Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παναγιωτόπουλος: Ανάγκη για ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

Όσον αφορά στην αμυντική υποστήριξη προς την Ουκρανία, η Ελλάδα παρέσχε ήδη ποσότητες πυρομαχικών και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, τόνισε ο υπουργός Αμυνας από τις Βρυξέλλες.

Παναγιωτόπουλος: Ανάγκη για ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα, Τρίτη, 23 Μαΐου 2023, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων-Άμυνας της Ε.Ε. και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, στις Βρυξέλλες.

Κύρια θέματα συζήτησης αφορούσαν την παροχή υποστήριξης για την άμυνα της Ουκρανίας, την προώθηση μέτρων ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και τις δράσεις της Ε.Ε. στην Αφρική.

Κατά τις παρεμβάσεις του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε το ζωτικό ρόλο μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας για την ασφάλεια της Ε.Ε. και των Κρατών - Μελών και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Υπεγράμμισε ότι η Ελλάδα θεωρεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τη πρωτοβουλία για κοινή προμήθεια πυρομαχικών και ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης, η οποία υπαγορεύεται από τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί δε ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία κοινής και αυτόνομης δυνατότητας της Ε.Ε. να προστατεύσει τις αξίες και συμφέροντά της και τους ευρωπαίους πολίτες.

Όσον αφορά στην αμυντική υποστήριξη προς την Ουκρανία, τόνισε ότι η Ελλάδα παρέσχε ήδη ποσότητες πυρομαχικών και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, όπως έπραξε από την αρχή του πολέμου, συνεισφέρει δε στην Αποστολή της Ε.Ε. για Στρατιωτική Βοήθεια στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία της Πρότασης Κανονισμού για υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών από αμυντικές βιομηχανίες των Κρατών - Μελών, τόσο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια, όσο και την Ουκρανία, καθώς επίσης της εφαρμογής του κατά τρόπο που διασφαλίζει τα συμφέροντα ασφαλείας των Κρατών - Μελών.

Αναφορικά με τις δράσεις της Ε.Ε. στην Αφρική, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπεστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι σοβαρές προκλήσεις και απειλές στη περιοχή που δημιουργούν, μεταξύ άλλων, μεταναστευτικά ρεύματα. Όπως καταδεικνύει η κρίση στο Σουδάν, επιβάλλεται η επίσπευση των ενεργειών για την δημιουργία της Δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ, ενδεικτική της δέσμευσης της να καταστεί αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας.

Κατά το γεύμα εργασίας, με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg), ο Υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, με βάση τις αρχές της αμοιβαιότητας, συμπεριληπτικότητας και την αυτονομία λήψης αποφάσεων. Τόνισε επίσης το ρόλο της Στρατηγικής για το Διάστημα καθώς και της Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει η Ένωση αναδυόμενες απειλές ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v