Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Είμαστε συνεπείς, όχι αφελείς

«Η πραγματικότητα δεν αλλάζει βάφοντας αυθαίρετα κόκκινο το χάρτη», το μήνυμα από την Ξάνθη. Το δίλημμα των εκλογών, είπε, «είναι κρίσιμο. Δεν χωρούν άσφαιρες ψήφοι, δήθεν διαμαρτυρίας.

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Είμαστε συνεπείς, όχι αφελείς

«Πάντα παίρνω δύναμη όταν συναντώ τους ακρίτες μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ξάνθη, απ’ όπου έστειλε νέα μηνύματα προς την Άγκυρα.

«Απευθυνόμενος στους γείτονές μας, θα ήθελα να τους πω ότι οι σχέσεις μας δεν πρέπει να έχουν θέση στην ένταση της προεκλογικής μάχης και στις δύο χώρες. Δεν πρέπει επίσης να δηλητηριάζονται με μύθους γύρω από την θρησκευτική μειονότητα της Θράκης», τόνισε.

Η τουρκική ηγεσία, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «καλό θα ήταν να αντιληφθεί ότι η πραγματικότητα δεν αλλάζει, παραχαράσσοντας ιστορία και συνθήκες, ούτε βάφοντας αυθαίρετα στον χάρτη κόκκινες περιοχές που ήταν, είναι και θα είναι πάντα γαλάζιες. Δεν γίνεται την ίδια ώρα που αναγνωρίζεις την κίνηση καλής θέλησης, λόγω σεισμών, να προκαλείς. Είμαστε συνεπείς, όχι αφελείς. Στην κάθε επιθετικότητα απαντάμε με ετοιμότητα. Δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο, ανταποδίδουμε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης. Όμως είμαστε πάντα απρόθυμοι να δεχτούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή την ευκαιρία που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας να κυβερνήσει χωρίς μνημόνιο, σημείωσε ότι και ο ίδιος θα μπορούσε να επικαλεστεί τις διάφορες εξωγενείς κρίσεις που κλήθηκε ο ίδιος να αντιμετωπίσει, όπως η πανδημία και το ενεργειακό. «Όμως, δεν θα το κάνω. Οι κρίσεις δεν είναι άλλοθι, η δουλειά μας είναι να διαχειριζόμαστε κρίσεις», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων κατά την τελευταία τετραετία και έθεσε τα διλήμματα της κάλπης της 21ης Μαΐου. Επεσήμανε δε ότι «απέναντί μας έχουμε έναν αδιόρθωτο ΣΥΡΙΖΑ, απέτυχε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες, αλλά το 2023 σίγουρα είναι καλύτερο από το 2019».

Χαρακτήρισε την απλή αναλογική ως «νάρκη», μέσω της οποίας ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. «Η εκλογική νίκη της ΝΔ είναι μια εθνική αναγκαιότητα. Το ερώτημα είναι ένα: βαδίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω;».

Το δίλημμα των εκλογών, είπε, «είναι κρίσιμο. Δεν χωρούν άσφαιρες ψήφοι, δήθεν διαμαρτυρίας. Κανένα λάθος δεν διορθώνεται μετά την κάλπη. Δεν πιστεύω τίποτα απ’ όσα λένε οι αντίπαλοί μας. Δεν εμπιστεύομαι μια πολιτική φιγούρα που θέλει να ανατινάξει τις τράπεζες και όποιον αρνείται ο πρωθυπουργός να είναι ο αρχηγός του κόμματος που έχουν ψηφίσει πρώτο οι πολίτες. Η τερατογένεση – συνεργασία τους είναι σίγουρα στο μυαλό τους. Τώρα ανακάλυψαν και την κυβέρνηση ανοχής. Αυτό δεν είναι ανοχή, αλλά ενοχή. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι».

Η ψήφος ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «είναι η αυτοδύναμη Ελλάδα, η αυτοδύναμη ΝΔ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v