Τα χαρτιά του αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες άνοιξε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκιαγράφησε το πρόσωπο που θα προτείνει ως Πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει μετά τις εκλογές, δηλώνοντας πως αυτός πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο, εμμένοντας στην άρνησή του να αποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα.
Ακολουθεί το απόσπασμα της συνέντευξης:
Απόστολος Μαγγηριάδης: Οι άνθρωποι που μας ακούνε σήμερα έχουν κατανοήσει ότι μετά τις εκλογές θα αναζητήσετε πεδία συνεργασίας με τα κόμματα. Το ερώτημα είναι εσείς έχετε πει όχι Πρωθυπουργός; Μητσοτάκης όχι πρωθυπουργός Τσίπρας. Θέλω να σας ρωτήσω έχετε στο μυαλό σας κάποιο πρόσωπο; Έχετε στο μυαλό σας μια λύση; Προς τα πού δηλαδή θα αναζητήσετε το πρόσωπο πρωθυπουργού για την κυβέρνηση που λέτε ότι χρειάζεται ο τόπος την επόμενη μέρα;
Νίκος Ανδρουλάκης: Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να προϋπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Ο πρώτος είναι να έχουμε ισχυρή δύναμη ώστε να μπορούμε να ανοίξουμε το ζήτημα των προγραμματικών συγκλίσεων. Δηλαδή.
Απόστολος Μαγγηριάδης: ισχυρή δύναμη σημαίνει διψήφιο ποσοστό;
Νίκος Ανδρουλάκης: Ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Το έχω πει πολλές φορές. Προσέξτε. Πάμε λοιπόν. Ανοίγει η βεντάλια.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Δηλαδή αν δεν έχετε διψήφιο ποσοστό, αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επιβάλει όρους;
Νίκος Ανδρουλάκης: Ο ελληνικός λαός, αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, δεν μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να προχωρήσουμε σε αυτό το στάδιο.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Άρα δεν θα μπείτε καν στη συζήτηση για δημιουργία κυβέρνησης με ένα μονοψήφιο ποσοστό;
Νίκος Ανδρουλάκης: Εδώ πέρα ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί ένα κόμμα ο λαός να λέει ότι δεν σε θέλω στην κυβέρνηση και συ να θες να μπεις στη κυβέρνηση με το στανιό. Όπως επίσης όταν ένας λαός ρίχνει σε ποσοστά πολύ το σημερινό κόμμα εξουσίας ή το προηγούμενο, δεν μπορεί να μην παίρνουν το μήνυμα τα πρόσωπα αυτά που οδήγησαν την Ελλάδα.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Για να καταλάβω στην περίπτωση που φτάσετε, σας δώσει ισχυρό ποσοστό ο λαός και έχετε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Θα πάτε και θα προτείνετε κάποιον πρωθυπουργό, για παράδειγμα κάποιον πρώην τραπεζίτη, κάποιον άνθρωπο ο οποίος έχει εμπειρία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς; Ποιον ακριβώς έχετε εσείς στο μυαλό σας;
Νίκος Ανδρουλάκης: Όμως τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει περισσότερο η ζωή του, το παιδί του, η οικογένειά του, δεν τον ενδιαφέρει αν ο Δημητριάδης ή ο κος Μητσοτάκης ή η παρέα του Μαξίμου παραμείνουν στη θέση τους.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Το καταλαβαίνω αυτό. Επιτρέψτε μου, ότι ένας πρωθυπουργός πρέπει να έχει και μια πολιτική νομιμοποίηση, κύριε Ανδρουλάκη. Δεν μπορεί να μπει ο Μαγγηριάδης πρωθυπουργός αύριο, πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο έχει πολιτική νομιμοποίηση.
Νίκος Ανδρουλάκης Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο. Αυτά που διαβάζω και που διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας του τύπου όπως αυτό του καλοκαιριού, ότι δεν με παρακολουθούσαν και θέλανε να με ελέγχουν για τις εσωκομματικές εκλογές από την αρχή που έβαλα υποψηφιότητα μέχρι όταν εκλέχτηκα πρόεδρος, αλλά γιατί είμαι λέει πράκτορας της Κίνας, της Τουρκίας, της Ρωσίας, όλες αυτές οι ανοησίες που τις είδα να αναπαράγονται και στο θέμα της ασυλίας, της αίτησης που έκανα για ασυλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να καταδικαστεί επιτέλους αυτή η παρακρατική λειτουργία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εγώ λοιπόν απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Πολιτικά πρόσωπα από ποιους χώρους;
Νίκος Ανδρουλάκης: Εξαρτάται από τη δύναμη των κομμάτων. Εδώ λοιπόν μπαίνει η λαϊκή ετυμηγορία. Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων γιατί δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία, τα πρόσωπα αυτά να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας.
Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στο ότι ο σχηματισμός κυβέρνηση πρέπει να γίνει από την πρώτη Κυριακή και απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του Γιάνη Βαρουφάκη σε ένα σχήμα συνεργασίας, ενώ δεν απέκλεισε πρόταση συνεργασίας και στα δυο κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.
Απόστολος Μαγγηριάδης Επειδή ο πρωθυπουργός είπε κάτι πολύ συγκεκριμένο και αν κανείς κοιτάξει τα αποτελέσματα των μετρήσεων, θα δει ότι με βάση τα ποσοστά των κομμάτων αυτή τη στιγμή ο σχηματισμός κυβέρνησης, εκτός αν μιλήσουμε για τον μεγάλο συνασπισμό, φαίνεται πολύ δύσκολος την πρώτη Κυριακή. Μπορεί να μην αθροίζουν καν 151 έδρες δύο κόμματα, το πρώτο και το τρίτο για παράδειγμα.
Νίκος Ανδρουλάκης: Κύριε Μαγγηριάδη, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Αλλά σήμερα εμείς τι πρέπει να του πούμε; τι θέλουμε να κάνουμε; Ο λαός θα αποφασίσει. Δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο. Ούτε πολιτικοί, ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και εγώ προσωπικά με αίσθημα ευθύνης θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και πρόοδο
Απόστολος Μαγγηριάδης: Από την πρώτη Κυριακή;
Νίκος Ανδρουλάκης: Μόνο από την πρώτη Κυριακή.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Τι σημαίνει αυτό;
Νίκος Ανδρουλάκης: Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Δηλαδή; Μα όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, υπονομεύοντας τη σταθερότητα για να εκβιάσεις ή εγώ ή ο Τσίπρας, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Δηλαδή λέει Τσίπρας, Μητσοτάκης. Εγωιστής είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος. Και δεν είναι εγωιστές αυτοί οι δύο που λένε ή εγώ ή αυτός.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Πάντως από αυτά που μου λέτε καταλαβαίνω το εξής ότι αν έρθει η τρίτη ή η δεύτερη οποιαδήποτε διερευνητική εντολή στα χέρια σας, αν δεν αθροίζετε 151 έδρες μαζί με το πρώτο κόμμα, μπορεί να ζητήσετε και από το δεύτερο κόμμα να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Νίκος Ανδρουλάκης: Κύριε Μαγγηριάδη, θα καλέσω όσους θεωρούν ότι αυτά που λέμε στο πρόγραμμά μας είναι θετικά για την πατρίδα.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Ο κύριος Βαρουφάκης θα μπορούσε να είναι κομμάτι αυτής της συνεργασίας;
Νίκος Ανδρουλάκης: Το πρόγραμμά μας έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά επειδή την έχω ξανακούσει αυτή την ερώτηση. Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα του προοδευτικού ρεαλισμού, μιλά συγκεκριμένα. Πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός σχεδίου μακροπρόθεσμα για τη χώρα.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Πάντως, δυνητικά η μόνη σας κυβερνητική συμμαχία είναι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Νίκος Ανδρουλάκης: Αυτό θα το επιλέξει ο ελληνικός λαός. Αφήστε να ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Εγώ λέω τι θέλω να κάνω. Το ξέρουμε ποιο είναι το πολιτικό σύστημα. Ζητώ ισχυρή στήριξη του ελληνικού λαού για να πετύχω αυτά που λέω.
Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε και σε ό,τι αφορά τις επιλογές που θα κάνει αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, λέγοντας πως όποιος διαφωνεί θα έπρεπε να έχει εκφράσει τη διαφωνία του εδώ και πολύ καιρό.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Την επομένη των εκλογών θα μπείτε σε μια λογική συζητήσεων. Όταν θα πρέπει να επικυρωθεί η απόφαση αυτή από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ποιο κομματικό όργανο ή ποιο θα είναι η Κοινοβουλευτική ομάδα, θα είναι το Πολιτικό Συμβούλιο, θα είναι η Κεντρική Επιτροπή; Ποιος θα συναποφασίσει για το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές;
Νίκος Ανδρουλάκης: Κύριε Μαγγηριάδη το ΠΑΣΟΚ
Απόστολος Μαγγηριάδης: Γιατί είναι αυστηρά τα συνταγματικά πλαίσια όπως ξέρετε.
