Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλάζιο… φλερτ στους πράσινους ψηφοφόρους

Κυβερνητική στόχευση στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Η επίθεση φιλίας και ο διαχωρισμός από την ηγεσία. Ο… κίνδυνος της κυβέρνησης ηττημένων και η «ανάγκη αυτοδυναμίας της ΝΔ».

Γαλάζιο… φλερτ στους πράσινους ψηφοφόρους

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι πιο εύκολη είναι η προσέγγιση με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ παρά με την ηγεσία του κόμματός τους και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφουν τη στρατηγική τους. Άλλωστε, στην περίπτωση που αποδώσει το «φλερτ» με τους πράσινους ψηφοφόρους, ο στόχος της αυτοδυναμίας -σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους- θα έρθει πιο κοντά, ενώ αντίθετα, εάν χρειαστεί διαπραγμάτευση με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, η θετική κατάληξη δεν θεωρείται καθόλου βέβαιη.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβερνητική ρητορική ουσιαστικά «φωτογραφίζει» την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη ως… ουρά του Αλέξη Τσίπρα και προδιαγράφουν την ταύτιση των δύο κομμάτων μετά τις εκλογές, σε μια προσπάθεια να συγκυβερνήσουν.

Σύμμαχο σε αυτή την τακτική, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως έχουν το γεγονός ότι -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους- η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αυτοπροσδιορίζεται πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρά στον Αλέξη Τσίπρα. Όπερ σημαίνει ότι η χείρα φιλίας προς το μέρος τους μπορεί να αποδώσει, υπό την… απειλή της επόμενης, μετεκλογικής μέρας.

«Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και είναι όχι μόνο ορατοί. Και είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι πρέπει να απασχολήσει κάθε ψηφοφόρο. Εκείνον που ενδεχομένως να θέλει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, αλλά να δει μετά πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πανηγυρική -τελευταία πριν τις εκλογές- συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου, ο οποίος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του (στο One Channel), σημείωσε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν διακατέχεται αυτή τη στιγμή από κάποια ειλικρινή διάθεση συνεργασίας με τη ΝΔ. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά οδηγεί σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Διαχώρισε δε την ηγεσία από τους ψηφοφόρους του κόμματος: «Σε πολλές κρίσιμες μεταρρυθμίσεις κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, οι οποίες είναι ζητούμενο όλου του ελληνικού λαού, και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ στάθηκε απέναντι. Για παράδειγμα, καταψήφισε την αναδιάρθρωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας», ανέφερε.

Κυβέρνηση «ηττημένων»

Ο πρωθυπουργός επανήλθε και χθες στον… κίνδυνο σχηματισμού μιας «κυβέρνησης ηττημένων», αν οι αριθμοί το επιτρέψουν, επικαλούμενος σχετικές τοποθετήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Δραγασάκη.

«Το δήλωσαν ανοιχτά, πρόθυμοι για μία εξέλιξη ανοιχτά αντίθετη στη λαϊκή βούληση: να συγκροτήσουν δηλαδή, με την ανοχή κάποιων, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Βαρουφάκη. Πώς; Με πρωθυπουργό Τσίπρα και με αντάλλαγμα τη μονιμοποίηση της απλής αναλογικής», σχολίασε.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία τις δυσκολίες και τις απειλές από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, αντιτείνοντας τη σημασία της αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ. Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «ευρύχωρης», που θα χωρά πρόσωπα και στελέχη από άλλους ιδεολογικούς χώρους. Κάτι που, όπως υπενθυμίζει, συμβαίνει ήδη στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα.

«Ξέρουμε, το έχουμε αποδείξει εξάλλου και στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, πως η αυτοδυναμία προϋποθέτει την ευρυχωρία. Έτσι πετύχαμε να κερδίσουμε τον Ιούλιο του 2019. Και αυτό το κύμα φουσκώνει ξανά τώρα για να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις μας, αλλά και για να διεκδικήσει τις νέες προκλήσεις», τόνισε προς τα γαλάζια στελέχη ο πρωθυπουργός, που έκανε άνοιγμα σε πολίτες που δεν ανήκουν ιδεολογικά στη ΝΔ.

«Οφείλουμε να κάνουμε συνοδοιπόρους όλους εκείνους που χωρίς κομματικές παρωπίδες ζητούν σιγουριά, ασφάλεια και πρόοδο», σημείωσε, προσδοκώντας οφέλη της τελευταίας στιγμής, προερχόμενα βασικά από την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v