Μητσοτάκης: Σίγουρη η επενδυτική βαθμίδα με ισχυρή κυβέρνηση

Βέβαιος για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους ο πρωθυπουργός. Σταθερές και ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες. «Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να τα βάλουμε με το βαθύ κράτος. Κάποιες φορές κερδίζουμε, κάποιες όχι».

Μητσοτάκης: Σίγουρη η επενδυτική βαθμίδα με ισχυρή κυβέρνηση

Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. 

Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα, εφόσον αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, θα μπορέσει να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. «Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση», υπογράμμισε. 

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για το νέο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων. Μια πρόταση που υποστηρίζει μια μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη- μέλη, με διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια λογική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, χωρίς όμως να είμαστε, όπως είπε «περιορισμένοι από σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες».

Την πρόταση αυτή ανέφερε πως την ασπάζονται τα περισσότερα κράτη μέλη, ωστόσο απαιτείται πολύ πιο γρήγορη πρόοδος και συμπλήρωσε πως οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να συμφωνηθούν πριν το τέλος του έτους.

Οι τιμές της ενέργειας και η στήριξη 

«Εχουμε στηρίξει έμπρακτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απορροφώντας μέρος της αύξησης στα ενεργειακά τιμολόγια. Καθώς μειώνονται οι τιμές, υπάρχει ανάγκη για μικρότερη επιδότηση, ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον επόμενο χειμώνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να γεμίσουμε τις αποθήκες αερίου αλλά και να αλλάξουμε το μοντέλο τιμολόγησης, ώστε να μην αυξάνονται οι τιμές μαζί με την οριακή τιμή του συστήματος», τόνισε. 

«Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι πρωταγωνίστρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτές τις συζητήσεις. Θέλουμε περισσότερα δίκτυα και διασυνδέσεις με τον Βορρά, για να μπορούμε να εξάγουμε την ενέργεια που παράγουμε εμείς ή την ενέργεια που μπορούμε να μεταφέρουμε από τη Βόρεια Αφρική», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Οι τράπεζες

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ σταθερό και έχω την πεποίθηση ότι οι τράπεζές μας είναι πολύ ανθεκτικές», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την επενδυτική βαθμίδα θα μας επιτρέψει τελικά να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επιτόκια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά», τόνισε ο ίδιος.

Τα Τέμπη 

«Μπορούμε να αλλάξουμε το βαθύ κράτος, που έρχεται από ένα παρελθόν που θέλουμε να αφήσουμε όλοι πίσω μας», απάντησε σε ερώτηση για το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη που έδωσε διαπιστευτήρια ότι μπορούμε να τα βάλουμε με το βαθύ κράτος. Κάποιες φορές κερδίζουμε, κάποιες φορές όχι. Το δυστύχημα των Τεμπών υπενθύμισε σε όλους ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

Ο Ν. Ανδρουλάκης

Κληθείς να κάνει ένα σχόλιο για τις μετεκλογικές συνεργασίες σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη απάντησε «ρωτήστε τον ίδιο τι ακριβώς εννοούσε». Και πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για αυτό αγωνίζομαι και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι. Για τα υπόλοιπα ρωτήστε άλλους τι εννοούν».

Δημόσιο το νερό 

Επίσης μετά από σχετική ερώτηση, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού. «Ήταν και θα παραμείνει δημόσιο», τόνισε σημειώνοντας πως την ιδιωτικοποίηση του νερού την απορρίπτει. «Ρωτήστε αυτούς που αναπαραγάγουν αυτά τα fake news», πρόσθεσε.

Τσαπανίδου: Μπορεί κάποιος να τα βάλει με τον ίδιο του τον εαυτό; 

«Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για το βαθύ κράτος. Αυτό δηλαδή που η παράταξή του χτίζει επί 40 χρόνια. Μπορεί κάποιος να τα βάλει με τον ίδιο του τον εαυτό; 4 χρόνια τώρα, δεν έκανε καμία προσπάθεια. Αντίθετα, διογκώνει τα προβλήματα», υπογραμμίζει σε δήλωση - απάντησή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου

«Και τα λέει την ημέρα που αποκαλύπτεται ότι ο ίδιος του ο υπουργός καταδικάστηκε, γιατί έκρυψε την περιουσία του για να μην πληρώσει τα χρέη του.

Τον ακούσαμε επίσης να λέει ότι θα συζητήσει με τους Ιταλούς επένδυση στα τρένα, όταν ο ίδιος του ο υπουργός, τους χάρισε επενδύσεις 600 εκατομμυρίων για τις οποίες είχαν συμφωνήσει.

Όσο για τα περί fake news για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ο πρωθυπουργός ας ακούσει τον εαυτό του το 2018 σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Δεν πείθει πια. Η Ελλάδα θα αλλάξει. Αλλά με το σχέδιο της προοδευτικής μας κυβέρνησης», καταλήγει η κα Τσαπανίδου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v