Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Την Κυριακή νίκη, τη Δευτέρα προοδευτική κυβέρνηση

«Η σημερινή μας συγκέντρωση κρίνει την παράσταση νίκης», δήλωσε στην κεντρική ομιλία του στο Σύνταγμα. Οξύτατη επίθεση στον «πρωθυπουργό των Τεμπών» και στον «αρχικοριό». Έμφαση στη μεσαία τάξη με έμμεση παραπομπή στην εξέλιξη Κατρούγκαλου.

Τσίπρας: Την Κυριακή νίκη, τη Δευτέρα προοδευτική κυβέρνηση

Ραντεβού στο Σύνταγμα το βράδυ της Κυριακής “για τη γιορτή της Δημοκρατίας” έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την κεντρική ομιλία του στην Αθήνα και υπό τους ήχους του εμβληματικού τραγουδιού “φίλοι κι αδέρφια” με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη.

Το κλείσιμο αυτό ήρθε ως επιστέγασμα του πιο έντονου από ποτέ καλέσματος στις προοδευτικές δυνάμεις να αφήσουν στην άκρη τις προεκλογικές αντιθέσεις και την Δευτέρα “να κάνουμε όλοι μαζί πράξη ένα ιστορικό όνειρο: με την απλή αναλογική να κυβερνήσουμε μαζί και να φέρουμε τη δικαιοσύνη και την αλλαγή παντού”. Τονίζοντας μάλιστα ότι “ο κύβος ερρίφθη, την Κυριακή θα είμαστε πρώτο κόμμα και την Δευτέρα θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση”.

Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα του κόμματος, στο “Συμβόλαιο Αλλαγής” όπως τιτλοφορείται, προτάσσοντας τις δεσμεύσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

“Είναι συμβόλαιο ανάσας για τους αδύναμους και για τη μεσαία τάξη, που φορτώθηκε υπέρμετρα και άδικα τα βάρη των μνημονίων και εξαπατήθηκε βάναυσα από τον κ.Μητσοτάκη το 2019”, είπε χαρακτηριστικά.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον πρώην, πλέον, βουλευτή, είπε: “Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεκκλίνει ούτε γραμμή, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα”.

Αναδεικνύοντας το κεντρικό τετράπτυχο του Συμβολαίου, “αύξηση μισθών - μείωση τιμών - ρύθμιση χρεών - ισχυρό και κοινωνικό κράτος”, επανέλαβε μία από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις για την επομένη του σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης “πριν καν λειτουργήσει η νέα Βουλή”: την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τρία σημεία:

* Αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι τη νομοθέτηση του νέου θεμισκού πλεισίου για τα χρέη. Στο σημείο αυτό μάλιστα “φωτογράφισε” τον ειδικό (υπουργικό;) ρόλο που θα έχει η Λουκά Κατσέλη, καθώς την κατονόμαστε ως τη βασική συντάκτρια του νέου νόμου.

* Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα (και μηδενισμό στις βρεφικές τροφές, στο ψωμί και στο γάλα) και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

* Κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στις ανώτατες Σχολές “από φέτος”, καθώς πρόκειται για “μέτρο των Μητσοτάκη-Κεραμέως προκειμένου να στέλνουν πελατεία στα κολλέγια”.

Με κατηγορηματικό τόνο δε, απέρριψε τα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, λέγοντας: “η απόδοση δικαιοσύνης δεν είναι ειδικός σκοπός, είναι το αυτονόητο που θα κάνει μία προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής και σταθερότητας”.

Στάθηκε ιδιαίτερα δε, στο “τώρα ξέρουμε και μπορούμε”, επικαλούμενος την μεγάλη εμπειρία από την πρώτη διακυβέρνηση και το ρεαλιστικό-κοστολογημένο πρόγραμμα.

“Στεκόμαστε απέναντι σας με το μοναδικό μας όπλο, την εντιμότητα, τα καθαρά χέρια, χωρίς ένα λεκέ στο πολιτικό μας μητρώο.

Διαχειριστήκαμε με σεβασμό και το τελευταίο ευρώ του ελληνικού λαού, αφήσαμε 37 δισ ευρώ προίκα στη σταθερότητα.

