Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επόμενα κυβερνητικά βήματα μετά την τραγωδία

Η ανεξάρτητη υπερκομματική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και η εξασφάλιση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού υποδομών. Το στοίχημα της αποκατάστασης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Το υπουργικό συμβούλιο, ο κατώτατος μισθός και ο χρόνος των εκλογών.

Τα επόμενα κυβερνητικά βήματα μετά την τραγωδία

Με λίγα λόγια και χαμηλούς τόνους, προσαρμοσμένους στην τραγικότητα των στιγμών, έχουν επιλέξει να κινηθούν τα κυβερνητικά στελέχη, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Αποτυπώθηκε αυτό εμφανώς τόσο κατά τις δηλώσεις των Γιώργου Γεραπετρίτη και Κώστα Καραμανλή, νέου και απερχόμενου υπουργού αντίστοιχα, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο της διαδικασίας παράδοσης - παραλαβής, όσο και στην ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Η απώλεια 57 αδικοχαμένων ανθρώπων -σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό- έχει συγκλονίσει τους πάντες, το «γιατί» συνεχίζει να πλανάται στον αέρα και στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι την ώρα του πένθους, δεν υπάρχει καμία διάθεση για πολιτική αντιπαράθεση, σύγκριση ή συμψηφισμούς με γεγονότα του παρελθόντος.

Αντιλαμβανόμενοι τον θυμό και -κάποιες φορές- την οργή του κόσμου, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον γνωρίζουν καλά ότι σε τέτοιες συνθήκες, οποιαδήποτε άλλη στάση και συμπεριφορά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση.   

Επιβεβλημένη, υπό το πρίσμα αυτό, θεωρούν τη στάση αναμονής που διατηρούν, «βάζοντας στον πάγο» οποιαδήποτε σύγκρουση επί του θέματος ή άλλη πρωτοβουλία και αναμένοντας την επιστροφή στην κανονικότητα, όταν και θα αποτυπωθούν πιο καθαρά οι συνέπειες αυτής της «βουβής» οργής της κοινωνίας.

Η άμεση παραίτηση του κ. Καραμανλή με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό ως «βαλβίδα εκτόνωσης» της κρίσης, με τον πρωθυπουργό πάντως να θέλει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες με τις οποίες θα αποσαφηνιστούν όλα γύρω από την υπόθεση.

Έτσι, παράλληλα με τη δικαστική έρευνα την οποία «τρέχει» ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, προωθείται μέσω του κ. Γεραπετρίτη η σύσταση ανεξάρτητης υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με σκοπό να εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος, τις παθολογίες και τις αδράνειες που υπήρξαν διαχρονικά.

Καμία καθυστέρηση

Ταυτόχρονα, στοχεύεται η εξασφάλιση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού υποδομών οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, προκειμένου να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στα τρέχοντα έργα, ενώ θα επιδιωχθεί να γίνουν άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων.

Ανεξάρτητα από τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με αφορμή το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, στην κυβέρνηση σκοπεύουν να συνεχίσουν κανονικά και να ολοκληρώσουν (ενόψει εκλογών), έστω με μερική καθυστέρηση, την υλοποίηση των εξαγγελιών Μητσοτάκη. Χαρακτηριστική η περίπτωση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος αναμενόταν να συζητηθεί και να πάρει το «πράσινο φως» από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, που όμως αναβλήθηκε. Για να ισχύσει από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με την πρωθυπουργική δέσμευση, θα πρέπει το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάσει οπωσδήποτε εντός της άλλης εβδομάδας, με ύστατη ημερομηνία την Παρασκευή, 10 Μαρτίου.

Όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών και πιθανή μετάθεσή τους για μετά τις 9 Απριλίου, η οποία φερόταν να είναι η «κλεισμένη» ημερομηνία, πλέον είναι όλα ανοιχτά. Επισήμως, συνεργάτες του πρωθυπουργού αρνούνται να μπουν αυτή τη στιγμή σε οποιαδήποτε τέτοια πολιτική συζήτηση, λόγω του τριήμερου πένθους, ωστόσο ο προβληματισμός φέρεται να είναι έντονος για την τελική απόφαση.

Η διάρκεια των εξελίξεων με την τραγωδία στα Τέμπη είναι άγνωστη ακόμα και αναμένεται να επηρεάσει την τελική απόφαση του πρωθυπουργού. Το σενάριο της Κυριακής των Βαΐων (9 Απριλίου), αν και εξασθενημένο σε σχέση με πριν, υπάρχει ακόμα στο τραπέζι. Μάλιστα, με φόντο αυτή την ημερομηνία, βάσει του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει τις εκλογές μίνιμουμ έως 21 μέρες πριν, εν προκειμένω έως τις 19 Μαρτίου. Οι τελικές αποφάσεις, όπως και να ’χει, αναμένεται να ληφθούν από τον κ. Μητσοτάκη στο τέλος της άλλης εβδομάδας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v