Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Θα συμβούλευα τον Τσίπρα του 2015 να είναι πιο προσεκτικός με όσους εμπιστεύεται

Η αναφορά στον Γ. Βαρουφάκη και στο νομισματικό σχέδιο του Σόιμπλε. Προτεραιότητα της προοδευτικής κυβέρνησης η ακρίβεια, το εισόδημα και τα προβλήματα των νέων. Η άρνηση Μητσοτάκη για μεταξύ τους debate.

Τσίπρας: Θα συμβούλευα τον Τσίπρα του 2015 να είναι πιο προσεκτικός με όσους εμπιστεύεται

H αντιμετώπιση της ακρίβειας και της μείωσης του εισοδήματος θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της νέας προοδευτικής κυβέρνησης, μαζί με κυρίαρχα προβλήματα των νέων ανθρώπων όπως η στέγη.

Αυτή την απάντηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας (στο Mega), αν και λόγω του ύφους της εκπομπής «Πάμε Δανάη» που τον φιλοξένησε, κυριάρχησαν πιο προσωπικές πλευρές.

Ειδικά για την κατάσταση που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι, ο κ. Τσίπρας εστίασε στην ανάγκη να παραμένουν στα πατρικά τους σπίτια λόγω αδυναμίας συντήρησης δικών τους νοικοκυριών, αλλά και στη φυγή στο εξωτερικό, όπου οι μισθοί είναι διπλάσιοι και τριπλάσιοι.

«Έχουμε υπερχρεωμένους μεσήλικες, δεν θα έχουμε και υπερχρεωμένους τους νέους με στεγαστικά δάνεια», είπε, αναφερόμενος στο δανειακό πρόγραμμα της κυβέρνησης για νέους έως 39 ετών, αντιτάσσοντας την άμεση ανάγκη δημιουργίας Τράπεζας Στέγης «για κοινωνική κατοικία με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Τα νέα ζευγάρια να μπορούν να πάνε στον παιδικό σταθμό το παιδί τους. Είναι το επίδομα τέκνου, το επίδομα μητέρας. Μεγάλο θέμα είναι και η στέγη. Νέοι 35-40 ετών μένουν στο πατρικό σπίτι. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με χαμηλότοκα δάνεια. Εδώ πρέπει να μπει μια διαφορετική πρόταση. Το Airbnb πρέπει να μπει σε τάξη. Έρχονται εταιρείες που κάνουν τεράστιες επενδύσεις. Αυτό πρέπει να απαγορευτεί. Πρέπει να υπάρχει διπλασιασμός επιδότησης ενοικίου. Χρειάζεται κι άλλη αντίληψη για τα δικαιώματα των ανθρώπων. Όπως η δυνατότητα να παντρεύεσαι όποιον αγαπάς και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Έχει έρθει η ώρα να γίνουν οι τομές που πρέπει».

Χαρακτήρισε δε, «υποτιμητικό και περιφρονητικό να δίνεις χαρτζιλίκι 150 ευρώ σε νέους (σ.σ. που γίνονται 18 ετών) για να σε ψηφίσουν».

Αναφερόμενος στο αυριανό debate, προέβλεψε ότι «δύσκολα θα τεθεί ερώτηση στον κ. Μητσοτάκη ‘γιατί έκανε τηλεφωνικές υποκλοπές’», σημειώνοντας ότι αυτό το ακανθώδες θέμα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο απερχόμενος πρωθυπουργός αποφεύγει τη μεταξύ τους τηλεμαχία.

«Οι επικοινωνιολόγοι του το λένε, αλλά δεν έχει επικοινωνιακό χάρισμα. Δεν θέλει να δεχθεί ερωτήσεις. Για ποιον λόγο παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη και τους μισούς υπουργούς του; Δεν λέω ότι δεν είναι ικανός, αλλά οι πολιτικές που άσκησε τον έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση. Ούτε με τον κορωνοϊό τα πήγε καλά, ούτε με την ακρίβεια, ούτε με τους νέους. Γι’ αυτό αναφέρεται συνεχώς στο 2015, για το οποίο κριθήκαμε».

Με αφορμή δε, την ερώτηση «τι θα συμβουλεύατε τον Τσίπρα του 2015;», έκοψε εκ νέου κάθε περιθώριο διαλόγου με τον Γιάνη Βαρουφάκη: «Θα συμβούλευα τον Τσίπρα του 2015 να είναι πιο προσεκτικός με τους ανθρώπους που εμπιστεύεται», είπε, αναφερόμενος στο νομισματικό σχέδιο του Σόιμπλε που επιχείρησε να προωθήσει ο τότε υπουργός Οικονομικών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v