Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο του Συμβουλίου της Ευρώπης το… ελληνικό Watergate

Σε έκθεση που έχει στόχο την προστασία των δημοσιογράφων γίνεται εκτενής αναφορά στα περιστατικά παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ μέσω παράνομου λογισμικού.

Στο στόχαστρο του Συμβουλίου της Ευρώπης το… ελληνικό Watergate

Εκτενή αναφορά στο θέμα των υποκλοπών και την παρακολούθηση δημοσιογράφων μέσω παράνομου λογισμικού αλλά και της ΕΥΠ περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση εταίρων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας των δημοσιογράφων.

Αναφέρεται στην περίπτωση της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη καθώς και κορυφαίων πολιτικών στη χώρα. Ενώ καταγράφει τη δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν έχει αγοράσει ή χρησιμοποιήσει το Predator σημειώνει ότι η ερευνητική δημοσιογραφία ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ του πρώην γ.γ. του πρωθυπουργού (σ.σ. Γρ. Δημητριάδη), της ΕΥΠ, η οποία βρισκόταν υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού και της Intellexa, η οποία προωθούσε το παράνομο λογισμικό. Θυμίζει δε ότι τον Απρίλιο του 2022 αποκαλύφθηκε ότι πριν μολυνθεί το κινητό του δημοσιογράφου με το Predator ήταν ήδη υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, καθώς και το ότι όταν ο Θ. Κουκάκης το ανακάλυψε και ζήτησε από την ΑΑΔΕ να μάθει τι συμβαίνει, υπήρξε τροπολογία που απαγόρευσε στην Αρχή να δώσει στοιχεία. Καμία δικαιολογία δεν δόθηκε αναφορικά με το γιατί παρακολουθήθηκε ένας οικονομικός συντάκτης για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η έκθεση κάνει αναφορά και στις περιπτώσεις των δημοσιογράφων Σταύρου Μιχαλούδη και Τάσου Τέλλογλου.

Σημειώνει ότι η υπόθεση αποκαλείται «Ελληνικό Watergate» και κάνει αναφορά στο δημοσίευμα του Documento για το θέμα.
Τέλος, γίνεται αναφορά στη νομοθεσία που ψηφίστηκε και απαγορεύει τη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v