«Η θέση του κ. Ανδρουλάκη για τον πρωθυπουργό της χώρας την επόμενη περίοδο, εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια, είναι και πολιτικά εξωφρενική», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «λέει "ψηφίστε με και πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος x". Δεν συνιστά μόνο πρόκληση στην κοινή λογική, αλλά και στη δημοκρατική τάξη. Οι πολίτες θα επιλέξουν οι ίδιοι ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας». Σχολίασε ότι αυτός χαρακτηρίζεται από τη «νοσταλγία και τη ρητορική δεκαετίας του '80» και εκτίμησε πως ίσως «θέλει να θολώνει τα νερά και να μη θέλει να πει αυτό που έχει στο μυαλό του, τη συμπόρευση με τον κ. Τσίπρα».
Αναφορικά με τα πολυσυζητημένα ραντεβού που φέρεται να ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον κ. Ανδρουλάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Ο πρωθυπουργός, όπως ήταν θεσμικά σωστό, αμέσως μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη, ζήτησε να συναντηθούν, όμως υπήρξε περιφρόνηση από την άλλη πλευρά».
Ερωτηθείς αν ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Ανδρουλάκη να συμφωνήσει στην αλλαγή του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σημείωσε: «Η κυβέρνηση ό,τι προτάσεις είχε να κάνει, τις έκανε μέσα στο κοινοβούλιο, το ζήτημα έχει να κάνει με την περιφρόνηση που έδειξε από την πρώτη στιγμή ο κ. Ανδρουλάκης, έστω για μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρωθυπουργό».
Για το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Η θέση μας είναι σταθερή, πιστεύουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι αυτές που ορίζουν την ανάγκη για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Υπάρχει αναγκαία πολιτική πρώτη ύλη για κυβερνήσεις συνεργασίας; Η ιστορική εμπειρία και πραγματικότητα δείχνουν ότι δεν υπάρχει. Δεν έχω ακούσει τον κ. Τσίπρα, που τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, να λέει ότι θα κυβερνήσω, π.χ., με τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Βαρουφάκη. Η πρώτη κάλπη θα είναι που θα πει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει».
Η κυβέρνηση, ανέφερε ο εκπρόσωπός της, «έχει καταφέρει δύο πράγματα, έφερε στην πολιτική ανθρώπους με επιτυχημένη διαδρομή εκτός πολιτικής και αξιοποίησε ανθρώπους που δεν ήταν διαχρονικά μέλη της οικογένειας της ΝΔ. Εφόσον ο λαός μάς εμπιστευτεί ξανά, θα το συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία, θα αξιοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές φωνές για το σχέδιό μας να αλλάξει η Ελλάδα και να πάει μπροστά… Πρόθεσή μας είναι να μην εγκλωβίσουμε τη χώρα σε ατέρμονη διαδικασία, είμαστε σίγουροι ότι με την κρίση τους και σωστή τους επιλογή, οι πολίτες θα διαμορφώσουν ασφαλείς συνθήκες ώστε να πορευτεί η χώρα στο μέλλον».
Με αφορμή δημοσίευμα των NYT για παρακολούθηση Ελληνοαμερικανίδας από την ΕΥΠ και το predator, ο κ. Οικονόμου δήλωσε άγνοια του γεγονότος: «Δεν εξηγώ και δεν γνωρίζω τίποτα γι’ αυτό, ότι είναι η πραγματικότητα. Υπενθυμίζω ότι κακόβουλα λογισμικά ξεκίνησαν να λειτουργούν στη χώρα μας από την περίοδο 2017-2018 και η υπόθεση είναι σε εξέλιξη στην ελληνική δικαιοσύνη… Δεν υπάρχει κανένα θέμα που να αφορά τις πλατφόρμες του εμβολίου ή του gov.gr».
Για την ελληνική οικονομία σχολίασε: «Έχουμε πετύχει 12 συνεχείς αναβαθμίσεις οικονομίας μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με μια πολιτική στήριξης της κοινωνίας. Έχουμε πετύχει πρωτόγνωρες επιδόσεις στη μείωση ανεργίας, την προσέλκυση επενδύσεων, είμαστε αισιόδοξοι πως πλησιάζουμε στην επενδυτική βαθμίδα. Η κοινωνία, υπό την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας, μπορεί να πάει ακόμα ψηλότερα».
Σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού και τη στάση των τραπεζών, ανέφερε: «Είναι αναγκαίο να κάνει ο καθένας ό,τι απαιτείται για να μη δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων, κάτι που δεν θα είναι προς όφελος ούτε της κοινωνίας ούτε των τραπεζών, ειδικά μέσα σε μια διεθνή ατμόσφαιρα που έχει και αυτή τις αναταράξεις της. Ήδη υπάρχει το πρόγραμμα για τους δανειολήπτες που "τρέχει", παρακολουθούμε τα πράγματα».
Όσον αφορά δημοσίευμα που φέρει το μέλος της επιτροπής διερεύνησης του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, τον κ. Πυργίδη, στο παρελθόν να έχει υπογράψει δύο συμβάσεις συνεργασίας με τον ΟΣΕ, ο κ. Οικονόμου είπε: «Ήταν μια σύμβαση με το Αριστοτέλειο, είχε υπογράψει ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου για μια υπόθεση καταστροφής οθονών στον σταθμό της Ειδομένης. Δεν μου μοιάζει να βάζει κάποια θέματα στον ρόλο και στην αποστολή του εγκεκριμένου επιστήμονα στην Επιτροπή».