Γιατί η κυβέρνηση σκληραίνει την κριτική στο ΠΑΣΟΚ

Οι όροι Ανδρουλάκη και η ερμηνεία του Μεγάρου Μαξίμου για τη στάση του. Ο κεντρώος χώρος και η προσπάθεια επαναπατρισμού των αναποφάσιστων. Επανήλθε το σενάριο περί τρίτων εκλογών, «κανένα θέμα» το κυβερνητικό μήνυμα.

Γιατί η κυβέρνηση σκληραίνει την κριτική στο ΠΑΣΟΚ

Η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη (στην ΕΡΤ), μέσω της οποίας επαναπροσδιόρισε τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές, συζητήθηκε έντονα και ερμηνεύτηκε ποικιλότροπα εντός της κυβέρνησης.

Κάποια από τα στελέχη της δυσφόρησαν με τα «τερτίπια» -όπως τα χαρακτηρίζουν- του κ. Ανδρουλάκη, στον οποίο αποδίδουν αλαζονική συμπεριφορά. «Δεν είναι λογικό ο αρχηγός του τρίτου κόμματος να θέλει να επιβάλει την άποψή του στο πρώτο κόμμα, ορίζοντας τον πρωθυπουργό της προτίμησής του», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι «σε καμία χώρα του πλανήτη δεν υπάρχει μετεκλογική συνεργασία, στην οποία πρωθυπουργός να μην είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος».

Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πως η συγκεκριμένη εξέλιξη ευνοεί τη ΝΔ, καθώς ενδυναμώνεται στα μάτια των πολιτών το αφήγημά της περί της ανάγκης σταθερότητας του τόπου -κατ’ επέκταση μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης-, ενώ στην απέναντι πλευρά, υποστηρίζουν πως κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει να παρουσιάσει μια σαφή, δίχως κενά και ερωτήματα, πρόταση εξουσίας για την επόμενη μέρα.

Και μπορεί, όπως έχει δείξει η ιστορία, τα προεκλογικά λόγια με τις μετεκλογικές πράξεις συχνά να διαφέρουν κατά πολύ, ωστόσο έχει καταστεί πλέον σαφές πως η ενδεχόμενη συμπόρευση -εφόσον χρειαστεί- της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

«Δεν υπάρχει η αναγκαία πολιτική πρώτη ύλη για κυβερνήσεις συνεργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, που παρατήρησε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «λέει "ψηφίστε με και πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος x"».

«Θεσμική ασέβεια»

Το ερώτημα που θέτουν στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι, «πώς είναι δυνατόν οι πολίτες να μην ξέρουν σε μια ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία ποιος θα κρατά το τιμόνι της χώρας;» και καλούν τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ να «ανοίξουν τα χαρτιά τους» και να ενημερώσουν τους πολίτες για τις προθέσεις τους.

Το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί τον κ. Ανδρουλάκη για «θεσμική ασέβεια» και «πολιτικά εξωφρενική» στάση, την οποία αποδίδουν στη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Χαριλάου Τρικούπη, εξαιτίας της δημοσκοπικής της εικόνας. Μάλιστα, δεδομένης της ίδιας δεξαμενής από την οποία θα επιχειρήσουν τα δύο κόμματα να αλιεύσουν, αυτή του χώρου του κέντρου, η κυβέρνηση θα επιμείνει στη σφοδρή πίεση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, αναζητώντας τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων που μετά το δυστύχημα των Τεμπών… μετακινήθηκαν στους αναποφάσιστους.   

Ορισμένοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να θέλει να θολώσει τα νερά για να κτίσει το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης και να πορευτεί μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεταξύ, η ένταση που προκλήθηκε μετά την τοποθέτηση Ανδρουλάκη επανέφερε στον δημόσιο διάλογο την περίπτωση και τρίτων εκλογών, εάν δεν προκύψει κυβέρνηση από τις δύο πρώτες. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν το συζητούν καν και ξεκαθαρίζουν πως μοναδικό μέλημά τους είναι οι εκλογές του Μαΐου και τίποτε άλλο. «Είτε με τον ένα τρόπο, την αυτοδυναμία, είτε με τον άλλο, τη συνεργασία κομμάτων, τον Ιούλιο θα προκύψει κυβέρνηση», εκτιμά έμπειρος βουλευτής της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v