Νίκος Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει πολιτικά. με ήθος και συνέπεια μεταξύ λόγου και πράξεων. Εγώ σε αυτό το χρόνο απέδειξα νομίζω και μπορείτε να το αξιολογήσετε δύο πράγματα. Ό, τι κινούμαι με αρχές και αξιακά, δεν κινούμαι βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων. Και δεύτερον, εκφράζω ένα νέο πολιτικό ήθος. Όταν προέκυψε οτιδήποτε προσέβαλε τον ελληνικό λαό, υπήρξε άμεση διαγραφή. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα φορτώσει στον ελληνικό λαό ξανά την περίοδο της μαρμότας, των τρωκτικών, των κομματικών φιδιών. Μιλώ για ένα άλλο κράτος και λέω ότι αυτή η απόφαση θα παρθεί με γνώμονα τη λαϊκή ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Έχω ήδη ενημερώσει τα όργανά μας γι αυτά που λέω δημοσίως. Δηλαδή πρώτον, η εντολή. Βλέπουμε πως ψηφίζει ο ελληνικός λαός.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Άρα αυτό σημαίνει αν κάποιος διαφωνεί, ας διαφωνήσει τώρα, αυτό καταλαβαίνω τι λέτε. Αυτό είναι το μήνυμα προς τους βουλευτές σας.
Νίκος Ανδρουλάκης: Όχι, έπρεπε να έχει διαφωνήσει ήδη πολύ καιρό. Και θέλω να σας πω ότι είναι νωπές οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ όπου όλα αυτά τα είπα και η πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία, δεν γνωρίζω άλλο πολιτικό αρχηγό να έχει εκλεγεί με τόσο μεγάλη πλειοψηφία, υποστήριξε αυτό, το οποίο το θεωρώ λογικό.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Άρα θεωρείτε πως ότι αποφασίσετε, θα πρέπει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός σας να σας ακολουθήσει.
Νίκος Ανδρουλάκης: Έχουμε όργανα, δεν έχουμε μόνο κοινοβουλευτική ομάδα.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Ισχύει αυτό, αλλά η Κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα στηρίξει αύριο μια κυβέρνηση ή όχι στη Βουλή.
Νίκος Ανδρουλάκης: Βλέπω ότι επιμένετε και μάλλον επιμένετε διότι υπονοείτε κάτι, να το πείτε ευθέως. Γιατί λέτε συχνά για την κοινοβουλευτική ομάδα.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Εγώ αυτό το οποίο ρωτάω αφορά το εάν όλοι οι βουλευτές, δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι βουλευτές που θα εκλέξει το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές.
Νίκος Ανδρουλάκης; Έχετε κάνει αυτή την ερώτηση σε άλλο κόμμα;
Απόστολος Μαγγηριάδης: Τι εννοείτε; Είναι σαφές ότι πρέπει και τα υπόλοιπα κόμματα να ερωτηθούν για το τι ακριβώς θα κάνουν την επόμενη μέρα.
Νίκος Ανδρουλάκης: Αυτή τη στιγμή κάνετε ένα ερώτημα το οποίο το συνδέετε με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ μιλώ για το κόμμα. Αφού λοιπόν επιμένετε απαντάω.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Γιατί θα είναι οι βουλευτές αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν την ψήφο τους υπέρ μιας κυβέρνησης ή όχι.
Νίκος Ανδρουλάκης: Αν ο κ. Μητσοτάκης πέρα από τη μίμηση στις πρακτικές του πατέρα του με τις γνωστές υποκλοπές εκείνης της εποχής, τον μιμηθεί και σε άλλα πράγματα που η μεταπολίτευση οδήγησε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, να είναι σίγουρος ότι θα αποτύχει παταγωδώς, παταγωδώς. Διότι η Ελλάδα είναι στο 2023 και όχι στο 1967.
Ο κ. Ανδρουλάκης απαντά και στο γιατί ο ίδιος δεν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό αφότου εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας πως δεν έλαβε ποτέ κάποια θεσμική πρόσκληση.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Χθες ο Μητσοτάκης είπε ότι ζήτησε δύο φορές να σας συναντήσει για να γνωριστείτε όταν εκλεγήκατε πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ και δύο φορές το αρνηθήκατε, υπονοώντας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι υπό αυτούς τους όρους είναι δύσκολη μια κυβερνητική συνεργασία.
