Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ για «κονταροχτύπημα» με τη ΝΔ

Βλέπουν ποσοστό “με το 3 μπροστά” παρά τη θολούρα που σκόρπισε το δυνατό φάουλ Κατρούγκαλου. Σε ποιες κατηγορίες πολιτών έχει τις μεγάλες προσδοκίες, ερώτημα η συμμετοχή. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: αγωνία για το “ισχυρό διψήφιο ποσοστό” και για την πορεία του στο Λεκανοπέδιο

Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ για «κονταροχτύπημα» με τη ΝΔ

Η ώρα της κάλπης έφτασε και η εκτίμηση στα κομματικά επιτελεία είναι ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ανοίξει… η νέα προεκλογική περίοδος.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται “όχι απίθανο αλλά δύσκολο” να σχηματισθεί αύριο κυβέρνηση, καθώς οι μετρήσεις που διαθέτουν δεν παραπέμπουν σε τέτοια ποσοστά, ανά κόμμα και αθροιστικά, ακόμα και αν υπάρξει θέληση. Ειδικότερα δε, βλέπουν “μικρή διαφορά” μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, αν και παραδέχονται ότι “το αδιανόητο φάουλ Κατρούγκαλου” θόλωσε το άκρως θετικό και αισιόδοξο κλίμα που υπήρχε μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

“Μας υποχρέωσε να παίξουμε άμυνα το τελευταίο διήμερο της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ είχαμε σχεδιάσει να επικεντρώσουμε στο θετικό πρόσημο των δεσμεύσεών μας”, λένε στελέχη με γνώση της εικόνας, με την επισήμανση ότι αν το θέμα αυτό είχε “σκάσει”δύο-τρεις ημέρες νωρίτερα θα προλάβαιναν να το αντιμετωπίσουν.

Κατά την άποψη τους, η κεντρική αντίδραση του κόμματος και η απόσυρση του πρώην, πια, βουλευτή από την εκλογική μάχη, “επούλωσε πληγές”, χωρίς όμως να μπορούν να προβλέψουν αν αφορά “όλες οι ορισμένες”.
Εκτιμούν επίσης ότι το εν λόγω φάουλ δεν ακύρωσε συνειδητές ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά επηρέασε, ενδεχομένως, ένα τμήμα αναποφάσιστων που ανήκουν στους ελεύθερους επαγγελματίες.

“Οι ελεύθεροι επαγγελματίες όχι μόνο δεν θα θιγούν με επιπλέον εισφορές, αλλά θα έχουν αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, ρύθμιση των χρεών τους και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος”, ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα και όλων των στελεχών… όσο πρόλαβαν να την επικοινωνήσουν.

Αντιθέτως, όπως παρατηρούν, η “κυνική” δήλωση του κ. Μητσοτάκη το μεσημέρι της Παρασκευής “θα τσακίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές γιατί πολλοί τέτοιοι κρύβονταν πίσω από τις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη”, δεν προβλήθηκε από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης τις λίγες ώρες που απέμεναν μέχρι την απαγόρευση προεκλογικών μεταδόσεων.

Όπως και νάχει, η αισιοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται:

  • Στην εκλογική συμπεριφορά των νέων 17-35 ετών και, ειδικότερα, των νέων ψηφοφόρων (άνω των 400.000), όπου στις δημοσκοπήσεις καταγράφηκε πρωτιά του κόμματος.
  • Στους δανειολήπτες που ξέρουν ότι μετά τις εκλογές, αν κερδίσει η ΝΔ, θα ξαναμπεί μπροστά η μηχανή των πλειστηριασμών, με τους οποίους απειλούνται ευθέως 700.000 νοικοκυριά, των οποίων ο κορμός ανήκει στη λεγόμενη μεσαία τάξη.
  • Στα μικρομεσαία και χαμηλά εισοδήματα που “στενάζουν” στα σούπερ μάρκετ.
  • Και σε εκείνο το τμήμα, ανεξαρτήτως κοινωνικής κατάταξης, που θέλει να τιμωρήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών και για την τραγωδία των Τεμπών.

Κατά τις κομματικές εκτιμήσεις, η βάση εκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι το 31,5% που έλαβε στις εκλογές του 2019. Το ερωτηματικό εξακολουθεί να αφορά στη συμμετοχή: “ένα τμήμα πολιτών έχει προεξοφλήσει ότι δεν θα ‘βγάλει’ κυβέρνηση η σημερινή κάλπη και προσανατολίζεται να ψηφίσει στην επόμενη”, εξηγούν.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αγωνία για το “ισχυρό διψήφιο” ποσοστό

Η Χ. Τρικούπη αγωνία για το “ισχυρό διψήφιο ποσοστό” που έχει θέσει ως εκλογικό στόχο, δηλαδή για “πάνω από 12%”. Το μέτρο, αντικειμενικά, είναι το 8,1% που έλαβε το ΚΙΝΑΛ το 2019 υπό την Φώφη Γεννηματά.

Η εικόνα που έφτανε μέχρι χθες είναι ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής “πάει καλά” στην περιφέρεια, αλλά “όχι καλά” στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου συγκεντρώνεται σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα της χώρας. Προσδοκούν σε ενίσχυση των δυνάμεών του στις αγροτικές περιοχές και στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ έχουν ρίξει από καιρό την προσοχή στους νέους. Επίσης, σε ένα “θεαματικό ποσοστό” στην Κρήτη, καθώς το Ηράκλειο είναι και ο τόπος καταγωγής του Νίκου Ανδρουλάκη. Ουδείς πιστεύει πάντως ότι θα κόψουν το νήμα στο νησί, καθώς όλες οι τοπικές μετρήσεις δίνουν πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μία παράμετρος που ισχύει λιγότερο (ή καθόλου) για τα άλλα κόμματα, είναι η σύνθεση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας που θα προκύψει από τις σημερινές κάλπες. Κι αυτό διότι, εάν τα ποσοστά των δύο πρώτων επιτρέψουν, στο καθένα, να συζητήσει με το τρίτο κόμμα για κυβέρνηση συνεργασίας, ένας τυχόν “διχασμός” των βουλευτών θα ακυρώσει κάθε εγχείρημα. Κι αυτό διότι ουδείς γνωρίζει εάν στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα υπερτερούν όσοι επιθυμούν συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι όλα τα επιτελεία βλέπουν μία “ενίσχυση” του ΚΚΕ, καθώς και άνετη είσοδο στη νέα Βουλή του ΜεΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης, με “άγνωστο x” τα κόμματα “ΝΙΚΗ” και “ΕΑΝ” στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης, βεβαίως, η νέα Βουλή θα έχει διάρκεια… δύο ημερών, ίσα δηλαδή να ορκιστεί την μία ημέρα και να διαλυθεί την επομένη, με την προκήρυξη νέων εκλογών από την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οριστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v