Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι «αντάρτικα» στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα

Διαφοροποιήσεις Ρουσόπουλου - Τζαβάρα από την επίσημη γραμμή. Παρενέργειες από την υποψηφιότητα Καραμανλή. Αντιδράσεις για την τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη. Μέτρα για τις οικογένειες των θυμάτων στο υπουργικό συμβούλιο.

Μίνι «αντάρτικα» στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα

Νέα πολιτικά δεδομένα επιφέρει το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με την κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ να βιώνουν τη δυσκολότερη ίσως στιγμή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Η πίεση είναι έντονη, τα ερωτήματα πολλά και οι ευθύνες μεγάλες, με τους γαλάζιους βουλευτές να εξακολουθούν «μουδιασμένοι» από το συμβάν και προβληματισμένοι για τον τρόπο διαχείρισης της παρούσας κρίσης. Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις μάλιστα κατά το τελευταίο 48ωρο παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή, προκαλώντας συζητήσεις.

Αυτό αφορά κυρίως την τοποθέτηση του Θόδωρου Ρουσόπουλου σε σχέση με την εκ νέου υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή. «Δεν θα σας πω τι πρέπει να κάνει. Θα σας πω ότι ο 2009, όταν εγώ κατηγορήθηκα αδίκως για μια αθλιότητα, για την οποία με αθώωσε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή το 2010, αλλά και η Δικαιοσύνη. Εγώ είπα στον Καραμανλή ότι δεν θα κατέβω υποψήφιος», σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος, εκφράζοντας εμμέσως τη διαφωνία του με την πρόθεση του βουλευτή Σερρών να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως την εν λόγω τοποθέτηση ακολούθησε διαρροή από συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν ήταν σε γνώση του και εκφράζουν τον κ. Ρουσσόπουλο προσωπικώς». Μάλιστα, ο τελευταίος (που ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Καραμανλή) επανήλθε αργά το βράδυ, αναφέροντας «το αυτονόητο. Ότι οι απόψεις μου δεν τελούν υπό την έγκριση τρίτων. Ούτε θα μπορούσε να γίνει ποτέ αυτό».

Αλλά και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του σημείωσε: «Ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε. Έχει το δικαίωμα να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών. Κι αυτό δεν είναι αρνητικό. Εάν με ρωτάτε, τι θα έκανα εγώ, σας λέω ότι εφόσον ήμουν συντετριμμένος από την τραγικότητα του γεγονότος δεν θα είχα τη διάθεση να συμμετέχω και να συνεισφέρω στην εκλογική προσπάθεια της παράταξης».

Την ίδια ώρα, ένας ακόμα γαλάζιος βουλευτής, ο Γιάννης Λοβέρδος χαρακτήριζε «ατυχή την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου που έσπευσε να μιλήσει για υποψηφιότητα Καραμανλή. Έπρεπε να πει ότι δεν είναι ώρα να μιλάμε για εκλογές». 

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε πως «από την πλευρά της ΝΔ και του κύριου Καραμανλή δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές».

«Ξένο σώμα»

Η δεύτερη περίπτωση διαφοροποίησης γαλάζιου βουλευτή αφορά τον Κώστα Τζαβάρα. Ο βουλευτής Ηλείας, ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί «ξένο σώμα» και συχνά ασκεί έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος και επανήλθε με αφορμή τη μετάταξη του σταθμάρχη Λάρισας. «Η μετάταξη του 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας είναι παράνομη, καθώς δεν πληρούσε τις ηλικιακές προϋποθέσεις», δήλωσε ο κ. Τζαβάρας, σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει την προηγούμενη μέρα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Τη ίδια ώρα, απορίες προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο το επιχείρημα του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, με το οποίο θέλησε να υπερασπιστεί τον κ. Καραμανλή και με αφορμή πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή, όταν εγγυόταν την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. «Αν έλεγε ότι είναι ανασφαλή τα τρένα, δεν θα έμπαινε άνθρωπος μέσα», είπε στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο κ. Γεωργιάδης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, σε ιδιωτικές τους συνομιλίες.  

Στο μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, με μοναδικό θέμα του την ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για το δυστύχημα στα Τέμπη και τα μέτρα αποκατάστασης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών, σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεών του, μέσω της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του ομιλία, αναμένεται να επαναλάβει τα περί κυβερνητικών ευθυνών, θα περιγράψει τη στρατηγική ανάταξης του ελληνικού σιδηροδρόμου και θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων για τη στήριξη των συγγενών των θυμάτων. Ανάμεσά τους, η επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημιώσεων και οι εκπαιδευτικές και εργασιακές διευκολύνσεις.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v