Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Το «ως εδώ» σημαίνει πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική κυβέρνηση

«Μία κάλπη έχουμε, της 21ης Μαϊου με απλή αναλογική». Ο ΣΥΡΙΖΑ αξίζει όχι δεύτερη αλλά πρώτη ευκαιρία, για να κυβερνήσει χωρίς μνημόνια και επιτροπεία.

Τσίπρας: Το «ως εδώ» σημαίνει πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική κυβέρνηση

«Πάμε καλά. Αυτό το μήνυμα, αυτόν τον αέρα, αυτή την αισιοδοξία και τη σιγουριά, σας φέρνω από όποιες περιοχές, πόλεις, γειτονιές, επισκέφτηκα τον τελευταίο καιρό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε τις επόμενες εκλογές «ευκαιρία» και τόνισε ότι «οφείλουμε σε αυτή τη μάχη όχι μόνο να ξεδιπλώσουμε το πρόγραμμα και την επιχειρηματολογία μας, αλλά να αντιμετωπίσουμε και τις πρακτικές του Τραμπισμού. Τα fake news, τις δολοφονίες χαρακτήρα, τις προβοκάτσιες, τις στοχευμένες επιθέσεις που επιχειρούν να θέσουν οποιαδήποτε άλλη ατζέντα στο δημόσιο διάλογο εκτός από τα κρίσιμα, τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία».

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και ειδικά με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη, δεν είμαστε καθόλου ίδιοι. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο άλλωστε να τους μοιάσουμε. Είναι μοναδικοί στο είδος τους», συνέχισε.

«Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να μπούμε στην αρένα της τοξικότητας και του διχασμού που επιδιώκει η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Καμιά συκοφαντία και καμιά προβοκάτσια δεν πρόκειται να μας αποσπάσει από την προσήλωσή μας στη ζωή, την ασφάλεια, την πραγματικότητα που βιώνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Που βρισκόμαστε

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την σημερινή πραγματικότητα:

  • Με την ακρίβεια που ρημάζει τους πολλούς και την αισχροκέρδεια που απολαμβάνουν οι λίγοι.
  • Με τη διάλυση του ΕΣΥ και τις εκατόμβες της πανδημίας για χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.
  • Με την κακοποίηση του κράτους δικαίου, τις υποκλοπές και το παρακράτος, που το στρατηγείο τους είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεσοτοιχία με το γραφείο του κυρίου Μητσοτάκη.
  • Με τα δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων, τη γαλάζια επέλαση σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς, τις πρακτικές Πάτση και λοιπών;
  • Με τη μεσαία τάξη, που θα την έβαζε ο κύριος Μητσοτάκης στο σαλόνι και την ταπείνωσε να ζεί με το κουπόνι. Με τα κοράκια να καιροφυλαχτούν τα σπίτια της.
  • Με τη κατάργηση του οχτάωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη μαύρη εργασία, τη διάλυση κάθε προστασίας των εργαζομένων.
  • Με τα πανεπιστήμια να έχουν αστυνομικούς αντι για καθηγητές και φράχτες για χιλιάδες παιδιά που τα κατευθύνουν στα κολέγια.
  • Με την εγκληματικότητα να ανθεί και την ανασφάλεια να είναι το βασικό συναίσθημα, αφού η μαφία συνεργάζεται με την αστυνομία αντί να διώκεται.
  • Με το γενικευμένο αίσθημα της αδικίας παντού. Σε κάθε έκφανση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Τα Τέμπη

«Η τραγωδία των Τεμπών άλλαξε το τρόπο που η ελληνική κοινωνία στέκεται απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Η εύκολη προπαγάνδα δεν είναι πια εύπεπτη. Όλο το καθεστωτικό κυβερνητικό αφήγημα, πήγε στον κάλαθο των αχρήστων», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ανέδειξαν πόσο ψεύτικος είναι όλος αυτός ο μηχανισμός της πανίσχυρης προπαγάνδας. Πόσο στημένος και υποκριτής είναι ο αρχιεπιτελαρχης του επιτελικού κράτους. Που δήθεν τίποτα δεν ήξερε. Και δεν έχει ευθύνη για τίποτα. Όλοι οι άλλοι ευθύνονται εκτός από τον ίδιο».

Διπλό καθήκον

«Εχουμε ένα διπλό καθήκον. Το πρώτο να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας. Να πείσουμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς. Ότι έχουμε το σχέδιο και μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στην αισχροκέρδεια, στην απαξίωση, στην αδιαφορία, στην αναξιοκρατία, στην αδικία. Και το δεύτερο ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη με μια προϋπόθεση: Την καθαρή, αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων μετά τις εκλογές με απλή αναλογική. Τις μόνες εκλογές που βρίσκονται μπροστά μας, ό,τι κι αν λέει ο κύριος Μητσοτάκης», επεσήμανε.

