Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθαρό μήνυμα για τις εκλογές ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κόντρα με ΠΑΣΟΚ

Τέλος στο πολύμηνο «σαβουάρ βιβρ» προς τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις που «πανηγύρισαν την ήττα ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορώντας για την άνοδο της ΝΔ». Οι πρώτες κινήσεις Ανδρουλάκη για «επαναπατρισμό» παλιών οπαδών του ΠΑΣΟΚ.

Καθαρό μήνυμα για τις εκλογές ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κόντρα με ΠΑΣΟΚ

Διαδικασία-εξπρές θα είναι και για τον Αλέξη Τσίπρα η δεύτερη διερευνητική εντολή, καθώς δεν θα την παραλάβει καν για να την επιστρέψει μετά από λίγες ώρες, όπως έκανε χθες ο κ. Μητσοτάκης.
Η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο βεβαίως θα γίνει κανονικά (στις 11 π.μ.), προκειμένου να τηρηθεί το Σύνταγμα, αλλά θα κάνει σαφές ότι δεν τίθεται θέμα διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Με τη χθεσινή του δήλωση ο κ. Τσίπρας έκλεισε τον πολύμηνο κύκλο του «σαβουάρ βιβρ» απέναντι στα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, όταν επέμενε σε «ενωτικές αναφορές» παρά τη σφοδρή πολεμική που δεχόταν, στο όνομα του σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης. Παραδέχθηκε άλλωστε ότι «ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής».

«Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας σε όλη την προεκλογική περίοδο είχαν μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες, την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγύριζαν περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε στη δήλωσή του.

Το «καρφί» πήγαινε στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δεδομένου ότι το επιτελείο του, αμέσως μετά την παρουσίαση του exit poll, καλούσε τους οπαδούς στα γραφεία της Χ. Τρικούπη να γιορτάσουν την άνοδο του κομματικού ποσοστού. «Είναι προφανές ότι δεν γιόρτασαν την άνοδό τους κατά 3,5 μονάδες αλλά τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας την «παράταιρη» εικόνα να πανηγυρίζουν ταυτόχρονα «το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ».

Ανάλογη εικόνα, λένε, παρουσίασε και το ΚΚΕ, έστω και χωρίς πανηγυρισμούς… στον Περισσό, ωστόσο από τις πρώτες δηλώσεις στελεχών του φάνηκε ο στόχος να μην αλλάξουν για τον ΣΥΡΙΖΑ «προς τα πάνω» τα αποτελέσματα στις νέες εκλογές.

Από τη δήλωση του κ. Τσίπρα αλλά και από τις πληροφορίες προκύπτει ότι το νέο εκλογικό αφήγημα θα είναι «καθαρό, χωρίς άλλες θολούρες», με στόχο την αύξηση του ποσοστού και τη διατήρηση του κόμματος που ηγείται στην έκφραση του προοδευτικού χώρου.

Όπως λένε, θα παραπέμπει αφενός στην ανάγκη να υπάρχει «αξιόπιστη πλην αγωνιστική» αξιωματική αντιπολίτευση, αντί για επιστροφή «στις μοιρασμένες τράπουλες του παλιού δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» και, αφετέρου, στην αποτροπή μία «πανίσχυρης και ανεξέλεγκτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θα έχει μόνο γκάζι και όχι φρένα».

Εν προκειμένω, θα αναδείξουν τον κίνδυνο να εκλέξει η ΝΔ πάνω από 180 βουλευτές (λόγω του μπόνους των 40 εδρών) και να αποκτήσει Συνταγματική πλειοψηφία, που θα της επιτρέψει να ορίσει την Αναθεώρηση του Συντάγματος όπως επιθυμεί. Τον εν λόγω στόχο τον έθεσε ήδη δημοσίως ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Τα επόμενα εκλογικά βήματα θα οριστικοποιηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο, έτσι ώστε «να είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα που θα προκηρυχθούν επισήμως οι νέες εκλογές». Συζήτηση για τη μεγάλη εκλογική ήττα θα γίνει βεβαίως, καθώς αύριο συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή, αλλά «σε κλίμα ενότητας».

Σε αυτό συνέβαλε και το ξεκαθάρισμα από πλευράς κ. Τσίπρα ότι «είμαι εδώ, δεν θα εγκαταλείψω τη μάχη», κάτι που του ζήτησαν όλα τα στελέχη να κάνει (ακόμα και οι λεγόμενοι εσωκομματικοί «αντίπαλοι»), για να μην υπάρξει το παραμικρό κλίμα εσωστρέφειας.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να κλείσει η παρένθεση 2012-2019

Τον στόχο του «δεύτερου κόμματος» έχει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ενόψει των νέων εκλογών. Δηλαδή, είτε να αποκτήσει και επισήμως τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε να «πέσει» κι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ και, με την αύξηση του δικού του ποσοστού, να συναντηθούν κάπου στη μέση.

Κατά τις πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από τα στελέχη των νομαρχιακών οργανώσεων να απευθυνθούν σε όλους τους πρώην φίλους και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2010, και να δώσουν τη μάχη του «επαναπατρισμού» τους.

Σε αυτή την προσπάθεια αρωγός θα γίνει -όπως λένε- η ίδια… η ΝΔ, εάν στο επόμενο διάστημα, μέχρι τις εκλογές, αναδείξει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως τον βασικό αντίπαλό της, απαξιώνοντας τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το δικό μας μεγάλο στοίχημα είναι να κλείσει η παρένθεση 2012-2019 και να αναδειχθεί εκ νέου το ΠΑΣΟΚ ως το δεύτερο κόμμα του δικομματισμού, απέναντι στη ΝΔ», εξηγούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φραστική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και, προσωπικά, στον κ. Τσίπρα εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα: «Θα μείνετε στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη», ήταν το σχόλιο της Χ. Τρικούπη στη χθεσινή δήλωση Τσίπρα.

Με την προσθήκη: «Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο. Σε αυτή τη νέα πορεία αγκαλιάζουμε τις αγωνίες των πολιτών για να υπάρχει ισχυρή προοδευτική δύναμη στην αντιπολίτευση, πραγματικό ανάχωμα και αντίπαλος στη Νέα Δημοκρατία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v