Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρώτες κυβερνητικές κινήσεις μετά την προκήρυξη των εκλογών

Το βίντεο στο TikTok και το πρώτο προεκλογικό σποτ. Στη Γλυφάδα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η σημασία της πρώτης κάλπης και της αυτοδυναμίας.

Οι πρώτες κυβερνητικές κινήσεις μετά την προκήρυξη των εκλογών

Το εναρκτήριο… λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου δόθηκε χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την 21η Μαΐου να είναι και με τη «βούλα» η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες. Ήταν -έτσι κι αλλιώς- η πιο πιθανή Κυριακή για την προκήρυξη των εκλογών, για την οποία ο κομματικός μηχανισμός προετοιμάζεται εδώ και καιρό. Ήδη, αμέσως μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, άρχισε να ξετυλίγεται η προαποφασισμένη στρατηγική, με τις πρώτες κινήσεις να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Αρχικά, με ανάρτηση βίντεο στο TikTok (με προφανείς αποδέκτες τους νέους), ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ισχυρή εντολή για «να σαρώσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα αυτά που μας κρατάνε πίσω». Παράλληλα, θέτει τους στόχους που θα επιδιώξει για «τα πολλά που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής» και υπογραμμίζει την ανάγκη «να μιλήσουμε για αυτά που μας κρατάνε πίσω. Για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας».

Λίγο αργότερα, η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο της προεκλογικό σποτ, διάρκειας 14 δευτερολέπτων και με την παράθεση σειράς πεπραγμένων κατά την τελευταία τετραετία: «Δεσμευτήκαμε να μειώσουμε τους φόρους και την ανεργία. Να φέρουμε επενδύσεις. Να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Να θωρακίσουμε την πατρίδα. Να κάνουμε ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα. Για μία Ελλάδα πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη, πιο ισχυρή. Έτσι θα προχωρήσουμε. Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά», αναφέρει.

Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς επενδύουν στο θετικό αφήγημα ενόψει της επόμενης μέρας και προτάσσουν το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θεωρούν ότι υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα είναι αυτός που το επόμενο διάστημα θα βγει μπροστά στις περισσότερες προεκλογικές δράσεις, με πρώτη τη σημερινή, απογευματινή συνάντησή του με πολίτες στη Γλυφάδα.

«Κίνδυνος ακυβερνησίας»

Στο κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζουν την κάλπη της 21ης Μαΐου ως την πιο κρίσιμη, δεδομένου ότι αυτή -όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- θα καθορίσει ποιο κόμμα θα κυβερνήσει και ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Όπερ σημαίνει, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, ότι καμία ψήφος δεν θα πρέπει να πάει χαμένη, καθώς «ελλοχεύει ο κίνδυνος ακυβερνησίας της χώρας».

Θα είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα των κυβερνητικών στελεχών στον δημόσιο διάλογο, μαζί με την υπογράμμιση της ανάγκης αυτοδυναμίας, όπως αποτυπώθηκε και στη χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση (στο Mega) του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου: «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας νομοτελειακά οδηγούν σε περιπλοκές στη διακυβέρνηση, σε πιο αργές ταχύτητες στη λήψη αποφάσεων, στη χάραξη πολιτικών… Χρειάζεται ένα σταθερό χέρι, μια δυναμική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να πάρουμε και να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές για να βελτιώσουμε το εισόδημα των πολιτών, να μειώσουμε και άλλο τους φόρους, τις εισφορές, να φέρουμε επενδύσεις και ασφάλεια», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η πίεση στο ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με πρόσωπο κοινής αποδοχής στην πρωθυπουργία: «Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν χωρίς να ξέρουν ποιον θα έχουν πρωθυπουργό», δήλωσε (στην ΕΡΤ) ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ενώ το πρωθυπουργικό περιβάλλον βάζει τους Νίκο Ανδρουλάκη και Αλέξη Τσίπρα στην ίδια πλευρά της όχθης. «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πολλούς κοινούς τρόπους θέασης με τον κ. Τσίπρα, για μια σειρά από πεδία, αυτό δεν είναι τωρινό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, νομίζω το έχουμε διαπιστώσει όλοι αυτό», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v