Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αψιμαχίες υπουργών στη Βουλή για τα Τέμπη, δείτε live

Η πρώτη αντιπαράθεση στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών. Μ. Χρυσοχοΐδης, Χ. Σπίρτζης, Κ. Καραμανλής και ο «εκτελών χρέη υπ. Μεταφορών» Γ. Γεραπετρίτης θα δώσουν απαντήσεις, στοιχεία και έγγραφα.

Αψιμαχίες υπουργών στη Βουλή για τα Τέμπη, δείτε live

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μεταφέρεται σήμερα η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση για την τραγωδία των Τεμπών, με την παρουσία τεσσάρων πρώην και νυν υπουργών.

Συγκεκριμένα, ενώπιον των μελών της Επιτροπής θα παρουσιαστούν ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο, ο υπουργός Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (υπουργός με το ίδιο χαρτοφυλάκιο την περίοδο 2013-2015) και ο υπουργός Επικρατείας, με αρμοδιότητες τις μεταφορές Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να προσέλθει στη συνεδρίαση με συγκεκριμένα έγγραφα και στοιχεία, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τι παρέλαβε, τι έπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας του και τι παρέδωσε μία μέρα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Κατά τις πληροφορίες, δεν προτίθεται να ανεβάσει τους τόνους, αλλά να απαντήσει σε όλα όσα τον κατηγορεί η αντιπολίτευση, δίνοντας έμφαση στην επίμαχη «σύμβαση 717» για την τηλεδιοίκηση.

Η κυβέρνηση διαμηνύει τη βούλησή της να διερευνηθούν με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς καμία συγκάλυψη τα αίτια του συμβάντος, να αποδοθούν ευθύνες στους ενόχους, αλλά να προχωρήσει στη δέσμευσή της για ασφαλή επανεκκίνηση και ανάταξη των σιδηροδρόμων.

«Η αλήθεια θα απαντήσει και στα ψέματα, στις συκοφαντίες και στις υπερβολές. Είναι αυτό που απαιτεί η κοινωνία. Το ελάχιστο που οφείλουμε στους ανθρώπους που έφυγαν και το καθήκον μας είναι να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτού που είπε ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή: Ποτέ ξανά. Να μην ξανασυμβεί τέτοιου είδους τραγικό περιστατικό», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (στον ΣΚΑΪ).

Ταυτόχρονα, Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να εκμεταλλευτεί για πολιτικά οφέλη και με έντονο το ύφος του λαϊκισμού, το πολύνεκρο δυστύχημα.

Σημειώνεται ότι το μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ) θα αντικατασταθεί στη σημερινή συνεδρίαση από τον Δημήτρη Καιρίδη (ΝΔ). Το αίτημα αντικατάστασης έγινε από τον κ. Τζαβάρα, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι «εξαναγκάστηκε να το κάνει».

Aντικατάσταση θα γίνει και από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μετέχει ο Νίκος Παππάς λόγω ρόλου, αφού είναι τομεάρχης Μεταφορών-Υποδομών του κόμματος.

Ψέματα και έγγραφα για το κέντρο τηλεδιοίκησης

Τους λόγους που δεν προχώρησε η ολοκληρωμένη τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο θα αναζητήσουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών, δε, οι βουλευτές θα αναδείξουν «τα ψέματα» που είπε ο εκτελών χρέη υπουργού Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βουλή, την προηγούμενη Τετάρτη. Όπως ο ισχυρισμός του ότι η πυρκαγιά που κατέστρεψε το κέντρο στη Λάρισα έγινε «στις αρχές του 2019» (δηλαδή πριν από τις εκλογές), ενώ από τα έγγραφα του ΟΣΕ και τα δημοσιεύματα της εποχής προκύπτει ότι έγινε στα τέλη Ιουλίου του 2019 (μετά τις εκλογές).

Το βασικότερο «ψέμα», λένε, είναι ο επίμονος ισχυρισμός του κ. Γεραπετρίτη ότι τη νύχτα της τραγωδίας, «το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα λειτουργούσε πλήρως». Πέραν των εγγράφων και των αναφορών των εργαζομένων, «το εν λόγω ψέμα ανέδειξε η κάμερα του Mega που κατέγραψε, την Παρασκευή, το κτίριο της δήθεν τηλεδιοίκησης, δηλαδή άδειοι χώροι με σκόρπια καλώδια και φθορές που δείχνουν ότι ο χώρος ήταν εγκαταλελειμμένος για χρόνια», σημειώνουν.

Οι ερωτήσεις θα επιχειρήσουν να ρίξουν φως στην τύχη της επίμαχης «σύμβασης 717», η οποία συντάχθηκε το 2014, παραδόθηκε κατά 68% (όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ) στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά στα 3,5 χρόνια που ακολούθησαν, το έργο έφτασε μόλις στο 77%.

Στοιχεία για την εν λόγω σύμβαση αναμένεται να παρουσιάσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ως υπουργός Μεταφορών το 2014), ο διάδοχός του Χρήστος Σπίρτζης και ο παραιτηθείς υπουργός, μετά την τραγωδία, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Οι απαντήσεις θα αφορούν (και) στο ερώτημα εάν η σύμβαση, όπως ετοιμάστηκε το 2014, ήταν λειτουργική ή ημιτελής και σε ποια καίρια σημεία. Επ' αυτού θεωρείται βέβαιο ότι θα παρουσιάσουν στοιχεία ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Καραμανλής (για ό,τι παρέλαβαν), με τον πρώτο να τεκμηριώνει τη θέση ότι «παραδόθηκε ολοκληρωμένη και νομικά ελεγμένη στην κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούλιο του 2019».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v