Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τον έξτρα προεκλογικό χρόνο

Οι στόχοι και οι προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος. Η τήρηση της πρωθυπουργικής δέσμευσης για το δυστύχημα στα Τέμπη και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Το νομοθετικό έργο και ο κατώτατος μισθός.

Πώς η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τον έξτρα προεκλογικό χρόνο

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αναβολής, αυτής των επικείμενων εκλογών, επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Η προγραμματισμένη -μέχρι το δυστύχημα των Τεμπών- 9η Απριλίου ήταν πασιφανές ότι δεν μπορούσε να ισχύσει πλέον, με το βαρύ κλίμα να έχει επισκιάσει τα πάντα, την κυβέρνηση να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση και το πολιτικό σκηνικό να έχει ανατραπεί ριζικά. Ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες μετατίθεται για μετά το Πάσχα και η 21η Μαΐου θεωρείται ως η επικρατέστερη ημερομηνία. Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος -ενώπιον των υπουργών του- προσδιόρισε τις προτεραιότητες και τον τρόπο «αξιοποίησης» του έξτρα προεκλογικού χρόνου, με βάση τα νέα δεδομένα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι μετά το αρχικό σοκ, ο χρόνος θα λειτουργήσει κατευναστικά, η κανονικότητα -έστω σε κάποια μορφή της- θα αρχίσει σταδιακά  να επανέρχεται στον τόπο και η ατζέντα του δημόσιου διαλόγου θα επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα.

Μέχρι τότε και όσον αφορά το τραγικό συμβάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κινηθεί σε δύο μέτωπα: αφενός, να προχωρήσει η έρευνα για την αναζήτηση των υπεύθυνων του κακού, «όποιοι και αν είναι και όσο ψηλά και αν βρίσκονται». Βούλησή του, να αποδοθούν προσωποποιημένα τα λάθη και οι παραλείψεις, ώστε οι ένοχοι να τιμωρηθούν, όπως ορίζεται από το νόμο.  

Αφετέρου, να ξεδιπλώσει μια σειρά πρωτοβουλιών προς υλοποίηση των δεσμεύσεων που έκανε μετά το δυστύχημα και αφορούν την ανασυγκρότηση των ελληνικών σιδηροδρόμων, σε επίπεδο και μέσων τεχνολογίας αλλά και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Τιμή στα θύματα

Πέρα από τη δημόσια «συγγνώμη» που ζήτησε από τους πολίτες, όπως σημειώνει συνεργάτης του πρωθυπουργού, «κομβικό σημείο είναι οι δεσμεύσεις του να υλοποιηθούν άμεσα. Θα είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στα θύματα, αλλά και το ελάχιστο που ζητά η κοινωνία από τον πρωθυπουργό της χώρας».

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και η στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ ήδη δρομολογείται πρόσθετη χρηματοδότηση, περίπου 270 εκατομμυρίων, των μέσων σταθερής τροχιάς από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πυκνό, εξάλλου, αναμένεται να είναι τις επόμενες εβδομάδες το νομοθετικό έργο, με περίπου δέκα νομοσχέδια να έρχονται προς ψήφιση. Ανάμεσά τους, αυτά του υπουργείου Υγείας για τις μεταμοσχεύσεις και του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, τα οποία ήδη έχουν πάρει το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Σε αυτήν αναμένεται να κατατεθούν επίσης τις επόμενες μέρες ο «Κώδικας Μετανάστευσης» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη, τις υποδομές και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού.

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα εξαφάνισε και την όποια προσπάθεια επικοινωνιακής αξιοποίησης του market pass. το οποίο ήδη άρχισε να κατατίθεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων, ενώ μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν εξελίξεις στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, αυτό θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα (ήταν προγραμματισμένο για την προηγούμενη εβδομάδα), «αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει σε καμία περίπτωση την αίσθηση ότι το κάνει για να αλλάξει την ατζέντα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών τους συναντήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v