Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέες κόντρες στα δεξιά της ΝΔ και η αντίδραση Μητσοτάκη

Κινητικότητα και κόντρες στα κόμματα του χώρου ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ελληνική Λύση και Νίκη διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο την επόμενη Βουλή. Η στρατηγική της ΝΔ και οι στοχευμένες περιοδείες Μητσοτάκη.

Οι νέες κόντρες στα δεξιά της ΝΔ και η αντίδραση Μητσοτάκη

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα κόμματα δεξιά της ΝΔ, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Στις κάλπες της περασμένης Κυριακής έγινε μια προσπάθεια να… ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι στους ορόφους της «δεξιάς πολυκατοικίας» και μολονότι οι εκλογές σε ένα μήνα από σήμερα είναι μια νέα διαδικασία με «μηδενισμένο κοντέρ», η εικόνα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει.

Εντός της Βουλής από τα κόμματα αυτά μπήκε μόνο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που -παρά τις αναταράξεις με την αποχώρηση και τις καταγγελίες των βουλευτών Αντώνη Μυλωνάκη και Κατερίνας Αλεξοπούλου- βγήκε ακόμα πιο ενισχυμένη σε σχέση με το 2019, εξασφαλίζοντας ποσοστό 4,45% και 16 έδρες. 

Ένα βήμα πριν από το πολυπόθητο 3% βρέθηκε το -άγνωστο σε πολλούς και αγνοημένο από τους δημοσκόπους- κόμμα Νίκη του Δημήτρη Νατσιού, που δεν έλαβε το εισιτήριο εισόδου στο Κοινοβούλιο για λιγότερες από 5.000 ψήφους, συγκεντρώνοντας τελικά ποσοστό 2,92%.

Φαίνεται να είναι τα δύο ισχυρότερα κόμματα στον χώρο και μάλιστα από την επόμενη μέρα κιόλας των εκλογών άρχισαν την ανταλλαγή πυρών (Βελόπουλος: είστε υποκομματίδιο, φτιαγμένο από τη Νέα Δημοκρατία - Νίκη: τα στοιχεία που επικαλείσαι είναι τόσο γνήσια όσο τα... χειρόγραφα του Ιησού). Προσδοκώμενο έπαθλό τους, η κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων απ’ όπου αλιεύουν. Δεξαμενή που φυσικά δεν αφήνει αδιάφορη και τη ΝΔ, η οποία παρακολουθεί στενά τα νέα δεδομένα και χαράζει αναλόγως τη στρατηγική της.

Με φόντο δε τις επικείμενες κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει αφενός στην προσέλκυση επιπλέον τέτοιων ψήφων προς το κόμμα του και αφετέρου να ανακόψει εν τη γενέσει τους τυχόν σκέψεις ψηφοφόρων της ΝΔ να μετακινηθούν δεξιότερα, εφησυχασμένοι από το εξαιρετικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι στοχευμένες περιοδείες που θα ξεκινήσει ο πρωθυπουργός από την επόμενη εβδομάδα σε περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, όπου τα δεξιά αυτά κόμματα ανέπτυξαν ισχυρή δυναμική.

«Πατριώτες της θεωρίας»

«Στη Βόρεια Ελλάδα σίγουρα έχουμε ευκαιρίες -δεν θα έλεγα προκλήσεις- να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας. Σίγουρα υπάρχει ένα κομμάτι πολιτών που τοποθετούνται σε κόμματα εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας. Το μόνο που θα έλεγα σε αυτούς τους πολίτες είναι, αν έχουν πραγματικές πατριωτικές ευαισθησίες, να δουν ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι είναι οι πατριώτες της θεωρίας και στα λόγια», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ στη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha. Διότι, όπως εξήγησε, «πιστεύω ότι στο κομμάτι των θεμάτων που απασχολούν συχνά αυτούς τους ψηφοφόρους -θέματα εξωτερικής πολιτικής, θέματα άμυνας, θέματα προστασίας των συνόρων- τα καταφέραμε μια χαρά. Και να αναλογιστούν αν αξίζει πραγματικά να δώσουν την ψήφο τους σε κόμματα τα οποία μπορεί να μην έχουν δοκιμαστεί, κόμματα διαμαρτυρίας που ουσιαστικά δεν έχουν να εισφέρουν πολλά στη διακυβέρνηση της χώρας, ή αν θέλουν να συνταχθούν με ένα μεγάλο πατριωτικό προοδευτικό μέτωπο, το οποίο έχει αποδείξει στην πράξη πώς αντιλαμβάνεται τον υπεύθυνο πατριωτισμό».

Η Ελληνική Λύση είχε τις καλύτερες επιδόσεις της στις εκλογικές περιφέρειες Έβρου (8,72%), Α' Θεσσαλονίκης (8,29%), Β' Θεσσαλονίκης (7,96%), Ημαθίας (7,94%), Πιερίας (7,56%) και Πέλλας (7,10%).

Από την πλευρά της, η Νίκη κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά της στην Πιερία (γενέτειρα του επικεφαλής της) με 7,46%, στην Πέλλα (6,13%), στη Β' Θεσσαλονίκης (5,62%), στη Χαλκιδική (5,38%), στη Δράμα (5,33%) και στο Κιλκίς (5,27%).

Από τη Βόρεια Ελλάδα εκπορεύεται και το κόμμα Πατριωτική Ένωση - Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, του γνωστού επιχειρηματία, σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία ζητεί την ακύρωση της απόφασης του Αρείου Πάγου που το απέκλεισε από τις εκλογές. Το συγκεκριμένο κόμμα είχε αποκλειστεί με το σκεπτικό της ονοματοκλοπής του κεντρικού πυρήνα της ονομασίας του από το κόμμα Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση (ΕΛ.ΛΑ.Σ.), αλλά και λόγω ιδιοποίησης του Ήλιου της Βεργίνας ως σήμα του κόμματος, που έχει χαρακτηριστεί εθνικό σύμβολο. Άγνωστο είναι τι θα κάνει το εν λόγω κόμμα ενόψει των εκλογών του Ιουνίου. Πάντως, εάν συμμετάσχει, θα διεκδικήσει να ανακατέψει περαιτέρω την τράπουλα στον χώρο της δεξιάς. 

Κάτι τέτοιο επιθυμεί και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, που επίσης είχε «κοπεί» από τον Άρειο Πάγο και χθες ανακοίνωσε τη μετονομασία του κόμματος που είχε ιδρύσει (Πατρίδα - Αφροδίτη Λατινοπούλου) σε «Φωνή Λογικής». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v