Ειδική αναφορά στη διαφημιστική καμπάνια της Τουρκίας για το Αιγαίο με τον τίτλο Turkaegean, επιφύλαξε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Δράμα, όπου πραγματοποιεί περιοδεία.
Αφού υπενθύμισε ότι η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης πριν από ένα χρόνο, όταν έγινε γνωστός ο σχεδιασμός της εν λόγω καμπάνιας, ήταν να την αποδώσει σε λάθος ενός υπαλλήλου, ανέδειξε την υλοποίηση και κυκλοφορία της.
“Η Τουρκία διαφημίζει φέτος κανονικότατα το ‘τουρκοαιγαίο’ σε όλο τον κόσμο. Μετά τον αμερικανικό Τύπο, είχαμε χθες ολοσέλιδες καταχωρίσεις στη γαλλική Le Monde.
Ο κ.Μητσοτάκης ταϊζει εξοπλιστικά πολλών δισ. ευρώ τους υπερπατριώτες, αλλά την ίδια στιγμή αδυνατεί να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, αφήνοντας την Τουρκία να καπηλεύεται το Αιγαίο διεθνώς ως τουριστικό προορισμό”.
Υπενθύμισε δε, ότι για όλα τα δεινά που έχουν συμβεί στην τερατραετία, η κυβέρνηση τα απέδιδε σε “λάθη” άλλων και ποτέ στη δική της πολιτική.
“Ένας υπάλληλος έφταιγε για το Turkaegean, ένας υπάλληλος έφταιγε που άφησαν από το ‘19 τους σιδηρόδρομους χωρίς τηλεδιοίκηση και έγινε η τραγωδία στα Τέμπη. Πάντα σε αυτήν την κυβέρνηση φταίει ένας υπάλληλος”, είπε.
Και κατέληξε ειρωνικά: “τελικά δύο σήματα κατάφερε να κατοχυρώσει ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε 4 χρόνια:
-Το Turkaegean για να διαφημίζεται η Τουρκία.
-Το κουταλοπίρουνο για την κυβέρνησή του”.
Μας αξίζει η Ελλάδα των τελευταίων χρόνων;
Ο κ.Τσίπρας ανέπτυξε το σύνθημα-τετράπτυχο του ΣΥΡΙΖΑ “αύξηση μισθών - μείωση τιμών - ρύθμιση χρεών - αποτελεσματικό κράτος” που εξειδικεύει το κεντρικό σλόγκαν “Δικαιοσύνη παντού”. “Αυτή η Ελλάδα που ζούμε τα τελευταία χρόνια μας αξίζει;”, ήταν το ερώτημα που έθεσε στους συγκεντρωμένους.
Και συνέχισε:
“- Είναι δικαιοσύνη, εταιρείες μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού να εμφανίζουν κέρδη πάνω από 1 δισ. η κάθε μία, ενώ το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε την τελευταία τετραετία κατά 40 δις;
- Είναι δικαιοσύνη να λεηλατούν για λίγες χιλιάδες ευρώ σπίτια και επιχειρήσεις τα κοράκια, ενώ το κόμμα που καλύπτει αυτή τη λεηλασία να χρωστάει 400 εκατομμύρια δανεικά κι αγύριστα;
- Είναι ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, εγγύηση για καλύτερο αύριο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία να ανέρχονται σε 111 δισ. ευρώ; 4.200.000 πολίτες να έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ; Ένα εκατομμύριο τραπεζικοί λογαριασμοί να έχουν κατασχεθεί;
- Είναι δικαιοσύνη οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν να δουν αύξηση στο μισθό τους πάνω από δέκα χρόνια, ενώ η γαλάζια κομματική στρατιά να απολαμβάνει αστρονομικούς μισθούς;
- Είναι δικαιοσύνη για την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα, η κατάργηση του οχτάωρου, οι απλήρωτες υπερωρίες, η κατάργηση κάθε προστασίας της εργασίας;
- Υπάρχει κάποιου είδους δικαιοσύνη ή προοπτική, όταν με τις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων, του σούπερ μάρκετ, το εισόδημα εξανεμίζεται στις τρείς βδομάδες του μήνα; Ενώ την ίδια στιγμή η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ και οι πάροχοι της ενέργειας αποκομίζουν εκατομμύρια; Και 15 εισηγμένες εταιρίες έχουν κάνει ρεκορ κερδών 20ετίας ;
Αυτή η πραγματικότητα δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, είναι η πολιτική Μητσοτάκη που την προκαλεί, που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους, τους πλούσιους πάμπλουτους και την αδικία κανονικότητα. Κρύβεται αυτή η πραγματικότητα; Όχι βέβαια”.
“Η διαφορά μας με το 2015 είναι…”
Σ΄αυτό το πλαίσιο ενέταξε το εκλογικό δίλημμα της 21ης Μαΐου:
“Η ψήφος μας στις 21 του Μάη να γίνει ψήφος δικαιοσύνης. Να ξεπεράσουμε τεχνητούς διαχωρισμούς, ανούσιες αντιπαραθέσεις, μικροκομματικά μαγειρέματα.
Να βάλουμε στο κέντρο της προσοχής, της αντιπαράθεσης και της ψήφου μας τη δικαιοσύνη και την πατρίδα.
Να πάψει το Μαξίμου να είναι έδρα Ανώνυμης Εταιρείας. Η ‘Μητσοτάκης ΑΕ’ θα φύγει από το Μαξίμου μόνο αν χάσει τις εκλογές και αυτό θα γίνει αν βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ”.
Τονίζοντας εκ νέου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει δεύτερη ευκαιρία αλλά πρώτη, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς τρόικα και μνημόνια.
“Η διαφορά μας με το 2015 είναι ότι και ξέρουμε και μπορούμε, διότι μάθαμε από τα λάθη μας”, κατέληξε.