος καθώς μόλις είχαν ξεσπάσει οι αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. «Τώρα η ΝΔ κάνει το ίδιο λόγω εκλογών εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», παρατηρούν πηγές του. Με την επισήμανση, «η επικίνδυνη εργαλειοποίηση της μειονότητας είναι προφανής»

Οι τέσσερις μουσουλμάνοι βουλευτές 

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τον Ζεϊμπέκ Χουσεΐν στην Ξάνθη και τον Φερχάτ Οζγκιούρ στη Ροδόπη. Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξέλεξε τον Μπαράν Μπουρχάν στην Ξάνθη και τον Αχμέτ Ιλχάν στη Ροδόπη. 

Στις εκλογές του 2019, είχαν εκλεγεί οι Μπαράν Μπουρχάν και Αχμέτ Ιλχάν από το τότε ΚΙΝΑΛ και ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ έχει μειονοτικούς στα ψηφοδέλτια αλλά εκλέγεται σταθερά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v