Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον «κίνδυνο» κυβέρνησης ηττημένων επαναφέρει ο Μητσοτάκης

Τι θα πει στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Η προτροπή στα κομματικά στελέχη και τα σκληρά προεκλογικά διλήμματα. Το θετικό αφήγημα και οι δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία.

Τον «κίνδυνο» κυβέρνησης ηττημένων επαναφέρει ο Μητσοτάκης

Το σύνθημα για την τελική εκλογική «επίθεση» του γαλάζιου κομματικού μηχανισμού με στόχο το νικηφόρο αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου θα σημάνει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην πανηγυρική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, στην τελευταία κομματική συνεδρίαση πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, το Σάββατο. Σε μια επιχείρηση διατήρησης του κομματικού φρονήματος ψηλά και με πίστη στην αυτοδυναμία, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τα κομματικά στελέχη να δώσουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα, ο οποίος θα είναι μακρύς -σχεδόν 2,5 μήνες, συνυπολογίζοντας και τις δεύτερες κάλπες- και θα στηριχθεί σε τρεις άξονες: Απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης, σύγκριση με την προηγούμενη τετραετία της διακυβέρνησης Τσίπρα και θετικό προγραμματικό λόγο για την Ελλάδα της επόμενης, μετεκλογικής ημέρας.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός, στην τελική ευθεία προς την ημέρα της λαϊκής ετυμηγορίας, θα θέτει ολοένα και πιο εμφατικά τα εκλογικά διλήμματα προς τους ψηφοφόρους: «Το δίλημμα της 21ης Μαΐου είναι πολύ καθαρό στο δικό μου το μυαλό: Βαδίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θέλουμε αλήθειες και χειροπιαστά αποτελέσματα ή θέλουμε συνθήματα και εύκολα ψέματα; Θέλουμε κυβερνήτη και πλήρωμα που αποδεδειγμένα μπορούν να ξεπερνούν τρικυμίες ή θέλουμε πολιτικά "μπουλούκια" που ναυαγούν στις δυσκολίες; Θέλουμε εκπροσώπους που ακούγονται, που διεκδικούν στο εξωτερικό ή θέλουμε αμήχανους επισκέπτες απέναντι σε ξένους ηγέτες; Και, τελικά, θέλουμε στο τιμόνι τη Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Τόσο απλά και τόσο καθαρά», τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Κέρκυρα.

«Δεν έχουν αρχές»

Ενόψει δε της κάλπης σε έναν ακριβώς μήνα, ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία της συγκεκριμένης διαδικασίας, επαναφέρει το σενάριο της κυβέρνησης των ηττημένων: «Οι αντίπαλοί μας δεν έχουν αρχές. Εάν οι αριθμοί βγαίνουν -μικρή η πιθανότητα αλλά μπορεί να υπάρξει-, τότε δεν θα διστάσουν να συμμαχήσουν, ανεξάρτητα από όσα λένε προεκλογικά», ανέφερε στη χθεσινή του ομιλία.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εξεπλάγησαν από τη σχετική τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη. «Εάν μπορώ να εκφράσω το πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου, για εμάς οι εκλογές είναι κρίσιμες, επιθυμούμε να αποφύγουμε σίριαλ εκλογών, άρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε σε συνέντευξή του (στο Attica tv), διευκρινίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την εντολή και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και εάν είναι δεύτερο κόμμα. «Είναι μία ακόμα απόδειξη της κρισιμότητας των εκλογών του Μαΐου και της ανάγκης να εξασφαλίσουμε πέρα από την πρωτιά και ένα υψηλό ποσοστό», σχολίαζε σχετικά υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός θα αρχίσει σταδιακά να αυξάνει στη ρητορική του τη δοσολογία με το όραμα και τις δεσμεύσεις του για την επόμενη τετραετία, με αποκορύφωμα την προσεχή Τετάρτη, όταν και θα παρουσιάσει το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. Όπως έχει κάνει γνωστό, τέσσερις θα είναι οι κεντρικές προτεραιότητές του: Οι καλύτεροι μισθοί που μέσα στην επόμενη τετραετία εκτίμησε ότι μπορούν να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 25%, η αξιοπρεπής δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, ένα αποτελεσματικό και αξιοκρατικό κράτος με άξια στελέχη μέσω ενιαίων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, καθώς και οι πολιτικές για τη νέα γενιά και ειδικά για τη στέγη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v