Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλάζιος συναγερμός για τις εκλογικές επιδόσεις στη Θεσσαλονίκη

Σύσκεψη στην Πειραιώς με τη συμμετοχή βουλευτών της συμπρωτεύουσας. Τα ζητούμενα και η στρατηγική. Τα δεξιά κόμματα, το Άγιο Όρος και ο πήχης της αυτοδυναμίας.

Γαλάζιος συναγερμός για τις εκλογικές επιδόσεις στη Θεσσαλονίκη

Μια σύσκεψη με τη δική της, ξεχωριστή σημασία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς. Διοργανωτής της, ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος προσκάλεσε τους γαλάζιους βουλευτές της Θεσσαλονίκης στο γραφείο του, αμέσως μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι βουλευτές με τον πρόεδρο του κόμματος.

Βασικό σημείο της σύσκεψης, η αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο η ΝΔ θα ανεβάσει τα ποσοστά της στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και ταυτόχρονα πώς θα ανακόψουν τη δυναμική που παρουσιάζουν στη συμπρωτεύουσα τα δεξιά κόμματα, η Ελληνική Λύση και η Νίκη.

Το ζητούμενο για την Πειραιώς είναι να βελτιωθούν οι γαλάζιες επιδόσεις (στην Α' Θεσσαλονίκης έλαβε 34,15%) κατά τις επόμενες κάλπες και να καταστεί εφικτή η «μεταγραφή» ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων προς τη ΝΔ. «Κάθε τέτοια ψήφος είναι χρήσιμη», είναι το μήνυμα που εκπέμφθηκε στη σύσκεψη, εξ ου και η προτροπή για «door to door» τακτική προσέγγισης του συγκεκριμένου κοινού από το σύνολο των γαλάζιων στελεχών.  

«Επειδή βλέπω ότι υπάρχουν κόμματα και κομματίδια, τα οποία μπορεί να τοποθετούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, να κάνω δύο επισημάνσεις», τόνισε στη χθεσινή συνέντευξή του στο Mega Channel ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια». Όπως εξήγησε, η κυβέρνησή του υπερασπίστηκε την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και ενίσχυσε τη θέση της Ελλάδος, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις συμμαχίες μας. «Άρα κάποιος ο οποίος έχει πατριωτικές ευαισθησίες πιστεύω ότι αισθάνεται άνετα με τη Νέα Δημοκρατία», σημείωσε, με εμφανές το στίγμα της στρατηγικής του.

«Είναι αδιανόητο»

Από την άλλη, παρέπεμψε στην τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου, ότι η Εκκλησία έμενε, μένει και πρέπει να μένει τελείως μακριά από την όποια κομματική αντιπαράθεση. «Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου ήταν αυτονόητη. Νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη πάρα πολύ στα σοβαρά. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα τα οποία προβάλλουν ότι έχουν την προτίμηση ή τη στήριξη της Εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον απόηχο μάλιστα φημών και σεναρίων ότι συγκεκριμένες Ιερές Μονές του Αγίου Όρους στήριξαν εκλογικά τη Νίκη και τον αρχηγό της Δημήτρη Νατσιό, ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε ότι θα μεταβεί -στο πλαίσιο προσκυνηματικής επίσκεψης- στη Μοναστική Πολιτεία της Χαλκιδικής την Κυριακή και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, μαζί με τον γιο του. Μια μέρα νωρίτερα, θα βρεθεί για μία ακόμη φορά στη Θεσσαλονίκη, όπου η Ελληνική Λύση κινείται γύρω στο 8% και η Νίκη κοντά στο 5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας στην περίπτωση πεντακομματικής Βουλής θα είναι περίπου στο 37,5%, με το νέο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Εάν όμως μπουν επιπλέον κόμματα, όπως η Νίκη ή η Πλεύση Ελευθερίας, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει. Εάν καταφέρουν και εξασφαλίσουν το 3% αμφότερα, τότε η ΝΔ, για να είναι αυτοδύναμη, θα πρέπει να λάβει σχεδόν 39,3%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v