Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα τα ονόματα της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης

Ανακοινώθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο Θεόδωρος Πελαγίδης υπουργός Οικονομικών, ο Βασ. Κασκαρέλης στο ΥΠΕΞ και η Ελένη Λουρή στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ολα τα ονόματα της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης

Πανεπιστημιακοί, τεχνοκράτες και πρώην ένστολοι στελεχώνουν στην πλειοψηφία τους τη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Σαρμά, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Τα μέλη της νέας κυβέρνησης θα ορκιστούν αύριο το μεσημέρι ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει ο Βασίλειος Σκουρής, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής, πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο και υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 1989 και το 1996.

Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας είναι ο Θεόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Στη θέση της υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων τοποθετήθηκε η Ελένη Λουρή, υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 2008 -2014.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρέσβης ε.τ. Βασίλειος Κασκαρέλης, με θητεία, μεταξύ άλλων, σε Ουάσιγκτον, Άγκυρα και Λευκωσία.

Ένας παλιός γνώριμος επιστρέφει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο λόγος για τον Αλκιβιάδη Στεφανή, πρώην υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, που πλέον αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού.

Στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τοποθετείται ως υπουργός ο Χρήστος Κίττας, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρεσιακός υπουργός Υγείας το 2012.

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, γνωστή στους περισσότερους από την περίοδο της πανδημίας, είναι η νέα υπουργός Υγείας.

Υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος ορίστηκε ο Παντελής Κάπρος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Χαράλαμπος Λαλούσης, Στρατηγός ε.α. και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ.

Στη θέση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού τοποθετήθηκε ο Γεώργιος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φίλιππος Σπυρόπουλος, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού που αντικατέστησε πρόσφατα τον Μάκη Βορίδη.

Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναλαμβάνει ο Δανιήλ Έδρας, πρώην επικεφαλής του γραφείου Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Στη θέση της υπουργού Τουρισμού τοποθετήθηκε η Ιωάννα Δρέττα, πρώην Διευθύνουσα Σύμβουλος του Marketing Greece.

Ο Ευάγγελος Τουρνάς παραμένει στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και αναβαθμίζεται από υφυπουργός σε υπουργό. Είναι εν αποστρατεία πτέραρχος και Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο Σωκράτης Κάτσικας, καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ο Επίτιμος Αρχηγός Λ.Σ. Ναύαρχος (εα) Θεόδωρος Κλιάρης ανέλαβε υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Επικεφαλής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ο Γεώργιος Τσακίρης, ομότιμος Καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει ο Γιάννης Γκόλιας, καθηγητής στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Το 2015 διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τέλος, στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου τοποθετήθηκε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ηλίας Σιακαντάρης, με σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μάστερ στη δημοσιογραφία από το Columbia University Graduate School of Journalism της Νέας Υόρκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v