Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποια κοινά απευθύνθηκε προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης

Η προσέγγιση των αναποφάσιστων και οι ιδιαίτερες κατηγορίες πολιτών. Το «δώρο» Κατρούγκαλου και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Γαλάζια αισιοδοξία με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Σε ποια κοινά απευθύνθηκε προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης

Με τον αέρα της νίκης που δίνουν στη ΝΔ και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, στην κυβερνώσα παράταξη αισιοδοξούν ότι το αποτέλεσμα από τις αυριανές κάλπες θα αποτελέσει τη βάση για μία ακόμα τετραετή θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τις -εκτός απροόπτου- κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής. Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε χθες το βράδυ την προεκλογική του εκστρατεία, με την ομιλία στο Θησείο, απ’ όπου έθεσε εκ νέου τα εκλογικά διλήμματα προς τους πολίτες.

Το βασικό ερώτημα των εκλογών είναι -όπως είπε- «αν η χώρα θα πάει μπροστά ή αν θα πάει πίσω», επισημαίνοντας ότι «στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε, στις 22 συνεχίζουμε». Την Κυριακή, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «θα δοθεί και η απάντηση για το ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα» και επανέλαβε ότι «η μόνη σοβαρή και ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης που έχει κατατεθεί σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία». Προσδοκία της Πειραιώς είναι μία καθαρή νίκη της κυβερνώσας παράταξης που θα δημιουργήσει τις ισχυρές προϋποθέσεις για να κυβερνηθεί ο τόπος χωρίς προβλήματα την επόμενη τετραετία.

Η συσπείρωση στη ΝΔ, όπως αποτυπώνεται στις μετρήσεις τις τελευταίες ημέρες ανέβηκε πολύ, ενώ στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν οι αναποφάσιστοι και κυρίως αυτοί που δηλώνουν κεντρώοι.

Στο πλαίσιο αυτό προέταξε την ανάγκη σταθερότητας του τόπου, σε αντιδιαστολή με το θολό μήνυμα που εξέπεμψαν -σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική- τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό που είπε επί της ουσίας ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους συγκεκριμένους ψηφοφόρους, είναι να συγκρίνουν τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις, συνυπολογίζοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες κυβερνήθηκε η χώρα. Αναγνώρισε λάθη και αστοχίες, ωστόσο εξέπεμψε το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του μαθαίνει από τα λάθη τους και πιο έμπειρη από πριν, είναι αποφασισμένη «να συνεχίσει την πορεία προς την πρόοδο και την προκοπή».

Δεξαμενή ψήφων

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μεγάλη έμφαση και σε δύο ιδιαίτερες κατηγορίες πολιτών, τους συνταξιούχους και τους νέους. Οι πρώτοι αποτελούν ανέκαθεν μεγάλη δεξαμενή ψήφων για τη ΝΔ, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία την πρώτη αύξηση που είδαν οι συνταξιούχοι μετά από 12 χρόνια. Όσον αφορά τη νέα γενιά, η ΝΔ δεν έχει και τις καλύτερες επιδόσεις και με δεδομένο ότι αύριο θα προσέλθουν (ή τουλάχιστον έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν) στις κάλπες περίπου 400.000 πολίτες για πρώτη φορά, πρόκειται για έναν καθοριστικό παράγοντα για το τελικό αποτέλεσμα. Εξ ου και οι συνεχείς αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη νέα γενιά και η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε για τη στήριξή τους (στέγη, κατώτατος μισθός, πρώτο ένσημο κ.ά.).

Τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός θέλησε να αξιοποιήσει το δώρο του Γιώργου Κατρούγκαλου και τις θέσεις του για την αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, στους οποίους απευθύνθηκε, με ταυτόχρονα πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ «για την φοροεπιδρομή που ετοιμάζει». Με την ευκαιρία, γενίκευσε τις δεσμεύσεις του προς τη μεσαία τάξη και τις «απειλές» που αυτή δέχεται από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την πρωθυπουργική επιχειρηματολογία.

Διαρκές εξάλλου ήταν το πρέσινγκ του κ. Μητσοτάκη και προς τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους διαχώριζε συστηματικά από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Με αυτόν ο πρωθυπουργός έχει ουσιαστικά ξεκόψει κάθε γέφυρα συνεννόησης, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι -όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου- είναι προσεγγίσιμοι και δυνάμει «συνοδοιπόροι».

Στοχευμένες παρεμβάσεις έκανε ο πρωθυπουργός και, κατά τις επισκέψεις του σε περιοχές με υψηλά ποσοστά των κομμάτων δεξιά της ΝΔ. Για να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους τους, ανέβασε στην ρητορική του τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα, με αιχμή του δόρατος τα εξοπλιστικά. Αυτά άλλωστε αποτελούν «ισχυρά χαρτιά» στην φαρέτρα του κ. Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια ύψωσης του εθνικού φρονήματος των πολιτών.

Όσο για το αν θα αποδώσουν εμπράκτως στην κάλπη, Κυριακή κοντή γιορτή…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v