Ναι, κάναμε λάθη, αλλά όπως είπε ο Ιγνάσιο Λούλα: ‘προτιμώ στην κυβέρνηση μια Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί παρά μια Δεξιά που κάνει ότι θέλει’”.

Σ΄αυτό το πλαίσιο ζήτησε “όχι δεύτερη ευκαιρία, αλλά την πρώτη, για να κυβερνήσουμε με το πρόγραμμα μας, χωρίς την τρόικα πάνω από τα κεφάλια μας”.

“Να πάρει μαζί του τα καλώδια του Predator”

Όπως αναμενόταν, ο κ.Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στις υποκλοπές και στην τραγωδία των Τεμπών, λέγοντας:

- “Συμβουλεύουμε τον κ.Μητσοτάκη μαζί με το πακετάρισμα να αρχίσει να ξηλώνει και τα καλώδια του Predator, τα πειστήρια του εγκλήματατος, διότι από τη Δευτέρα το Μαξίμου θα ξαναγίνει στρατηγείο Δικαιοσύνης. Από Δευτέρα το Μαξίμου θα γίνει στρατηγείο δικαιοσύνης.

Αν κάποιοι ήθελαν να ξεχάσουν “τι σημαίνει Δεξιά” τους το θύμισαν από το Μέγαρο Μαξίμου, που έγινε κέντρο παράνομων παρακολουθήσεων, υποκλοπών, και κακοποίησης του κράτους Δικαίου.

Ο ιστός της αράχνης φυλάκισε το μισό πολιτικό σύστημα, τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.

Ο κ.Μητσοτάκης ομολόγησε στο debate ότι ήταν σκάνδαλο, αλλά δεν ένοιωσε την ανάγκη να αναλάβει τις ευθύνες του και συνεχίζει την επιχείρηση συγκάλυψης με συνενόχους στην κορυφή της Δικαιοσύνης.

Εδώ, από το Σύνταγμα τον προειδοποιούμε: θέλει δεν θέλει, το φως της αλήθειας θα σκεπάσει το σκοτάδι, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, η προοδευτική κυβέρνηση θα φροντίσει γι΄αυτό”.

“Ο πρωθυπουργός των Τεμπών”

- Το βασικό χαρακτηριστικό του κ.Μητσοτάκη είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, δεν νοιάζεται για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, το φιλότιμο και τις ζωές των ανθρώπων.

Με την τραγωδία των Τεμπών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αναισθησίας, ξεπέρασε τον εαυτό του.
Έδειξε περιφρόνηση στο πένθος των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους, χαρακτήρισε “εργαλειοποίηση” τον δικαστικό τους αγώνα για δικαίωση.

Ο αρμόδιος υπουργών Μεταφορών κ.Καραμανλής παραιτήθηκε σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό των Τεμπών και επανήλθε μέσω του ψηφοδελτίου σαν να μην τρέχει τίποτα.

“Μετά από αυτά, ποιος θα εμπιστευτεί τη ζωή του άλλα τέσσερα χρόνια σ΄αυτούς;”, ρώτησε.

Ειδικά μηνύματα και αποδέκτες

Ο κ.Τσίπρας απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους, καλώντας τους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και “να στείλουν στον κουβά τις δημοσκοπήσεις”.

Επίσης, αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στο ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι δεν χωρούν ανιστόρητοι διμέτωποι ούτε αποκηρύξεις του τύπου “δεν έχει σημασία ποιος θα μας κυβερνήσει, ο Μητσοτάκης ή ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Στο σημείο αυτό, τόνισε: “Αλήθεια; Πείτε το αυτό και στα αφεντικά που απειλούν τους εργαζόμενους τους για το τι θα ψηφίσουν στις εκλογές;”.

Για να στείλει άλλο ένα μήνυμα στη Χ.Τρικούπη: (“εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις: Δικαιοσύνη ή συγκάλυψη;”.

Για άλλη μία φορά, τέλος, απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους “έντιμους συντηρητικούς πολίτες” με το ερώτημα: “έχει σχέση η συμπεριφορά του κ.Μητσοτάκη με τους δικούς σας κώδικες αξιών; Με το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής; Ο κ.Μητσοτάκης σας ζητάει ψήφο-συγχωροχάρτι για να κάνει τα ίδια με τη δική σας συνενοχή. Θα του κάνετε τη χάρη;”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v