Νίκος Ανδρουλάκης: Αυτά δυστυχώς δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός είναι σε μεγάλο αδιέξοδο. Και όταν σε αυτό το επίπεδο μιλάς με αυτά τα ανώριμα επιχειρήματα, δείχνεις την προσωπική σου αγωνία. Το καταλαβαίνω τον κύριο Μητσοτάκη, αγωνιά, αγωνιά γιατί γνωρίζει ότι πια οι πιθανότητες είναι πολλές να μην είναι πρωθυπουργός. Ξέρετε, θεωρώ ότι θα είναι πολύ θετικό αυτό για τη χώρα, βλέποντας τα πεπραγμένα του κυρίου Μητσοτάκη, όπως πιστεύω ότι θα είναι πολύ θετικό για τη χώρα να μην επιστρέψει ο Τσίπρας. Και να υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία θα δίνει πραγματική προοπτική στον ελληνικό λαό.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Αυτό το είπατε, κύριε Ανδρουλάκη πάντως για να καταλάβω κάτι γιατί δεν συναντηθήκατε εσείς με τον πρωθυπουργό. Όταν εσείς, όταν εσείς εκλεγήκατε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν θεωρήσατε ότι είναι φυσιολογικό να τον συναντήσετε και να μιλήσετε για τα μεγάλα και τα βασικά ζητήματα τα οποία αφορούν τον τόπο;
Νίκος Ανδρουλάκης: Θα σας απαντήσω και την απάντησή μου θα την αξιολογήσει ο ελληνικός λαός. Ξέρετε, στην πολιτική χρειάζεται γενναιότητα, σεβασμός στους θεσμούς, στη δικαιοσύνη. Στον ελληνικό λαό πάνω απ όλα. Ξέρετε τι είναι να πιάνανε το στενότερο μου συνεργάτη ότι παίζει ένα παιχνίδι με τις τηλεοπτικές άδειες θέλοντας να μοιράσει κανάλια σε ισχυρούς επιχειρηματίες φιλικούς προς το κόμμα μου; Να τον καταδικάζει 13-0 το ειδικό δικαστήριο κι εγώ αντί να τον βγάζω από το περιβάλλον μου, μακριά, να τον ηρωποιώ και να τον βάζω υποψήφιο στο κόμμα μου;
Απόστολος Μαγγηριάδης: Αυτό αφορά τον κ. Τσίπρα.
Νίκος Ανδρουλάκης: Ξέρετε τι είναι για την διάκριση εξουσιών να γνωρίζει η παγκόσμια κοινότητα, δημοσιογράφοι, είδαμε πρόσφατα στους Νιου Γιορκ Τάιμς, όλα τα διεθνή μέσα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τι έχει γίνει στην Ελλάδα με τις υποκλοπές, με το παρακράτος της ΕΥΠ και ο πρωθυπουργός να έχει μόνο μια πρόνοια να συγκαλύψει τον ανιψιό του, τον διοικητή που επέλεξε αλλάζοντας το νόμο, τους επιχειρηματίες που έχουν εμπλακεί σε αυτό το πράγμα, να αγωνίζονται οι αρχές να στέλνουν στοιχεία στη δικαιοσύνη και να γνωρίζω πολύ καλά, και το λέω μετά λόγου ευθύνης, ότι η δικαιοσύνη δεν προχωράει με τους ρυθμούς που πρέπει για να περάσουν οι εθνικές εκλογές και σε αυτό έχει ευθύνη και η αστυνομία. Ξέρετε, ο κος Μητσοτάκης σε αυτά πρέπει να απαντήσει, όπως ο κος Τσίπρας και αν η απάντησή του είναι στην κουλτούρα συνεργασιών, ότι μία εβδομάδα μετά που είχα εκλεγεί πρόεδρος με συναντά ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων και μου λέει να τα πούμε οι δυο μας κάποια στιγμή και του απαντώ μπορεί να ήσασταν και εσείς μπροστά, δεν ξέρω, ήταν πολλοί συνάδελφοί σας και του απαντώ ότι θα οργανώσουμε μία συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να υπάρχει μια συνάντηση γνωριμίας. Επειδή υπήρχε μια κλιμάκωση της πανδημίας το επόμενο διάστημα αυτές οι συναντήσεις με όλους, όχι μόνο με αυτόν, δεν έγιναν. Εγώ δεν είχα καμία θεσμική πρόσκληση. Αν ο κύριος Μητσοτάκης θεωρεί θεσμική πρόσκληση ότι ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων μου λέει να τα πούμε κάποια στιγμή, εγώ αυτό το θεωρώ ότι δεν είναι θεσμικά σοβαρό και να το επικαλείται και να το επικαλείται, να το επικαλείται δημόσια. Δεύτερον, εγώ δεν έχω ξανά κάποια όχληση μετά από αυτό, αλλά θέλω να πω κάτι για να το αξιολογήσουν μετά οι πολίτες. Η δεύτερη φορά που έχω μιλήσει με τον κύριο Μητσοτάκη είναι στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν έχω καμία άλλη συνάντηση. Όπου εγώ γνωρίζω εκ των προτέρων τι έχει συμβεί με το Predator, δεν το έχω δημοσιοποιήσει διότι σέβομαι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.