Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Πρώτο και τρίτο κόμμα θα μπορούν να φτιάξουν κυβέρνηση

Απάντηση στα περί “τυμβωρυχίας” που του απέδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. "Δεν έχω σχέσεις με τον κ. Βαρουφάκη από το 2015, όταν μας ηχογραφούσε για να μας πει προδότες”.

Τσίπρας: Πρώτο και τρίτο κόμμα θα μπορούν να φτιάξουν κυβέρνηση

“Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Ανδρέας ανήκει στην Ιστορία. Εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ενώνει”.

Με τη φράση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο οποίος τον κατηγόρησε χθες ως “τυμβωρύχο” επειδή χρησιμοποιεί συνθήματα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

“Η ουσία είναι να πει ο κ. Ανδρουλάκης με ποιο από τα 11 σημεία του Συμβολαίου Αλλαγής που παρουσιάσαμε χθες, διαφωνεί”, πρόσθεσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, μετατοπίζοντας τη συζήτηση στα προγράμματα των κομμάτων.

Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν απέναντι στον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος επαναλαμβάνει εσχάτως ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη που έχει περάσει από τον τόπο.

“Να διδαχτούμε και από τις λάθος επιλογές της Αριστεράς, το ‘τι Πλαστήρας τι Παπάγος’ ήταν λάθος γραμμή που την πλήρωσε η χώρα. Είμαστε εμείς η χειρότερη κυβέρνηση; Δεν μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα, δεν μπορεί να ισχύει πάλι το ‘τι Πλαστήρας τι Παπάγος’”, τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε εκ νέου, και έντονα, κάθε συζήτηση για τυχόν συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη, διαψεύδοντας επίσης εκ νέου τα περί συνάντησής τους.

“Έχω πολλά χρόνια να συναντηθώ με τον κ. Βαρουφάκη. Οι προσωπικές σχέσεις μας δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο μετά το 2015, ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας για να βγάλει προδότες τους πρώην συντρόφους του”, είπε χαρακτηριστικά.

Και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για τα νομισματικά σχέδια του κ.Βαρουφάκη, υπενθυμίζοντας ότι τα προωθούσε και το μικρό διάστημα που ήταν υπουργός το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε εφικτή την κυβερνητική συνεργασία ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα, επισημαίνοντας ότι και ο κ. Μητσοτάκης, πλέον, λέει ότι αν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα στις 21 Μαΐου θα αξιοποιήσει την πρώτη διερευνητική εντολή.

“Μία κυβέρνηση συνεργασίας θα έχει πρωθυπουργό ή τον κ. Μητσοτάκη ή εμένα”, είπε, εξηγώντας την αριθμητική (πέραν της πολιτικής) διάστασης του εκλογικού στόχου να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Περισσότερο εμφατικά από ποτέ δε, τόνισε ότι δεν πρέπει η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας να στηριχθεί σε “ψήφο ανοχής”: “μία κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε ανοχή του 3% δεν θα είναι ισχυρή, θα δέχεται πιέσεις”, είπε.

Όσο για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ειρωνεύθηκε τα επιχειρήματα του Μαξίμου ότι κοστολογείται 83 δισ ευρώ: “το κόστος του ανέρχεται στα 5,5 δισ ευρώ ετησίως, δηλαδή στο μισό από όσο κόστισαν οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη”, ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε του οικονομικού προγράμματος που εισηγείται. «Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ξέρουμε τι θα πει δημοσιονομική ισορροπία, δεν είμαστε χθεσινοί», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v