Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προεκλογική πρεμιέρα από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με εκπλήξεις και «αγκάθια» 

Η πρώτη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Α. Τσίπρα. Στη Νίκαια η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση. Στη Χίο ο Ν. Ανδρουλάκης, η ανησυχία για κεντρώους και το δίλημμα για ΝΔ.

Προεκλογική πρεμιέρα από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με εκπλήξεις και «αγκάθια»

Με συγκεκριμένη στόχευση σε ομάδες πληθυσμού και σε περιοχές που επιφύλαξαν τις πιο αρνητικές εκπλήξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά η μάχη της δεύτερης κάλπης. Η αρχή γίνεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις «λαϊκές» περιοχές, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίγει την αυλαία των νέων ομιλιών στη Νίκαια (Β' Πειραιά) αύριο το απόγευμα.

Αντίστροφη πορεία επιλέγει η Χ. Τρικούπη, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης εγκαινιάζει πανηγυρικά τις δικές του εξορμήσεις σήμερα από τη Χίο, μία από τις έξι εκλογικές περιφέρειες που το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στη δεύτερη θέση, μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Για το μεγάλο «αγκάθι», το Λεκανοπέδιο, όπου με εξαίρεση μόνο την Ανατολική Αττική, ήρθε τέταρτο κόμμα (πίσω από το ΚΚΕ), σχεδιάζεται ειδική τακτική που θα κορυφωθεί τις τελευταίες προεκλογικές ημέρες.

Το «χαρτί Χουλιαράκη» 

Η πρεμιέρα της νέας Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έγινε χθες με τη συνεδρίαση σε πλήρη σύνθεση, όπου ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι συντονιστής της θα είναι ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας. 

Η έκπληξη παραμένει η συμμετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος ναι μεν μετέχει εδώ και ενάμιση χρόνο στο think tank του κ. Τσίπρα, ωστόσο δεν είχε μπει στο κεντρικό κομματικό κάδρο και δεν είχε δραστηριοποιηθεί δημοσίως για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. 

Η εικόνα του στο κεντρικό πλάνο της χθεσινής συνεδρίασης θύμισε ημέρες υπουργικού συμβουλίου και επικύρωσε οπτικά την ενεργό συμμετοχή του στην πιο δύσκολη μάχη που έχει μπροστά του το κόμμα.
Κατά τις εκτιμήσεις, η παρουσία του εκλαμβάνεται και ως μήνυμα αξιοπιστίας προς οικονομικούς και τραπεζικούς κύκλους, δεδομένου ότι είναι και οικονομικός σύμβουλος της ΤτΕ, ενώ έπαιξε ρόλο «γέφυρας» για την πρώτη (μετά το 2019) συνάντηση Στουρνάρα-Τσίπρα πριν από τρεις μήνες.

Ο κ. Χουλιαράκης έχει συνδιαμορφώσει την προγραμματική πρόταση του κόμματος για την πρώτη κατοικία και τα κόκκινα δάνεια (μαζί με τη Λούκα Κατσέλη, την Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο), ενώ στην Εκλογική Επιτροπή θα είναι στον κύκλο «οικονομία-ανάπτυξη».

Τον έτερο τομέα «ελεύθεροι επαγγελματίες» της Επιτροπής έχει αναλάβει ο κ. Χαρίτσης με τον Χάρη Μαμουλάκη. Θα έχει ρόλο και ο κ. Τεμπονέρας (υπεύθυνος για εργασιακά-ασφαλιστικό), με αφορμή και την τελευταία, μετεκλογική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μείνουν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν χρέος στον ΕΦΚΑ.

Ετσι κι αλλιώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περιοριστεί στο να ξανασυστήσει το πρόγραμμά του στους πολίτες, δεδομένου ότι προ 21ης Μαΐου ελάχιστα κατάφερε να το προβάλει, αλλά και θα το επικαιροποιεί ανάλογα με τα ζητήματα που αναδεικνύει η καθημερινότητα, όπως αυτό με τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Σήμερα αναμένεται να αναλάβει -σε επαγγελματική βάση- τον σχεδιασμό της προεκλογικής καμπάνιας του κ. Τσίπρα ο πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο οποίος θα παρακολουθεί στενά και τις δημοσκοπήσεις.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Με το βλέμμα στους κεντρώους 

Στη Χ. Τρικούπη κύλησε… ανέφελα χθες η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, δεδομένου ότι συμμετείχε σε αυτή, ως μέλος του οργάνου, ο Χάρης Καστανίδης.

Ο πρώην βουλευτής δεν προέβη σε νέες δηλώσεις, δείχνοντας ότι μετά την ένταση που προκάλεσε η απόφαση του κ. Ανδρουλάκη να τον αφήσει εκτός της νέας Βουλής (που διαλύθηκε χθες), κρατώντας για τον εαυτό του την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, προέταξε την ενότητα ενόψει των νέων εκλογών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε ο ανεπίσημος στόχος, να κατακτήσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τη δεύτερη θέση στη Βουλή που θα προκύψει στις 25 Ιουνίου (σ.σ. μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει μιλήσει επίσημα για ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης), καθώς και η επικοινωνιακή τακτική: μέτωπο με τη ΝΔ - ανάδειξη του κινδύνου «παντοδυναμίας της και όχι αυτοδυναμίας» - χαμηλοί τόνοι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ «εκτός και αν προκληθούμε». 

Βασικό στοιχείο της τακτικής είναι να θεωρηθεί δεδομένη η αυτοδυναμία της ΝΔ, σε αντίθεση με τη «γραμμή» του κ. Μητσοτάκη να την αμφισβητεί προκειμένου να μην έχει εκλογικές απώλειες λόγω εφησυχασμού.

Αυτή η αμφισβήτηση ανησυχεί τη Χ. Τρικούπη καθώς εκτιμά ότι αν «περάσει» σε κεντρώους ψηφοφόρους που θέλουν αυτοδυναμία Μητσοτάκη, θα προτιμήσουν τη ΝΔ αντί το «ανερχόμενο» ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που υπόσχεται ήρεμη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. 

Σε δημόσιο επίπεδο, η ηγεσία του κόμματος θα αποκλείει συνεργασία με τη ΝΔ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα να καθησυχάζει αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων ότι δεν θα μπει η χώρα σε περιπέτειες και… σε τρίτες εκλογές. 

Σ' αυτή την ισορροπία αποδίδεται η κίνηση κατά του κ. Καστανίδη, ώστε να στείλει μηνύματα «μη ακραίας» συμπεριφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v