Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Στη δεύτερη τετραετία θα πατήσω γκάζι

Θα τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα να αλλάξουμε αυτά που δεν μας αρέσουν, τόνισε ο πρωθυπουργός. Συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Τί είπε για Ανδρουλάκη, Κατρούγκαλο, υποκλοπές και Τέμπη.

Μητσοτάκης: Στη δεύτερη τετραετία θα πατήσω γκάζι

«Αυτά τα τέσσερα χρόνια που πέρασα σε αυτό το κτίριο (το Μέγαρο Μαξίμου) ήταν και για μένα ένα μεγάλο σχολείο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Mega Channel και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

«Και εγώ είμαι πολύ πιο έμπειρος σήμερα, κι εγώ έμαθα από τα λάθη μου και κοίταξα πάντα να τα διορθώσω, αλλά θα σας έλεγα ότι είμαι και πολύ πιο αποφασισμένος. Ξέρω πολύ καλύτερα πώς να τρέξουμε πιο γρήγορα. Διότι τι θέλω να αποφύγω; Αυτό το οποίο ενδεχομένως κάποιοι συνάδελφοί σας να αποκαλούν ‘’την κατάρα της δεύτερης τετραετίας’’. Δηλαδή, μία κυβέρνηση η οποία επανεκλέγεται και μετά λέει, ‘’εντάξει, κάναμε τη δουλειά μας και τώρα πάμε να κατεβάσουμε ρυθμούς’’. Εγώ δεν θα πατήσω φρένο. Γκάζι θα πατήσω στη δεύτερη τετραετία. Θα τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα να αλλάξουμε αυτά τα οποία δεν μας αρέσουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα, όπως επεσήμανε, «είμαι και πιο αποφασισμένος, και πιο έτοιμος, και πιο ορεξάτος, και πιο -θα έλεγα- ο ίδιος έτοιμος για να αντιμετωπίσω αυτές τις προκλήσεις της δεύτερης τετραετίας, εφόσον οι πολίτες επιλέξουν να συνεχίσω το έργο μου».

Ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή την υπόθεση Κατρούγκαλου, επισήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και στο παρελθόν έχει επιλέξει συνειδητά μία τακτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, και μέσα από φόρους, και μέσα από εισφορές. Θέλω να σας θυμίσω ότι και τον Σεπτέμβριο του 2015, αφού είχε η χώρα αυτό το μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας δεν μας είπε ότι θα έφερνε στη συνέχεια τον νόμο Κατρούγκαλου και όμως τον έφερε. Και το αποτέλεσμα ήταν δραματικό».

Σήμερα, τόνισε, «όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θυμούνται τι εισφορές πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ και τι εισφορές πληρώνουν σήμερα. Και ανησυχούν ότι μία ενδεχόμενη επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τους επαναφέρει σε αυτό το επίπεδο των εισφορών. Πρέπει να σας πω, δε, ότι κατά την άποψή μου οι απόψεις Κατρούγκαλου δεν είναι μειοψηφικές. Απηχούν πολλούς ανθρώπους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, και στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχαν υπονοήσει ότι πίσω από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται μία νέα φοροεπιδρομή. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι ο κ. Κατρούγκαλος απλά αποκάλυψε, εν τη ρύμη του λόγου του ίσως, αυτό το οποίο πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι αυτή η ατζέντα υπάρχει στο τραπέζι και σίγουρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα το συνυπολογίσουν και αυτό στην επιλογή που θα κάνουν την Κυριακή που μας έρχεται».

«Περιθώρια συνεννόησης»

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «πρακτικά με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δεν βλέπω αυτή τη στιγμή περιθώρια συνεννόησης, ούτε θεωρώ ότι η χώρα χρειάζεται μία ασταθή κυβέρνηση συνεργασίας». Ειδικά όσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπως είπε, «έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και έχει πάρει αποστάσεις από αρκετούς θα έλεγα συμπολίτες μας, που στήριξαν και μπορεί να στηρίζουν ακόμα το ΠΑΣΟΚ, που δεν αισθάνονται άνετα με αυτή την - θα έλεγα - μονομανία προσωπικής επίθεσης εναντίον μου. Μπορεί να έχουν και μία καλή άποψη για το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει, άσχετα αν επιλέγουν να ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ».

Για το θέμα που προέκυψε με τις οικογένειες των νεκρών στα Τέμπη, ο κ. Μητσοτάκης, απάντησε: «Όταν γίνεται κοπτοραπτική για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, τι θέλετε να σας πω εγώ παραπάνω; Δεν θέλω να μιλήσω για τις συναντήσεις που έχω κάνει εγώ με πολλούς γονείς, τις κρατώ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Έτσι πρέπει. Είναι μεγάλο το βάρος και για μένα. Το έχω αναλάβει, με θάρρος πιστεύω, αναγνωρίζοντας την ευθύνη μου. Αλλά όχι να βάζουμε λόγια στο στόμα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω για το θέμα αυτό, παρά μόνο να επαναλάβω τη δέσμευσή μου ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί γρήγορα και θα κινηθεί. Δεν είναι δικό μου θέμα, αλλά πιστεύω ότι και η ίδια η Δικαιοσύνη το αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη γι’ αυτό το οποίο έγινε και αυτή είναι και η δέσμευση, νομίζω, την οποία αναζητούν και οι γονείς, ειδικά των νέων ανθρώπων που χάθηκαν. Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε ασφαλή τρένα και ήδη εκεί κάνουμε πολλά σημαντικά βήματα. Το έργο προχωράει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς. Σιγά-σιγά ο κόσμος ξαναμπαίνει στο τρένο. Αλλά θα χρειαστούμε χρόνο να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη».

Σχετικά με τις υποκλοπές, ανέφερε: «Έχω μιλήσει εξαντλητικά για το θέμα αυτό και ουδέποτε κρύφτηκα. Έχουμε πάει στη Βουλή, έχουμε κάνει συζητήσεις στη Βουλή, έχουμε κάνει εξεταστικές, έχω ερωτηθεί δεκάδες φορές. Δεν έχω να προσθέσω πολλά περισσότερα, πέραν της αναγνώρισης της ευθύνης μας για το λάθος το οποίο έγινε και της ανάγκης να διορθωθεί το λάθος αυτό. Και εκεί θα επιμείνω, στις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι ειδικά για τα πολιτικά πρόσωπα θα υπάρχει ένα πάρα πολύ αυστηρό φίλτρο για να γίνει μία νόμιμη επισύνδεση. Και στην ανάγκη να ενισχύσουμε περισσότερο την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία, επειδή ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολους καιρούς, πρέπει να παρέχει σε όλους τους ενδιαφερόμενους, πρωτίστως στον Πρωθυπουργό, αξιόπιστες πληροφορίες για την εξωτερική ασφάλεια».

Ερωτηθείς αν μέσα του έχει εικόνα τού τι συνέβη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Έχω πάρει τις αποφάσεις μου με γνώμονα αυτά τα οποία γνωρίζω και έχω την ανάγκη να διορθώσω το λάθος το οποίο έγινε».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v