Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Λάβαμε το μήνυμα, εμείς φταίμε, όχι ο λαός

«Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς». Το νέο μεγάλο εκλογικό στοίχημα, η απάντηση «γιατί ΣΥΡΙΖΑ και όχι άλλα μικρότερα κόμματα» και η πρόταξη του προγράμματος.

Τσίπρας: Λάβαμε το μήνυμα, εμείς φταίμε, όχι ο λαός

Με τη φράση «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς, χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δίνονται», ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε, από τη Νίκαια, την πρώτη ομιλία του στη νέα προεκλογική περίοδο, δίνοντας και την απάντηση στο ερώτημα «γιατί να ψηφίσουμε εσάς και όχι κάποιο άλλο κόμμα απέναντι στη ΝΔ».

«Στις 21 Μαΐου ο ελληνικός λαός μάς είπε ότι έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από εμάς, ότι περιμένει περισσότερα. Και είμαι ο πρώτος που θα πω ότι έχει δίκιο», είπε, για να προσθέσει:

«Λάβαμε το μήνυμα και βάζουμε τον πήχη ψηλά για να διορθωθούμε. Αλλάζουμε, δυναμώνουμε και προχωράμε. Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάη δεν ήταν αρνητικό μόνο για μας, ήταν αρνητικό για την κοινωνία και τη χώρα».

Διαβεβαιώνοντας ότι «θα παλέψουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν κλείσει η κάλπη για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα», ανέδειξε την ανάγκη να φτάσει στους πολίτες το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εξαφανίσθηκε από τον δημόσιο λόγο στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο.

Ειδικότερα επισήμανε:

- Η επιτυχία μας στην εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας δεν αφορά εμάς, αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.

* Αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που οι αμοιβές τους δεν ανταποκρίνονται στους όρους απόδοσης και τις συνθήκες εργασίας.
* Αφορά τους συνταξιούχους που διαβιούν οριακά.
* Αφορά τους ανθρώπους που έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.
* Αφορά τους άνεργους, τους νέους και τις νέες.
* Αφορά το 30% που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
* Αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που κατά χιλιάδες δοκιμάζουν αντοχές χωρίς αύριο.
* Αφορά τον αγροτικό κόσμο και γενικότερα τους ανθρώπους της υπαίθρου που παράγουν με κόστος για τους μεσάζοντες και τα καρτέλ στα τρόφιμα.
* Αφορά τους υγιείς επιχειρηματίες που επιχειρούν σε συνθήκες υψηλού κόστους και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία, δεν έχει τίποτα να κερδίσει με τη ΝΔ στην κυβέρνηση, αντιθέτως έχει πολλά να χάσει.

- Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει από πλατεία σε πλατεία τον εαυτό του ως τον μόνο υποψήφιο πρωθυπουργό και το κόμμα του ως τη μόνη υποψήφια κυβέρνηση.

Ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει υπερφίαλα ότι η ΝΔ επιδιώκει παντοδυναμία 180 εδρών, για να αλλάξει μόνη της το Σύνταγμα. Συνταγματική αναθεώρηση από ένα μόνο κόμμα. Μια εκτροπή που ποτέ στη μεταπολίτευση δεν συνέβη.

Θέλουν να κατοχυρώσουν συνταγματικά την κερδοσκοπία παντού. Στην ανώτατη εκπαίδευση. Στα νοσοκομεία. Στις δημόσιες υποδομές. Στο νερό. Στην ενέργεια.

- Λένε όμως κάποιοι, μα καλά, αφού είναι δύσκολη υπόθεση η ανατροπή του αποτελέσματος, γιατί να ψηφίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ; Ας ψηφίσουμε μικρότερα κόμματα.

Μα γιατί αυτό ακριβώς είναι που επιθυμεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης για να είναι παντοδύναμοι, για να κάνουν ό,τι τους καπνίσει ανενόχλητοι.

Θέλουν να στρέψουν την αντίθεση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος οπουδήποτε αλλού εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα χάσουν. Και σε κάθε περίπτωση, για να μην έχουν ισχυρό αντίπαλο.

Η ΝΔ και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός θέλει πολλά μικρά και αδύναμα κόμματα απέναντί της και όχι έναν ισχυρό αντίπαλο που θα την κοιτάει στα μάτια. Που θα μπορεί είτε να ανατρέψει τους συσχετισμούς είτε να την αποτρέψει από το σχέδιο της κοινωνικής λεηλασίας.

- Καλούμε λοιπόν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, που δεν επέλεξαν και δεν επιλέγουν τη ΝΔ, όλους όσοι καταλαβαίνουν πόσο δυσμενές θα είναι για τη χώρα, για την κοινωνία, για τη δημοκρατία, στην τελική και κρίσιμη κάλπη που θα κρίνει τη ζωή μας για τα επόμενα 4 χρόνια, να καταγραφεί παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό της 21ης Μαΐου.

Και τους καλούμε, παρά τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες τους μαζί μας να ενώσουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους.

Γιατί όλοι μαζί, πιο δυνατοί, μπορούμε να φέρουμε την ανατροπή, να βάλουμε φραγμό στην αλαζονεία και στον φόβο.

Τα μεγάλα διλήμματα

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε τα βασικότερα σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας τα μεγάλα διλήμματα των νέων εκλογών.

Ενδεικτικά ανέφερε για τους πλειστηριασμούς και τα δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης:

«Έρχεται τσουνάμι πληστηριασμών μετά τις εκλογές, η μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσιών και πλούτου που γνώρισε ποτέ η χώρα. Θα το αφήσουμε να συμβεί;

Ή θα πάμε στις κάλπες για να στηρίξουμε το πρόγραμμα που προστατεύει από τα funds την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη;

Τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας θα εισρεύσουν σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι. Πάνω από 70 δισ. συνολικά.
Και τι κάνει η ΝΔ; Σπαταλά αυτήν την ευκαιρία για τη χώρα με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα από τον καθένα, δίνοντας τα χρήματα σε λίγους και ισχυρούς, επιδοτώντας χρόνιες παθογένειες, μετατρέποντας ένα εργαλείο ανάπτυξης σε μηχανισμό μικροπολιτικής διαχείρισης.

Θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός αυτά τα κονδύλια και τη χρήση τους σε εκείνους που απέδειξαν την προηγούμενη τετραετία πως σχέδιό τους ήταν οι απευθείας αναθέσεις και η φτηνή ανάπτυξη, δίχως προστιθέμενη αξία, δίχως παραγωγικό πρόσημο, δίχως αξιοπρεπείς αμοιβές;».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v