Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης σε Αλβανία: Εκπτώσεις στο κράτος δικαίου δεν θα δεχτεί η Ελλάδα

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την ΕΕ, να εξασφαλίσει δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα όσους φυλάκισε για να συμμετέχουν», το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Μητσοτάκης σε Αλβανία: Εκπτώσεις στο κράτος δικαίου δεν θα δεχτεί η Ελλάδα

Στη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό τους σε πολίτες της Μυτιλήνης. 

Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «ένας τρόπος υπάρχει για να είμαστε σίγουροι ότι η πορεία προόδου την οποία έχουμε χαράξει με πολύ κόπο και με πολλή προσπάθεια και περνώντας μέσα από σαράντα κύματα θα συνεχιστεί. Ένας τρόπος υπάρχει μόνο: να είναι η Νέα Δημοκρατία πανίσχυρη στην κάλπη της 21ης Μαΐου, σε εννέα μέρες από τώρα. Για να μπορούμε και εμείς να εκπέμπουμε ένα μήνυμα ισχύος προς όλους τους γείτονές μας, ότι είμαστε μία χώρα ισχυρή, είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση.

Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός, το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης.

Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί.

Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Το μήνυμα ότι «η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας μετέφερε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, Φρέντι Μπελέρη.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

Επικοινωνία Δένδια-Ράμα για τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας

Η εισαγγελία Αυλώνας εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι ένταλμα σύλληψης του υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Εν τω μεταξύ σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου». Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη».

Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών. Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

«Η σύλληψη υποψήφιου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα στη Στοκχόλμη.

Όπως τόνισε, μάλιστα, αυτό το αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. «Ενημέρωσα γι' αυτό ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντων την προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.
«Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψήφιου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο», επανέλαβε.

Στο αστυνομικό τμήμα Αυλώνας βρίσκεται η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακόμη, η πρέσβης ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη, τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, σύμφωνα με Διπλωματικές Πηγές, αναφορικά με την είδηση της σύλληψης στην Αλβανία τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ. Πριν, ο Νίκος Δένδιας είχε ενημερώσει για το ζήτημα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Με σφοδρότητα αντέδρασαν οι φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, για την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζουν, επίθεση εναντίον του ελληνισμού της Αλβανίας, ενώ η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Ο Φρέντι Μπελέρης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Στην πορεία προς την κάλπη, ο Φρέντι Μπελέρης δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως την επομένη των εκλογών θα «λογαριαστεί προσωπικά» μαζί του.

Η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα προχώρησε σε διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, μετά τη σύλληψη του υποψήφιου δήμαρχου της Χειμάρρας.

«Σε συνέχεια της είδησης για σύλληψη από αλβανικές Αρχές του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου Δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας», αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

H όλη επιχείρηση ήταν οργανωμένη από τα Τίρανα και ο υποψήφιος δήμαρχος μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Αυλώνας.

Είναι η πρώτη ηχηρή σύλληψη υποψήφιου δημάρχου σε όλη τη χώρα για εκλογικό ποινικό αδίκημα. Κατά του Φρέντι Μπελέρη είχαν προηγηθεί κατ' επανάληψη από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα προσωπικές επιθέσεις με λεξιλόγιο πεζοδρομίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Δριμύτατη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος χαρακτήρισε την προσαγωγή Μπελέρη καθαρά πολιτική και ενορχηστρωμένη από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και υπογράμμισε ότι τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v