«Η Δεξιά επικαλείται το γεγονός ότι οι ηγεσίες των δημοκρατικών κομμάτων αρνούνται αυτή την προοπτική. Κι αυτό γίνεται επιχείρημα για να πείσει όχι ότι η κυβέρνηση συνεργασίας για την αλλαγή είναι αρνητική εξέλιξη. Αλλά ότι είναι αδύνατη εξέλιξη. Απαντάμε: Το γιατί δηλώνουν όσα δηλώνουν, όπως τα δηλώνουν, οι πάντες πριν από τις εκλογές, προσπαθώντας να κερδίσουν όσο γίνεται μεγαλύτερη λαϊκή στήριξη, είναι εύλογο. Η εκλογική αναμέτρηση είναι, και καλώς είναι, άκρως ανταγωνιστική. Τι παραβλέπουν όμως όσοι διακινούν αυτή την άποψη; Το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό παραβλέπουν. Τον κυρίαρχο λαό και τη δημοκρατικά εκφρασμένη εντολή του».

Αυτή την εντολή ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Για λογαριασμό της αλλαγής. Και αναρωτιέμαι και πάλι ποια ηγεσία, ποιου δημοκρατικού κόμματος, θα αποφασίσει να αγνοήσει αυτή τη θέληση. Και να επωμιστεί το κόστος για τη χώρα και την ίδια μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων που επιδιώκει η ΝΔ. Γι’ αυτό επιμένουμε και θα επιμείνουμε ως την Κυριακή των εκλογών. Για να γίνει πράξη το ως εδώ, πρέπει να γίνει απόφαση και το προς τα που. Απόφαση και πράξη με τη ψήφο των πολιτών. Το ως εδώ γίνεται πράξη μόνο με ισχυρή απόφαση προς την αλλαγή.

Το σύστημα διαπλοκής

«Έχουμε απέναντι όλο το Σύστημα νομής, διαπλοκής, συμφερόντων, αισχροκέρδειας και διαφθοράς που φράζει τους πόρους της κοινωνίας και της χώρας», συνέχισε. «Και το ερώτημα που πολλοί συμπολίτες μας έχουν είναι αν αυτό το σύστημα μπορεί να αλλάξει».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «είμαστε σήμερα οι μόνοι που μπορούμε να ηγηθούμε σε μια τέτοια προσπάθεια αλλαγής. Γιατί έχουμε αποδείξει στη διαδρομή μας -και ως κόμμα διαμαρτυρίας, και ως κόμμα εξουσίας- ότι η πολιτική για μας δεν είναι μόνο η τέχνη του εφικτού. Είναι πρωτίστως η τέχνη να καθιστάς εφικτό εκείνο που φαίνεται και προπαγανδίζεται ως ανέφικτο».

Τα όπλα

«Εχουμε τα δικά μας όπλα για να τα καταφέρουμε. Τα καθαρά χέρια και το πεντακάθαρο πολιτικό μας μητρώο. Την εντιμότητα που πέρασε με άριστα τις εξετάσεις της διακυβέρνησης. Τη μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα, που πηγάζει από τις ιδέες, τις αξίες, την πολιτική μας καταγωγή και την κοινωνική μας αναφορά. Την αφοσίωση στη δικαιοσύνη, που έχει δοκιμαστεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Το ανθρώπινο δυναμικό, που διαθέτει ένα απαράμιλλο πλούτο γνώσης, αγωνιστική πείρα, κοινωνική γείωση. Τα ψηφοδέλτια που καλούμαστε να εγκρίνουμε σήμερα είναι ο καθρέφτης του. Την εμπειρία και την ωριμότητα που αποκτήσαμε ως κυβέρνηση της χώρας στις πιο δύσκολες συνθήκες της μεταπολίτευσης. Μέσα από τις πολλές μάχες που κερδίσαμε, αλλά και κάποιες που χάσαμε. Μέσα και από τα λάθη που κάναμε. Και βέβαια το πρόγραμμα, το εθνικό σχέδιο, τις πολιτικές, που απαντούν με σύγχρονο και τεκμηριωμένο τρόπο στα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μια ευκαιρία να γίνουν «να εφαρμόσουμε επιτέλους στην πράξη όλες εκείνες τις πολιτικές και το πρόγραμμα που αποβλέπουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων».

«Όταν ο λαός μας ανέθεσε την απαλλαγή της χώρας από τη θηλειά της χρεοκοπίας και τα ταπεινωτικά μνημόνια τα καταφέραμε εκεί που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι απέτυχαν δραματικά, και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Τα καταφέραμε κρατώντας την κοινωνία όρθια. Αλλά αυτό είχε κόστος για το πρόγραμμα και τις πολιτικές μας. Κόστος και για μας», υποστήριξε επισημαίνοντας ότι «από την άποψη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ αξίζει όχι μια δεύτερη αλλά μια πρώτη ευκαιρία».

Το κόμμα

«Καθήκον μας, που πρέπει από τώρα να φροντίσουμε, είναι να μη μείνει εκλογικό τμήμα, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά σε κάθε απομακρυσμένο χωριό, σε κάθε ακριτικό νησί δίχως εκλογικό αντιπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και καθήκον μας επίσης, είναι να διεκδικήσουμε όχι μόνο τη ψήφο αλλά και την οικονομική στήριξη του κόσμου για να πετύχουμε την αλλαγή. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το μόνο κόμμα που δε χρωστάει σε κανέναν. Και δε σιτίζεται από συμφέροντα. Στηρίζεται αποκλειστικά στη συνεισφορά των μελών και των υποστηρικτών του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v